Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A sörnél, mint sokarcú alkoholos italnál, legalább olyan fontos a megfelelő pohár használata, mint a bornál vagy az égetett szeszeknél. A különféle sörök ugyanis különféle poharakat követelnek. Persze nem úgy, ahogy az excentrikus belga marketinggépezet diktálja, hogy minden egyes márkának legyen saját kézzelfestett óriáspohara – az csak a játék. A lényeg, hogy a pohár a lehető legtökéletesebben kiszolgálja a sörfajta jellegzetes igényeit.


Pl. ha tetszik, önkényesen két részre oszthatjuk a sörök világát, a sörök egyik részét nagy kortyokban, lendületesen érdemes inni, a másik részét pedig szürcsölve, apró kortyokban érdemes élvezni. Nyilvánvaló, hogy a nagy kortyokban fogyasztandó sörhöz nagyméretű, nagyszájú pohár kell, amibe ideális esetben még az orrunk is belefér. Továbbá, mivel ilyen nagy poharunk van, sok sör fér bele, és a sok sör egy része bizony akár negyedóránál tovább is a korsóban pihen, tehát arra is érdemes vigyázni, hogy ez idő alatt ne melegedjen a kívánt hőfok fölé, amit két módon szoktak elérni. Egyrészt vastag anyagból készül a korsó fala, ezért némileg hőszigetel, másrészt fület kap a korsó, ami megakadályozza azt, hogy a tenyerünk melegét átvegye az ital. Mindenki ismeri a klasszikus gödröcskés, füles üvegkorsót, amiből klasszikus sörözőkben a német, cseh stílusú lágereket isszák.

De vegyünk egy lassú kortyokban élvezendő sört, például egy magas alkoholtartalmú, sűrű sört – ezt nyilván nem is lehet nagy kortyokban inni, ezért nem kell neki nagy száj. Viszont mivel a nagy alkoholtartalom jó esetben hatalmas aromákkal, mély komplexitással is jár, idő kell a sörnek ahhoz, hogy minden titkát kiadja, az idő pedig gyakorlatilag melegedést jelent. Hogy a melegedéssel járó kitárulkozás biztosan megtörténjen, mielőtt kiürül a pohár, a pohárnak nagy kerek feneke van, amit a fogyasztó óhatatlanul is a tenyerén dédelget, üzembiztosan közvetítve a testhőt a sörnek. Ennek tipikus esete a tulipánpohár, melyből a megfelelő játékos sajátpohár hiányában az összes belga sört ihatjuk, de gyakorlatilag az összes szokásosnál erősebb, és felső erjesztésű sört.

A poharak világa persze ennél jóval bonyolultabb és sokrétűbb, a pilzeni söröket pl. hosszú, finoman nyíló „flute” –furulya pohárból illene inni, melynek a formája a megfelelő habkupakot hivatott biztosítani, a búzasöröknek dukáló „váza” óriási szája egyrészt a hatalmas habkoronának csinál helyet, másrészt a pohár ivási célzatú megdöntésénél kialakuló hirtelen sörfelület-növekedést biztosítja, ami csodálatosan felszabadítja a búzasör egzotikus aromáit. Később majd elemzek még poharakat, addig itt lehet szemezgetni. >>>
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr953326764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sd m 2011.10.25. 11:06:47

a buzasorhoz egy kis kiegeszites (bocs, de most nem tudok ekezeteket irni): a korso lefele szukulo, a talpanal gyuruszeruen kiszelesedo resze arra valo, hogy a kiontesnel kioblogetett eleszto leulepedjen az aljara, de ivasnal ne kavarodjon fel ujra es ne keruljon a szajba, mert magaban nincs jo ize.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.10.25. 12:06:40

@sd m: Ez fura, amikor csak kevés élesztő jön, én azt direkt igyekszem rázogatással felkeverni.

sd m 2011.10.25. 13:10:11

@lilakutyak: igen, erre en is gondoltam mar. nekem ezt eleg buzasoros videken elo nemet ismeroseim mondtak teljes meggyozodessel. a nemet wikipedia azt irja, hogy az alja azert olyan, mert buzasorrel tradicionalisan a korso aljaval koccintanak, de ez igazazan hulyen hangzik. az a resze rendben van, hogy buzasorrel tenyleg alul, picit megdontve kell koccintani (sima korsoval meg telibe), de a tradicio nehezen johetett letre az elso korso elott. A nemet wiki meg ir egy olyat is, hogy a szurt buza feltalalasa elott nem lotybolgettek ki az elesztot a keseru ize miatt. lehet, hogy nem kellett volna kommentet irnom, teljesen lemeritett az eset.

atlbilbaoo 2011.10.25. 14:11:48

Nevetséges ez a belépési procedúra!
Bárki bármit írhat!
Na 1111!

Gérard Duchemin 2011.10.25. 15:08:00

@atlbilbaoo: Nevetséges, de minden hasonló lapon erre kötelez a törvény

FutoBolond 2011.10.26. 10:09:13

Valoban, utolso kortyok elott korbekuldod a pohar oldalan a buzasort, hogy az eleszto se vesszen karba...

viszont fajdalmasan hianyzik a felhozatalbol a literes bajor korso :) egyetlen gyakorlati elonye van: ritkabban kell a sorkertben felallni az asztaltol :)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.10.27. 11:42:30

Söröskorsóban jobb a felhozatal, mint a borospohárban. Lopják is: serteperte.blog.hu/2011/10/27/a_pohartolvaj

adster 2011.10.27. 18:39:56

Ennél aktuálisabb írást fel sem fedezhettem volna. Már jó ideje ugyanis megszállottan keresem az egyes sörtípusok fogyasztásához legmegfelelőbb ivóalkalmatosságokat.

Természetesen én is tudok az egyes webshopokban kapható, márkajelzéssel ellátott poharakról, de én valamivel univerzálisabb módon használható (természetesen a sörtípus adta kereteken belül) poharakat keresnék, legyen az kehely, vagy éppen tulipán, stb. Nem tudom miért, de nekem kicsit illúzióromboló lenne egy adott márka poharából egy másik sörmárka nedűjét fogyasztani.

Nem tudna nekem valaki segíteni azzal kapcsolatban, hogy honnan lehetne ilyen különleges poharakat beszerezni?

(Kedves TonyCaviar! Ezzel kapcsolatban írtam neked pü-t egy pár napja, még a cikk megjelenése előtt, úgyhogy most különösen örülök, hogy épp' erről írsz, hátha így valaki el tud látni útbaigazítással.)

TonyCaviar 2011.10.28. 09:11:37

@adster: Igen, megkaptam, de nem tudtam rá válaszolni, amúgy most se tudok ilyen egyszerűen, mert nálam sincs meg a jó válasz. Én egyszer a MOM Parkban, a 3. emeleten a Butlers melletti konyhafelszerelés-üzletben (talán Kitchen Factory vagy valami ilyesmi) vettem egy rekesz tulipánpoharat. Ott meg lehet próbálni. És ennyi. Logósak meg persze belgáknál, csakajósörnek is van egy két jó pohara.

Ogreface 2011.10.28. 13:04:10

@adster: Logó nélkülit én sem nagyon tudok, de szerintem nem olyan nagy baj az, el lehet vonatkoztatni tőle kóstolás közben. :)
Nekem például az egyik kedvenc kóstoló poharam, egy Duvel tulipán. Búzákhoz egy Paulaneres búzás, lager típusú sörökhöz egy Warsteineres flute vagy egy Schultheisst füles korsó stb...
Szerencsére van miből válogatni.

adster 2011.10.29. 11:38:28

Tegnap a barátnőm meglepett egy La Trappe és egy Tripel Karmeliet kehellyel.
Hát, mit ne mondjak, ezek valami csodálatosak. Olyan érzésem van, hogy ezekből még az erjedt rozsomáktej is jól fog esni.

Bár ha mással nem is, az utóbbi típussal kapcsolatban azért továbbra is fenntartom, hogy egyéb típusú sört nehezen tudnék benne elképzelni, már csak egészen egyedi formája és mintázata miatt sem.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.11.01. 12:12:51

ratebeer-en minden fajta sörnek fel van tüntetve, mi az ajánlott...egy kis idő után megtanulja az embör sörivó fia, mihez mi jó;-)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.11.02. 19:48:01

Itt velem szemben,ahol tanulgatom a söröket,minden fajtához a megfelelő poharat adják.Egy darabig azt hittem, hogy csak flanc az a sok nagyon fura formájú meg méretű pohár,meg, hogy nincs benne tudatosság, de aztán elkezdtem figyelgetni a csaposokat és tényleg fajtánként adják a poharat. Nekem is a Karmeliet Tripel(vagymi,bocs:) mellé adott tetszik. És amikor kitöltik, akkor is más-más technikával teszik.Nekem mint söramatörnek ezek is tetszenek.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.08. 14:25:55

búzához van (többféle), egy 'pokal' szerű Ayinger Celebrator, egy a snifter és large tulip közötti átmenet, egy pint jellegű (de 0,5L), és még sok másik az egyszerűbb sörökhöz :)
süti beállítások módosítása