Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



... aki ott volt, látta, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzánk, egyik napról a másikra 10-15 fokot hűlt a levegő, feltámadt a szél és esett is. Ennek ellenére sokan voltak, és sokan sok mindent megkóstoltak. Ha nem is olyan viharos erővel, mint a májusin, de ezen a feszten is kialakultak a divatok, a favoritok, a sztárok, kis sörmárkák, brandecskék nőttek kis a földből, melyeknek ezentúl lehet követni az életét. A közönség szavazott is, és pont ugyanannyi szavazat jutott a májusi győztes Grabancra és a frissen debütáló Csobánkai Kézműves Serfőzde Fekete Bárányára. FK ezennel gratulál nekik, de nemcsak nekik, hanem a második helyezett Kölesesnek és a harmadik legtöbb szavazatot kapott Kissler Feketeribizlis sörének is.
 


Gyors értékelés az általam kóstolt (és még el nem felejtett) sörökről:

Drakula – nem hozta a régi formáját, éretlen volt (rohamtempóban lett lefőzve) és talán lehet, hogy a szűrés jobban áll neki, mint a szűretlenség.

Békésszentandrási Szilvás – nagyszerű, savankás, frissítő – a legjobb magyar gyümölcssörök egyike.

Palóc Barna – tisztességes, korrekt, pörkölt, férfias

Hajdinás – na ez durva volt, a kakukkfű nagyon megtolta az ízt, nagyon extrém, ehhez nagyon hiányzott volna valami innovatív nasi, ami helyre teszi az extremitásokat. Amúgy meg lehet szokni/szeretni.

B27 – ez csapról még durvábban jó, egy deci pont elég.

Kissler Feketeribizlis – megosztó sör, elsőre nekem sem igazán ízlett, a ribizli illatossága, a komló keserűsége egyfajta kivakított, túlvilágított ízvilágot eredményez, de amikor harmadszorra kóstoltam, akkor meg már nagyon kellemes volt.

Serforrás Paracelsus – nekem nagyon ízlett, de mintha egyedül lennék vele.

Fóti Hoppá – a Keserű Méz ízvilágát hozó könnyű hopláger nem rossz sör, az íze is nagyon erős, de talán az időjárás miatt pont nem hozta ki a jó oldalait – tudniillik, hogy nem száll annyira gyorsan fejbe.

Kocour Catfish IPA – a tökéletes amerikai IPA – mintadarab – tanítani kellene. Ebből ittam a legtöbbet.

Grabanc – az új főzet talán egy hajszálnyival kellemesebb, visszafogottabb, szárazabb, de amúgy hozza azt, amit a Grabanc tud. Itt nagyon aláhúznám Pif sörkorcsolyáit, melyeket a János Étterem segítségével prezentált a feszten, mert ezek tökéletesek voltak – igazi reveláció volt: ipagasztronómia.

A Fekete Bárány nagyszerű volt, egy magától értetődő, tökéletes alkotás, klasszikus és szép. A hazai elvárás-horizonton nagyot ütött Guinness-csap által okozott földöntúlian krémes hab. A főzde többi söre is izgalmas, a Pastorale selymes, barackos törékenységével okoz meglepetéseket. A Pastroale hidegkomlózott változata a Lupus in Fabula, melybe mindenféle csobánkai vadkomló is játszik, engem nem győzött meg erőteljes barackos ice-tea aromájával, de izgatottan várjuk a folytatást.

A Hofstettner Sündenbockja nagyszerű, a méz lassan égő tűzzé változik benne, csendes brutalitás árad belőle.

A Brandecker Bodzás Világosa nekem nagyon édes volt, de ennek ellenére nem volt kellemetlen.

A Soproni Áfonyás Démon sem kellemetlen, de nekem a meggyesük még mindig jobban ízlik.

A Bors Tuck Barátja pedig egy nagy ígéret. Habja, illata nem igazán stimmel, de ami a csuha alatt van, az meggyőző (elnézést), különféle maláták, izgalmas, pikáns kavargása, ebből már nem lesz olyan nehéz nagyszerű sört csinálni.



Alant következzen a hivatalos sajtóközlemény és az államtitkár megnyitó beszédének kivonata.



Örömmel jelentjük, hogy a második Főzdefeszt kézműves sörfesztivál is sikerrel zárta kapuit. A jórészt kellemetlen időjárás ellenére is sokan eljöttek, hogy megkóstoljanak párat a 77 bemutatott sör közül, és megismerkedjenek a magyar sörfőzés legjobbjaival.

Az, hogy a hirtelen beköszöntött ősz sem tántorította el a látogatókat, azt jelenti, hogy a Főzdefeszt sokkal többről szól, mint arról, hogy a fővárosiak végre tisztességes sör mellett mulathassák az estéjüket. A Főzdefesztre az érdeklődők mindenekelőtt az ott fellelhető, máshol nem beszerezhető rengeteg gasztronómiai és szakmai információ miatt érkeznek, és azért, hogy tudatos fogyasztói választásaikkal befolyásolják a magyar kézműves sörfőzés jövőjét.

De a látogatók nem pusztán a pénztárcájukkal szavaztak, hanem a szavazólapon is. A szavazólapok összesítése után holtversenyben nyert a májusi fesztivál díjnyertes söre, a Grabanc IPA, és a legfiatalabb magyar sörfőzde, a Csobánkai Kézműves Serfőzde Fekete Bárány nevű szénfekete stout-ja. A második legtöbb szavazatot, akárcsak májusban, a Köleses sör kapta, a harmadik helyen pedig a dombóvári Kissler Sörfőzde meglepő és karakteres Feketeribizlis söre végzett.

A fesztivál súlyát és jelentőségét növelte, hogy megnyitó beszédében dr. Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár a kézműves sörfőzdék és a házi sörfőzők életét megkönnyítő törvénymódosítások egész sorát jelentette be. Ezek közül a legfontosabb, hogy 2012 januárjától a kis sörfőzdék jövedéki adóját 50%-kkal leszállítják, illetve engedélyezik az eddig ellehetetlenített házi sörfőzést is. A helyettes államtitkár beszédének kivonata a konkrét részletekkel lejjebb olvasható.

Budapest, 2011. 10. 10.

A Főzdefeszt szervezői
www.fozdefeszt.hu









dr. Balog Ádám, adóügyekért  felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédének kivonata,
mely a II. Főzdefeszt nyitónapján, október 6-án,
a Mikszáth téren hangzott el



A Kormány elismeri az önök erőfeszítéseit, s a kormányzati célokkal teljes mértékben összhangban állnak a magyar kézműves sörfőzés felvirágoztatására irányuló kezdeményezések, így különösen a Főzdefeszt kézműves sörfesztivál is. A magyar kézműves sörfőzés jogi kereteinek kedvezőbbé tétele érdekében a Kormány a következő, 2012. január 1-jétől életbe lépő intézkedések bevezetésével kívánja e tevékenységet segíteni.
 
Az első intézkedéscsoportot a kereskedelmi céllal sört termelő kisüzemi sörfőzdék helyzetét javító kedvezmények, egyszerűsítések alkotják, melyek keretében:
 
- 50%-kal csökken a kisüzemi sörfőzdékben előállított sör jövedéki adómértéke,
- ezzel párhuzamosan a sörfőzdék által nyújtandó jövedéki biztosíték minimuma is 50%-kal, 500 ezer forintra csökken, mely összeg a megbízható adósnak minősülő sörfőzdék esetében mindössze 250 ezer forint lesz,
- a sörfőzdéknek termékmérleg-nyilvántartás helyett elegendő lesz a számviteli szabályoknak megfelelő készletnyilvántartást vezetni olyan tartalommal, amelyből a jövedéki adóztatáshoz szükséges adatok megállapíthatóak,
- megszűnik a könyvvizsgáló által hitelesített mérleg követelménye, valamint
- megszűnik a vevőnyilvántartás elektronikus úton történő vezetésének és vámhatósághoz megküldésének kötelezettsége, a sörfőzdék választhatnak az elektronikus vagy a papír alapú vezetés között.
 
Az előbb felsorolt kedvezményeket azok a sörfőzdék alkalmazhatják 2012. január 1-jétől, amelyek más sörgyártó vállalkozástól jogilag és gazdaságilag függetlenek és nem licencia alapján működnek. E követelmények teljesítéséről 2011. december végéig kell a sörfőzdéknek nyilatkozniuk a vámhatóság felé.
 
A második intézkedéscsoportot a saját fogyasztásra történő házi sörfőzést könnyen teljesíthető feltételek mellett lehetővé tevő jogszabályi változások alkotják.
 
Ennek keretében 2012. január 1-jétől:
- háztartásonként évi 1000 liter mennyiségig lehetővé válik a természetes személy előállító, családtagjai, valamint vendégei számára történő adómentes házi sörfőzés, de a házi főzésű sört nem lehet értékesíteni,
- az évi 1000 literes mennyiségi korlát betartásának ellenőrizhetősége érdekében egy könnyen teljesíthető, előzetes bejelentési kötelezettség bevezetésére kerül sor (ez azt jelenti, hogy főzésenként, a főzést megelőző harmadik napig be kell jelenteni a vámhatósághoz az előállító nevét, lakcímét, az előállítani kívánt sör mennyiségét, valamint az előállítás címét is, amennyiben az eltér az előállító lakcímétől),
- a házi sörfőzéshez szükséges berendezések vásárlásához, birtoklásához nem kell sem engedély, sem bejelentés, de az ilyen berendezések gyártása, forgalmazása engedélyköteles marad.
 
A házi sörfőzés szabályainak megteremtésével Magyarországon is lehetővé fog válni házi sörfőző versenyek szervezése, hasonlóan a más országokban jelenleg is létező rendezvényekhez.
 
A felsorolt jogszabályi változtatásokkal a Kormány célja, hogy
- a kereskedelmi céllal sört előállító kis- és közepes vállalkozások működési feltételei javuljanak, e vállalkozások fejlődjenek,
- megváltozzon a saját célra történő házi előállítást lehetetlenné tevő, büntető jellegű jogszabályi környezet,
- ezek által virágozzon, gyarapodjon a magyar sörkultúra,
- és legvégül, de nem utolsó sorban a fejlődő sörfőző vállalkozások által fizetett adókból a költségvetés bevételei is gyarapodjanak.
 

dr. Balog Ádám, Budapest 2011 okt 6.




 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr603296855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elmeherceg 2011.10.12. 11:02:16

Ezt az adócsökkentést és legalizációt majd akkor hiszem el, ha kihirdették.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.10.12. 11:10:45

Szép hosszú poszt! :)
Szerintem is várjuk meg, hogy valóban lesz-e legális az otthoni sörfőzés.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.10.12. 11:18:51

"csuha" :) hehe ez jó kép, nem kell épp itt elnézést kérned, messze van ez a pápai portré gyerekekkel tipratásától :D

megismétlem a korábbi kérdésem, hol lehet a fesztivál után kóstolni - legalább a belföldieket? vmi lista lesz netántán..? mármint saját kishazájukon kívül.

Gérard Duchemin 2011.10.12. 11:25:29

"p o n t u g y a n a n n y i szavazat jutott a májusi győztes Grabancra és a frissen debütáló Csobánkai Kézműves Serfőzde Fekete Bárányára"

Mint egyes politikai választásokon két pártra

Gérard Duchemin 2011.10.12. 11:26:09

@Gérard Duchemin: szmájlííí lemarattt. Bocsi :-))

Gérard Duchemin 2011.10.12. 11:26:53

@Pável: "messze van ez a pápai portré gyerekekkel tipratásától"

Az még mindig nem tetszik neked? ;-)

Gérard Duchemin 2011.10.12. 11:29:57

"a Pastorale selymes ..."

Ezt a nevet biztosan így egybeírva kívánta a főző bevezetni a köztudatba?

-kk- 2011.10.12. 12:35:14

@Gérard Duchemin: tudtommal PastorAle az eredeti verzió

(...egyébként pedig freudi félreírás történt: Lupus in Lupulus)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.10.12. 13:50:16

@-kk-: megzavarta a bárány a farkast :O))

Gérard Duchemin 2011.10.12. 15:53:00

@-kk-: tudtommal PastorAle az eredeti verzió

Akkor így kéne írni nagy A val, és sose kicsivel. Bár nekem különírva (Pastor Ale) tetszene jobban, de én kis pont vagyok.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.10.12. 15:53:24

csendes brutalitásból fakadó visszafogott agresszióval hajtok fejet a Fekete Bárány, a Grabanc és a hozzá kreált falatkák előtt :)

Németh apa 2011.10.12. 21:30:53

Teljes mértékben egyetértek és támogatom Pável javaslatát egy lista létrehozásáról, ami a sörök (főzdéken kívüli) lelőhelyeit tartalmazhatná. /És a vidéki lelőhelyek igencsak fontosak lennének, mivel jómagam is 200 km-re Budapesttől szomjazok egy jó seritalra./

Gérard Duchemin 2011.10.12. 21:58:17

@Mantlesorrow: "csendes brutalitásból fakadó visszafogott agresszióval"

Ezt alig értem. Nem, nem alig, semennyire sem :-)

sovesztomesz 2011.10.13. 08:23:55

Szép feszt volt megint. 12 féle eddig nem kóstolt sört sikerült ismét tesztelni, ebből 7-8 a helyszínen meggyőzött (bár ebben a két Kocour Ipa is benne volt); soha rosszabb arányt. Ráadásul a russian stout (stb.) már Armando spájzában van!!!

:-)

blash 2011.10.13. 10:21:43

@sovesztomesz: akik russian stoutot mérték, azt mondták, hogy pont annak a kivételével, sörspecialistánál lehet majd beszerezni az ott csapolt söröket (sünden és zaphir bock). Nagyon ízlett az a stout, sajnáltam is, hogy nem lehetett palackozva venni. De kocsmában is szívesen látnám csapolva vagy üvegben is :)

Reménykedtem, hogy a tavaszi főzdefeszt hosszú sori nem ismétlődnek meg. Szerencsére nem találkoztam ezzel. A látogatók számáról nincs becsült adat? Érdekelne, hogy a hidegebb idő ellenére mennyien voltak. Legközelebb a Reviczky utcában is lehetnének sörmérő bódék, így nem szakadna szét a rendezvény, persze ki volt ez táblázva. Bár a könyvtár miatt hétköznap ez biztos problémás lenne ezt megoldani.

A szervezéssel teljesen elégedett voltam, csak így tovább. Azt picit sajnálom, hogy nem egy héttel korábban volt, mikor még tíz fokkal több volt, de legalább így nem volt gond a hordók hűtésével :D

TonyCaviar 2011.10.13. 10:32:10

@-kk-: de én írtam félre? az volt a neve, hogy lupus in lupulus? az mit jelent?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.10.13. 11:20:48

@TonyCaviar: Lupus in fabula azt írtad, tehát "farkas a mesében".
A sör neve Lupus in lupulus (ami egy szójáték ugye) Amúgy helyesen "Lupus in lupulo" volna, amennyire a középiskolás latinból homályosan visszaemlékszem a ragozásból)

sovesztomesz 2011.10.13. 11:22:20

@blash: Nos, a russian stout - épp az ún. IPA-kánaán mellett - itt lesz csapon:

www.facebook.com/event.php?eid=221164264612519&notif_t=event_invite

-kk- 2011.10.13. 11:49:44

@TonyCaviar: hát ha te írtad a cikket, akkor igen :)

egyébként nem mintha tudnék latinul, de nagyjából "farkas a komlóban"

blash 2011.10.13. 14:14:38

@sovesztomesz: pontosabban? Sajnos bejelentkezés nélkül nem látni semmit ebből a facebookos oldalból.

kieső 2011.10.14. 15:46:04

Remek volt a sörfeszt, még most is álmodok a szombati napról, amikor végigkóstoltam 10+ sört :-)

Jut eszembe, nem ártott volna, ha mindenhol van pohárral mérés is, nem csak korsóval, hiszen hamar elszédül az ügyfél, ha mindent ki szeretne próbálni.

Apropos, kik is voltak azzal a nagy kék teherautóval a Szentkirályi utcában?

Atekboy 2011.10.14. 16:31:43

Pardon, Vonyarcvashegy. Még mielőtt valamelyik troll nekem esne :)

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.10.15. 19:45:14

@pif: Nem tudom, ehhez nem értek, mindenesetre azt sejtem, hogy a lupulus itt a komlóra (Humulus lupulus) utal.
Farkas a komlóban. :)

pluto111 2011.10.16. 19:29:46

A kormány ha már úgyis hozzányúl a sörfőzdék adózásához, rendbe tehetné a nagyüzemieket is.
Elég egyszerű volna. Meghatározni mi tekinthető minőségi sörnek. Aki ezt nem teljesíti az bünti adót kap a nyakába.
Pl. aki kukoricát tesz bele az több adót fizet, meg a 3% sörnek látszó tárgyak is büntiadóba kerülhetnének.

Gérard Duchemin 2011.10.17. 09:02:35

@pluto111: Ez az adózásosdi nem jó ötlet. Ugyanis nem ilyen eszközzel kéne irányítani a minőséget, merthogy nem is lehet. Hanem kulturálással. Ugyanis a kulturált, értelmes ember nem iszik koccintós bort, és el kell érni, hogy hamisított Löwenbräu-t se igyon az, aki ad magára, és nem bunkó.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.10.17. 15:12:43

@Fermentátor: nem volt kérdés, hogy mi a jelentés, csak Tony - kk szerint freudi elírásként - Lupus in fabula-nak aposztrofálta a sört. Ezt jártam körül...
A latin grammatika már valóban nagyon elmozdult a tényleges mondandótól.

pluto111 2011.10.17. 16:57:40

@Gérard Duchemin: Ez a nehezebb út. Aki már volt Németországban az tudja, hogy ugyanazért a pénzért mint amit itt ki kell fizetni egy borsodiért ott már tisztességes söröket lehet kapni. Vagyis átverik a cégek az embereket. Mivel minden cég ugyanolyan alacsony minőséget produkál, nincs összehasonlítási alap se.
400-500 ft-os sörökre nem fogsz tudni átszoktatni milliókat.

Gérard Duchemin 2011.10.18. 09:11:22

@pluto111: Ez sajnos igaz. No mindegy. Én akkor is az igazit veszem még ha drágább is, természetesen nem iszom vödörszámra, de inkább igyon az ember kevesebb drágát, mint többet olyanból, ami nem is sör, hanem fos.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.08. 14:58:49

@blash: akik a Russian stoutot mérték, még most is azt mondják, hogy a Saphir és a Sünden bockok lesznek palackban :)

csehsorfesztival · http://pivo.hu 2013.03.23. 18:57:40

@TonyCaviar: A Pivo sörvendéglőben (Bp.) most újra tanulmányozható, csapolva, a: »Kocour Catfish IPA – a tökéletes amerikai IPA – mintadarab – tanítani kellene. Ebből ittam a legtöbbet.«

Gérard Duchemin 2013.03.25. 17:02:55

@csehsorfesztival: Ez még kapható? És lesz üvegben is?

csehsorfesztival · http://pivo.hu 2013.03.25. 17:49:48

@Gérard Duchemin: Igen. Kocour Catfish üveges, csapolt most (2013. márc.) a Pivo sörvendéglőben.

alehunter 2013.04.12. 21:38:06

@csehsorfesztival: tényleg nem rossz ez a catfish :)
az egyik legjobb american pale ale, amit eddig ittam
süti beállítások módosítása