... aki ott volt, látta, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzánk, egyik napról a másikra 10-15 fokot hűlt a levegő, feltámadt a szél és esett is. Ennek ellenére sokan voltak, és sokan sok mindent megkóstoltak. Ha nem is olyan viharos erővel, mint a májusin, de ezen a feszten is kialakultak a divatok, a favoritok, a sztárok, kis sörmárkák, brandecskék nőttek kis a földből, melyeknek ezentúl lehet követni az életét. A közönség szavazott is, és pont ugyanannyi szavazat jutott a májusi győztes Grabancra és a frissen debütáló Csobánkai Kézműves Serfőzde Fekete Bárányára. FK ezennel gratulál nekik, de nemcsak nekik, hanem a második helyezett Kölesesnek és a harmadik legtöbb szavazatot kapott Kissler Feketeribizlis sörének is.
Gyors értékelés az általam kóstolt (és még el nem felejtett) sörökről:
Drakula – nem hozta a régi formáját, éretlen volt (rohamtempóban lett lefőzve) és talán lehet, hogy a szűrés jobban áll neki, mint a szűretlenség.
Békésszentandrási Szilvás – nagyszerű, savankás, frissítő – a legjobb magyar gyümölcssörök egyike.
Palóc Barna – tisztességes, korrekt, pörkölt, férfias
Hajdinás – na ez durva volt, a kakukkfű nagyon megtolta az ízt, nagyon extrém, ehhez nagyon hiányzott volna valami innovatív nasi, ami helyre teszi az extremitásokat. Amúgy meg lehet szokni/szeretni.
B27 – ez csapról még durvábban jó, egy deci pont elég.
Kissler Feketeribizlis – megosztó sör, elsőre nekem sem igazán ízlett, a ribizli illatossága, a komló keserűsége egyfajta kivakított, túlvilágított ízvilágot eredményez, de amikor harmadszorra kóstoltam, akkor meg már nagyon kellemes volt.
Serforrás Paracelsus – nekem nagyon ízlett, de mintha egyedül lennék vele.
Fóti Hoppá – a Keserű Méz ízvilágát hozó könnyű hopláger nem rossz sör, az íze is nagyon erős, de talán az időjárás miatt pont nem hozta ki a jó oldalait – tudniillik, hogy nem száll annyira gyorsan fejbe.
Kocour Catfish IPA – a tökéletes amerikai IPA – mintadarab – tanítani kellene. Ebből ittam a legtöbbet.
Grabanc – az új főzet talán egy hajszálnyival kellemesebb, visszafogottabb, szárazabb, de amúgy hozza azt, amit a Grabanc tud. Itt nagyon aláhúznám Pif sörkorcsolyáit, melyeket a János Étterem segítségével prezentált a feszten, mert ezek tökéletesek voltak – igazi reveláció volt: ipagasztronómia.
A Fekete Bárány nagyszerű volt, egy magától értetődő, tökéletes alkotás, klasszikus és szép. A hazai elvárás-horizonton nagyot ütött Guinness-csap által okozott földöntúlian krémes hab. A főzde többi söre is izgalmas, a Pastorale selymes, barackos törékenységével okoz meglepetéseket. A Pastroale hidegkomlózott változata a Lupus in Fabula, melybe mindenféle csobánkai vadkomló is játszik, engem nem győzött meg erőteljes barackos ice-tea aromájával, de izgatottan várjuk a folytatást.
A Hofstettner Sündenbockja nagyszerű, a méz lassan égő tűzzé változik benne, csendes brutalitás árad belőle.
A Brandecker Bodzás Világosa nekem nagyon édes volt, de ennek ellenére nem volt kellemetlen.
A Soproni Áfonyás Démon sem kellemetlen, de nekem a meggyesük még mindig jobban ízlik.
A Bors Tuck Barátja pedig egy nagy ígéret. Habja, illata nem igazán stimmel, de ami a csuha alatt van, az meggyőző (elnézést), különféle maláták, izgalmas, pikáns kavargása, ebből már nem lesz olyan nehéz nagyszerű sört csinálni.
Alant következzen a hivatalos sajtóközlemény és az államtitkár megnyitó beszédének kivonata.
Örömmel jelentjük, hogy a második Főzdefeszt kézműves sörfesztivál is sikerrel zárta kapuit. A jórészt kellemetlen időjárás ellenére is sokan eljöttek, hogy megkóstoljanak párat a 77 bemutatott sör közül, és megismerkedjenek a magyar sörfőzés legjobbjaival.
Az, hogy a hirtelen beköszöntött ősz sem tántorította el a látogatókat, azt jelenti, hogy a Főzdefeszt sokkal többről szól, mint arról, hogy a fővárosiak végre tisztességes sör mellett mulathassák az estéjüket. A Főzdefesztre az érdeklődők mindenekelőtt az ott fellelhető, máshol nem beszerezhető rengeteg gasztronómiai és szakmai információ miatt érkeznek, és azért, hogy tudatos fogyasztói választásaikkal befolyásolják a magyar kézműves sörfőzés jövőjét.
De a látogatók nem pusztán a pénztárcájukkal szavaztak, hanem a szavazólapon is. A szavazólapok összesítése után holtversenyben nyert a májusi fesztivál díjnyertes söre, a Grabanc IPA, és a legfiatalabb magyar sörfőzde, a Csobánkai Kézműves Serfőzde Fekete Bárány nevű szénfekete stout-ja. A második legtöbb szavazatot, akárcsak májusban, a Köleses sör kapta, a harmadik helyen pedig a dombóvári Kissler Sörfőzde meglepő és karakteres Feketeribizlis söre végzett.
A fesztivál súlyát és jelentőségét növelte, hogy megnyitó beszédében dr. Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár a kézműves sörfőzdék és a házi sörfőzők életét megkönnyítő törvénymódosítások egész sorát jelentette be. Ezek közül a legfontosabb, hogy 2012 januárjától a kis sörfőzdék jövedéki adóját 50%-kkal leszállítják, illetve engedélyezik az eddig ellehetetlenített házi sörfőzést is. A helyettes államtitkár beszédének kivonata a konkrét részletekkel lejjebb olvasható.
Budapest, 2011. 10. 10.
A Főzdefeszt szervezői
www.fozdefeszt.hu
dr. Balog Ádám, adóügyekért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédének kivonata,
mely a II. Főzdefeszt nyitónapján, október 6-án,
a Mikszáth téren hangzott el
„
A Kormány elismeri az önök erőfeszítéseit, s a kormányzati célokkal teljes mértékben összhangban állnak a magyar kézműves sörfőzés felvirágoztatására irányuló kezdeményezések, így különösen a Főzdefeszt kézműves sörfesztivál is. A magyar kézműves sörfőzés jogi kereteinek kedvezőbbé tétele érdekében a Kormány a következő, 2012. január 1-jétől életbe lépő intézkedések bevezetésével kívánja e tevékenységet segíteni.
Az első intézkedéscsoportot a kereskedelmi céllal sört termelő kisüzemi sörfőzdék helyzetét javító kedvezmények, egyszerűsítések alkotják, melyek keretében:
- 50%-kal csökken a kisüzemi sörfőzdékben előállított sör jövedéki adómértéke,
- ezzel párhuzamosan a sörfőzdék által nyújtandó jövedéki biztosíték minimuma is 50%-kal, 500 ezer forintra csökken, mely összeg a megbízható adósnak minősülő sörfőzdék esetében mindössze 250 ezer forint lesz,
- a sörfőzdéknek termékmérleg-nyilvántartás helyett elegendő lesz a számviteli szabályoknak megfelelő készletnyilvántartást vezetni olyan tartalommal, amelyből a jövedéki adóztatáshoz szükséges adatok megállapíthatóak,
- megszűnik a könyvvizsgáló által hitelesített mérleg követelménye, valamint
- megszűnik a vevőnyilvántartás elektronikus úton történő vezetésének és vámhatósághoz megküldésének kötelezettsége, a sörfőzdék választhatnak az elektronikus vagy a papír alapú vezetés között.
Az előbb felsorolt kedvezményeket azok a sörfőzdék alkalmazhatják 2012. január 1-jétől, amelyek más sörgyártó vállalkozástól jogilag és gazdaságilag függetlenek és nem licencia alapján működnek. E követelmények teljesítéséről 2011. december végéig kell a sörfőzdéknek nyilatkozniuk a vámhatóság felé.
A második intézkedéscsoportot a saját fogyasztásra történő házi sörfőzést könnyen teljesíthető feltételek mellett lehetővé tevő jogszabályi változások alkotják.
Ennek keretében 2012. január 1-jétől:
- háztartásonként évi 1000 liter mennyiségig lehetővé válik a természetes személy előállító, családtagjai, valamint vendégei számára történő adómentes házi sörfőzés, de a házi főzésű sört nem lehet értékesíteni,
- az évi 1000 literes mennyiségi korlát betartásának ellenőrizhetősége érdekében egy könnyen teljesíthető, előzetes bejelentési kötelezettség bevezetésére kerül sor (ez azt jelenti, hogy főzésenként, a főzést megelőző harmadik napig be kell jelenteni a vámhatósághoz az előállító nevét, lakcímét, az előállítani kívánt sör mennyiségét, valamint az előállítás címét is, amennyiben az eltér az előállító lakcímétől),
- a házi sörfőzéshez szükséges berendezések vásárlásához, birtoklásához nem kell sem engedély, sem bejelentés, de az ilyen berendezések gyártása, forgalmazása engedélyköteles marad.
A házi sörfőzés szabályainak megteremtésével Magyarországon is lehetővé fog válni házi sörfőző versenyek szervezése, hasonlóan a más országokban jelenleg is létező rendezvényekhez.
A felsorolt jogszabályi változtatásokkal a Kormány célja, hogy
- a kereskedelmi céllal sört előállító kis- és közepes vállalkozások működési feltételei javuljanak, e vállalkozások fejlődjenek,
- megváltozzon a saját célra történő házi előállítást lehetetlenné tevő, büntető jellegű jogszabályi környezet,
- ezek által virágozzon, gyarapodjon a magyar sörkultúra,
- és legvégül, de nem utolsó sorban a fejlődő sörfőző vállalkozások által fizetett adókból a költségvetés bevételei is gyarapodjanak.
dr. Balog Ádám, Budapest 2011 okt 6.
„