Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Csobánka mindössze fél óra autózás Budapestről szép időben, és mintegy fél éve rebesgetik, hogy egy elszánt idealista egészen új szemléletű sörfőzdét kíván létrehozni a pilisi településen. Majoros Gábor, a kulturális antropológiát végzett self-made sörfőző a múlt héten megkezdte a sörfőzést, és pár nappal ezelőtt minket is körbevezetett a csinos új főzdében. Felhasználtam az alkalmat, hogy feltegyek neki egy-két intelligens kérdést.

 



Interjú Majoros Gáborral, a Csobánkai Kézműves Sörfőzde sörmesterével


FK: A huszonegyedik század első évtizedében Magyarországon tucatnyi sörfőzde zárt be és egyet sem alapítottak. Hosszú évek óta a Csobánkai Kézműves Sörfőzde az első zöldmezős beruházás a magyar sörfőzés területén. Mi vett rá arra, hogy ilyen ínséges időkben sörfőzdét alapíts?

MG:
Az ínséges idők a változások szükségszerűségét jelzik. Így van ez a sörök frontján is.
Nyilvánvalóvá vált: egy kisüzem nem tud árversenyre kelni egy nagyüzemmel vagy egy multival.  Egy nagyüzem viszont nem engedheti meg magának, hogy szezonális vagy helyi, korlátozott mennyiségben hozzáférhető alapanyagokból dolgozzon.
Ezen a piaci résen tör előre a nemzetközi sörforradalom hulláma, amin én is evickélek.



FK:
Hol tanultad a sörfőzést?

MG:
Az interneten. A sörfőző közösség az internet őslakói közé tartozik. A sörforradalom a 60-as évek utópista mozgalmaiból indulva az internet megjelenésével kezdett szárba szökkenni. Az "otthon főzők" között vannak kémikusok, programozók, papok és sztriptíztáncosok akik bármiben segítenek, ha egy "még jobb sör" lefőzése a cél. Míg akár 30 évvel ezelőtt is generációk dolgoztak a szomszéd falu sörfőzőtitkai kilesésén addig ma, ha még nem főzted meg a tavaly nyitott sörfőzde vezérsörének klónját lassan cikinek számít. Ezentúl a sörfőzőknél nem a titkok őrizgetése, hanem az odaadás, a berendezések ismerete és a befektetett munka számít.

FK: Milyen sört akarsz főzni?

MG: Hihetetlenül szerencsések vagyunk itt,a Kárpát Medencében, sör szempontjából is.
Míg a Britt Szigeteken már a 60 években elkezdték feltérképezni történelmi söreiket, addig nálunk még teljességgel feltáratlan és elfeledett ez a kincsesbánya. Csobánkán például még az 1950 es években is, szinte minden háznál főztek sört. Megvolt a maga söre minden kútnak, minden ünnepnek az aratásnak sőt a szüretnek is!
Előbb-utóbb, szeretném, a nagy nemzetközi sörversenyek mind a 150 kategóriájban kipróbálni magam, de remélem, hogy a kereslet megengedi a helyi sörhagyományok rekonstrukcióinak újrafőzését is.



FK: Kinek akarod eladni?

MG: Számomra a sör az étkezési kultúra része. Főzeteim azokat érdekelhetik akik nyitottak egy sokak számára szokatlan ám kimondhatatlanul gazdag ízharmónia felé. Azoknak szeretném eladni akiket érdekel, hogyan lehet végtelen sok ízt létrehozni a különböző árpa,komló,víz,élesztő és megfelelő eljárás segítségével.



FK:
Hogyan látod a hosszútávú fejlődés esélyeit a saját sörfőzdéd és a magyar sörkultúra számára?

MG: A magyar sörkultúra nagy esélye a házi főzés legalizálása lenne. Aki már egyszer megérezte a roppanó maláta illatát, nehezen iszik újra enzimatizát műlét.  Szintén sokat segítene  az Eu-s gyakorlatot átvétele,  miszerint az évi 200 000 liternél kevesebbet termelő és a székhelye max.  40 km körzetében forgalmazó sörfőzde a jövedéki adó 50% alól mentesül.
Itt Csobánkán szeretnénk egyre inkább helyi alapanyagokból dolgozni. A maláta esetében, ahoz hogy, ez rentábilis legyen legalább 5-10 minőség iránt elkötelezett főzde összefogására lenne szükség. Erre nézvést jelenleg kilátásaink nem túl rózsásak. Engedélyeztetés alatt áll,hogy újra szedhessük a komlót, a dőlőkről ahol dédanyáink szelektálták őket.
Fejlesztéseink másik iránya az energiafelhasználás optimalizálása. Sörfőzdénk úgy került kialakításra, hogy bárikor csatlakoztatható legyen egy napkollektoros rendszerre. Jelenleg társakat keresünk a rendszer kiépítéséhez.

FK: Hol kóstolhatjuk meg a söreidet a közeljövőben?

MG: Sörfőzde látogatás keretében söreink teljes választéka megkóstólható (kizárólag előre egyeztetett időpontban) Lehet kóstolót és szomjoltót rendelni webolalunkon is.
Az első komoly bemutakozásunkat az októberi Főzdefesztre tervezzük, de ha megérik a sör, akkor már a hétvégén, a Budai Sörfesztiválon, a Főzdefeszt kisbuszában is lehet kóstolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr223175377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2011.08.24. 10:48:37

Hát hajrá..Én elnézek majd Csonkára, egy kirándulás előtt/után ideális célpont lesz a söröző (brewpub?).

gilgalad 2011.08.24. 12:04:19

Legkésőbb októberben megkóstolnám, sok sikert a főzdéhez!

bájgúnár 2011.08.24. 12:04:57

Nagyon jó lenne ha magánsörfőzdék sokasága működne.Mert ez a sok szar műsör csak elveszi az ember kedvét a sörivástól.
Arpamaláta,komló víz.És gondos odafigyelés,érlelés.
A sok kukoricával telecseszett sörüket meg kenjék a hajukra a sörgyárak akik a minőséget fel álldozzák a nyereség oltárán.Azutobbi időkben a magyar borok minősége nagyot válltozott.Jó irányban.A sör még várat erre.

kenau 2011.08.24. 12:36:07

linket tudsz adni a weboldalukhoz?
kocce

ger. duchemin 2011.08.24. 13:22:58

@bájgúnár:

"A sok kukoricával telecseszett sörüket meg kenjék a hajukra a sörgyárak akik a minőséget fel álldozzák a nyereség oltárán."

Sajnos nagy kár, hogy sok kis főzde is ilyen ócsósított szart próbál készíteni, ezzel utánozva a nagyokat. Nem kéne pedig.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.24. 14:08:55

@kenau: www.csobankaiserfozde.hu/

Facebook, keresés Majoros Gáborra. A Google nem ismeri. Segítsünk nekik, tegyük ki a linket minél több weboldalra. Egyelőre nincs az oldalon szinte semmi, de ha lesz a sör.lap.hu-nak rögtön ajánlani fogom, az PR5, napokon belül beindexelik a keresők, aztán már csak fel kell tornásznia magát az oldalnak. Ha lesz is rajta info.

Sir Nyű 2011.08.24. 14:19:44

Namost nem károgni szeretnék, de valammi profibb jelenlétre volna szükség, ha nem csak a bennfentes sörbloggereknek szól a vállalkozás. Másfél hete az volt másik webcímen (www.vasokol.com, a .com vajon a communism doménból jön?), hogy megnyitottunk, részletek szombattól. Pár napig volt néhány részlet, legalább a címet meg a térképet feltették, ha mást nem is.
Na de most épp az van, hogy megnyitottunk, részletek hétfőtől. Ha szeretnék elmenni megnézni/kóstolni, akkor micsináljak? Mennyire reális, hogy munka helyett a weboldalt frissítgetem?
Fura, no. (Közben meg mindenhol megy a sírás, hogy nincs piaca az igényességnek.)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.24. 14:47:35

@Sir Nyű: fogadatlan prókátorként én úgy látom, hogy igen nehéz egyszemélyben (vagy majdnem egyszemélyben) mindent egységesen menedzselni. arra célzok, hogyha kissé eleinte sérül a jelenlét-reklám oldal, akkor szinte biztos, hogy a sör fantasztikus lesz, mert az kapott nagyobb hangsúlyt. biztos lehetsz benne, hogy nem takar semmi bennfentességet, vagy slendriánságot az oldal tartalom feltöltésének csúszása.

ger. duchemin 2011.08.24. 15:46:48

@Mantlesorrow: Persze, persze, de az ő érdeke valami oldal összerakása.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.24. 16:14:36

@ger. duchemin: Düsi! senki nem mondta, hogy nem az ő érdeke. azt mondtam, hogy nehéz egy kézben mindent összefogni.

malvin1 2011.08.24. 16:20:02

Tudom, hogy a "... kizárólag előre egyeztetett időpontban..." esősorban üzleti kérdés. Vannak más sörfőzdék is, akik így vannak ezzel. (Szerencsére vannak olyanok is, akik nem)

Szóval, nem ártana arra is figyelmet fordítani, hogy a sörivás nem feltétlenül a hét (hónap, félév, év) kiemelkedő eseménye.

u.i. én, ha kedvem támad gyakran járok (hetente - időnként hetente többször is) egy nem kis távolságra lévő sörfőzdébe, viszont semmi kedvem időpontot egyeytetni. Pedig volna a listán néhány, ahol lehet, hogy szintén "törzsvendég" lennék.

Csobankai Serfőzde · http://www.facebook.com/Csobankaiser 2011.08.24. 16:38:46

@Sir Nyű:
Nagyon örülök, hogy számon tartod megjelenésünk alakulását-
A megjelenések finomításán folyamatosan dolgozunk.

Addig is az elérhetőségeink:

csobankaiserfozde@gmail.com
06 70 415 45 77
2014 Csobánka Kossuth utca 28

maps.google.hu/maps?q=47.6453,18.971068&hl=hu&sll=47.15984,19.500732&sspn=2.95,7.05&num=1&t=h&vpsrc=0&z=19

Ha szeretnék elmenni megnézni/kóstolni, akkor micsináljak?
Hívj, írj, üzenj a facebookon:

www.facebook.com/pages/Csob%C3%A1nkai-K%C3%A9zm%C5%B1ves-Serf%C5%91zde/196839343703243

Csobankai Serfőzde · http://www.facebook.com/Csobankaiser 2011.08.24. 16:53:46

@malvin1:
Tökéletesen megértem.
Szeretném ha söreink hamarosan több helyen is hozzáférhetőek lennének, pl.
sorspecialista.hu
csakajosor.hu

A főzde minimális tőkéből, rengeteg szívességgel és munkával készült. Jelenleg egy személyben,főzök, takarítok, válogatom az alapanyagot, vezetem a nyilvántartásokat, szervezem a megjelenéseket, stb.

Remélem kitart a türelme, és hamarosan törzsvendégként köszönthetem!

Ogreface 2011.08.24. 19:14:26

@Csobankai Serfőzde: Sok sikert és erőt kívánok a vállalkozáshoz! Szerintem szeptemberben "testületileg" fogunk meglátogatni! ;)
U.I.: Sajnálom, hogy a Budavárira mégsem tudtok menni megmutatni magatokat.
Így talán az utolsó igazi csábítás is kiesett, ami a fesztivál meglátogatására ösztönözné az embert...

Joco-2 2011.08.24. 20:57:08

Kedves Gábor! Nagy örömmel hallottuk a hírt új főzdétekről, terveidről és azóta beszéltünk is pár szót telefonon.
Mint a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub alelnöke megigérhetem, hogy az ország minden pontján lakó közel 100 fős tagságunk első kézben kap értesítést Főzdétekről és honlapunkra is felkerültök. Türelmesen megvárjuk míg sikeresen és véglegesen elindultok e Magyarországon eléggé rögös úton.
Sok sikert mégegyszer, kívánom hogy első főzésetek végeredménye is sikeres legyen.

Csobankai Serfőzde · http://www.facebook.com/Csobankaiser 2011.08.25. 07:52:26

@Joco-2:
Komoly tisztelője vagyok a sörcikkgyűjtőknek. Részt vettem több előadásotokon és mindig elképedve hallgatom milyen részletekbe menően ismeritek a sörtörténet idevágó részeit.
Azt hiszem, a magyar sörtörténet legszakavatottabb ismerői köztetek bujkálnak.

További jó gyűjtést!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.25. 09:21:22

@mindenki: a közösségnek már az nagy haszna, ha hallatja a hangját, elmondja a véleményét. A dicséret jól esik, az építő kritika hasznos. De lehet ennél még eggyel jobban bevonódni.

Hogy jó példával járjak elől, én írtam egy üzenetet Majoros Gábornak a Facebookon, és felajánlottam neki, hogy ötletekkel, technikai támogatással (ha képességeim engedik akár kóddal is) segítem a webes marketingjüket. Abban maradtunk, hogy majd felhív. Aki ért a webhez (mondjuk kegyetlen gyorsan fel tud húzni és dizájnolni egy wordpresst, kisujjból csinál látványos sörös ihletettségű flash játékokat, vagy abban leli örömét, ha vírusként terjedő Facebook alkalmazásokat ír stb.), az ne habozzon felkeresni a szimpatikus, de weben gyenge főzdéket!

Aki nem ért a webhez, az se érezze kirekesztve magát. A főzde Facebook oldalát (www.facebook.com/pages/Csob%C3%A1nkai-K%C3%A9zm%C5%B1ves-Serf%C5%91zde/196839343703243) belájkolva a hírét kelthetitek. Ha megosztjátok, akkor még többen ismerhetik meg. Ha meglesz a 25 lájk, akkor lehet tisztességes URL-je a fenti szörny helyett. Addig is csináltam egy tiny-t:
www.facebook.com/pages/Csob%C3%A1nkai-K%C3%A9zm%C5%B1ves-Serf%C5%91zde/196839343703243
Én belájkoltam személyként, oldalként, és mindkét falon megosztottam az alkesz haverjaimmal, hogy kattintsanak egyet.

Ha van blogod, weboldalad, twitterezel, iwiwet használsz, mindezeken megoszthatod a fenti URL-t. A weboldal tényleg üres, de a Facebook oldalon van info meg némi élet is. Sőt, a falukon mi is teremthetünk életet, azáltal, hogy reagálunk, kérdezünk stb. Na, hajrá magyarok! :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.25. 09:22:18

@lilakutyak: nabasszameg, a blog.hu motorja feloldja a tinyURL-t, hátha így nem: tinyurl.com/csobankaisor

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.25. 09:22:50

@lilakutyak: Így már nem, csak nem húzza alá. Megértem én ezt, de most szarul jött ki éppen.

Serkoptató 2011.08.25. 09:43:54

Tíz év alatt egy új sörfőzde...
A cseheknél az idén eddig tíz új minisörfőzde indult, Nagy-Britanniában az elmúlt 5 évben 200, ezen belül Londonban 7.
Ideje lenne, hogy végre mások is kövessék a csobánkai példát, és Magyarországon is legyen legalább 60-80 kis sörfőzde, brewpub!

gilgalad 2011.08.25. 10:04:29

@Serkoptató:
Szia Serkoptató,

Majd ha az ország lakosságának 80%-a nem máról a holnapra él, ha majd a adójogszabályok kevesebb mint 20%-a változik meg évente, ha majd az éppen aktuális uralkodó osztály nem elvonni akar, hanem élni hagyni, akkor talán...

Már jó ideje dilettánsok határozzák meg a kereteket, amiből elég nehéz kitörni, éppen ezért Csehországgal és Nagy-Britanniával előhozakodni nem szerencsés. Például Prága nagyobb jólétben él statisztikailag jelenleg, mint Bécs. Akkor most nézzük meg mi a helyzet Budapesttel, vagy inkább mégse...

Ha egyszer majd évekre előre lehet tervezni és lesz érzékelhető belső kereslet, akkor lesznek bátor vállalkozók, talán én is, addig viszont marad a túlélés.

pluto111 2011.08.25. 16:02:10

Elég sansztalan mivel rettenetesen sok pénzbe kerül elindítani egy sörfőzőt. Szerintem az lenne a megoldás ha lehetne kapni mini sörgyárakat (pl. napi 10 liter kapacitás). Ennek az lenne az értelme hogy kikísérletezhetne bárki rajta eladható termékeket. Ha megvan a termék lehet elgondolkozni azon hogy ugyanazt nagyobb méretben hogyan lehetne megvalósítani.

Csobankai Serfőzde · http://www.facebook.com/Csobankaiser 2011.08.26. 14:38:55

@gilgalad: A kis, helyi serfőzdék nem csak következményei hanem motorjai is lehetnek egy belső kereslet megindulásának.
Amint 5-10 serfőzde összefogna, közösen tudnák akár az árpát vagy a komlót megrendelni hazai termelőktől. Eltarthatnának egy malátázó üzemet. A tápanyagokkal és vitaminokkal telített cefrét és élesztőt, mely kiváló tejserkentő takarmány, szintén szervezetten forgathatnák vissza a helyi vállalkozások számára.
Így munkahelyek jönnének létre és a sörre költött pénz is a helyi kisüzemekhez , helyi őstermelőkhöz kerülne vissza.

Lendítsük be a gazdaságot!
Legyen minden faluban legalább egy serfőzde!

Csobankai Serfőzde · http://www.facebook.com/Csobankaiser 2011.08.26. 14:49:09

@pluto111:
Kisüzemi Sörfőző berendezést jelenleg egy középkategóriás használt autó áráért is lehet kapni.
Napi 10 liter kapacitású „sörgyárat” amit dédanyáink is használtak, szintén nem probléma beszerezni:
mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-127.html

Ezek tökéletesen alkalmasok csúcsminőségű sörök elkészítésére, ezenkívül csak sok odafigyelésre és kiváló alapanyagokra van szükség.

Valamint, és legelőször is jelenleg:
1 millió forint büntetési előleg (jövedéki letét) befizetésére a Nav részére – akkor is, ha csupán 1liter sört szeretnél főzni, saját részre .
Na ezen tényleg sürgősen változtatni kellene!!!

Csobankai Serfőzde · http://www.facebook.com/Csobankaiser 2011.08.26. 14:54:33

@lilakutyak:
Szakértő tanácsaid segítségével egy nap alatt többet csiszoltam a megjelenésen mint egyedül próbálkozva hetek óta!
Örök hála és VIP tagság a Csobánkai Serfőzde Klubban!!!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.26. 15:26:29

@Csobankai Serfőzde: büntetési előleg. ez jó, de tényleg így van :)

pluto111 2011.08.26. 17:20:06

@Csobankai Serfőzde: Kösz. Eddig csak 20 milliós nagyságrendről hallottam.
Amit Te írsz az gondolom egy nagyon leegyszerűsített modell lehet (mint az agyagedényben való erjesztés)

olasz66 2011.08.29. 23:47:23

Meg szeretném köszönni Gábornak a TV1 en elhangzottakat, az otthon, ma még illegálisan, saját maguk számára sört főzők nevében.

Köszönjük Gábor. Sok sikert a vállalkozásodhoz!

TonyCaviar 2011.08.30. 10:56:45

@olasz66: van esetleg netes link a felvételhez, hogy mi is megnézhessük? köszi

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.30. 14:48:42

nagyon jó voltál Gábor
úgy látom nagyon sokan képernyőképesek az egyesületből
süti beállítások módosítása