Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A Főzdefeszt idén sem hagyja kézműves sör nélkül a sörivó népet. A tavalyi fesztiválokon bebizonyosodott, hogy óriási az érdeklődés a magyar kézműves sör iránt, ezért a szerveuzők elhatározták, hogy a fővároson kívül is megmutatják, mit tudnak a sörfőzőink. A 2012-es fesztiválsorozat első eseményét március 16-17-én, Miskolcon tartjuk meg, a központi fekvésű Szinva Teraszon, a Szinva patak partján, a nevezetes Kortyolda előtt, ahol nyolc magyar kézműves sörfőzde mutatja be 24 sörkülönlegességét, köztük két olyan sörrel, amit még soha sehol nem ihatott a közönség.
 


A 2012-es év első Főzdefesztjének apropóját az adja, hogy március 13-án a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete nyolcadszorra rendezte meg a Miskolci Nemzetközi Sörversenyt, Magyarország egyetlen igazi sörversenyét, melyen a magyar főzdék mellett hagyományosan a környékbeli országok sörfőzdéi is részt vesznek. A sörversennyel párhuzamosan sörszakmai konferenciát is tartottak Miskolcon, a Hermann Ottó Múzeumban, ami az elmúlt évekhez hasonlóan körüljárja a sörfőzés történeti, egészségügyi, kulturális, és gasztronómiai aspektusait is – nem kizárólag szakmabeliekhez szóló nyelven.

Az elmúlt évben annyi minden megváltozott a magyar sörfőzésben, hogy ehhez a versenynek is alkalmazkodnia kellett – ezen az idei versenyen már a nagy magyar sörgyárak is neveznek, és külföldről is új szereplőket hívtak meg, valamint átdolgozták az értékelést és a zsűri összetételét is, hogy tükrözze az újonnan felnövő sörértő generáció értékrendjét is. A versenyre összesen 27 sörfőzde nevezett be 66 féle sörrel. A sörverseny eredményét március 16-án, a miskolci Főzdefeszt nyitóakkordjaként megtartott eredményhirdetés során jelentjük be a sajtónak és a nagyközönségnek.

A vidéki Főzdefesztek arra törekszenek, hogy egyrészt megismertessék egy-egy várossal a saját régiójának sörfőzését, másrészt megmutassanak valamit az ország legjobbjaiból is, így Miskolcon is elsősorban a hazai pályán kiemelkedő borsodi sörfőzés mutatkozik be.

A miskolci Főzdefeszt résztvevői:

Gyertyános Sörfőzde – A rettenthetetlen kísérletező kedvéről, illetve tökös és banános söreiről ismert Gyertyános a Hámori Meggysörrel, és a meglepően vaníliás Hámori Nektár Barna sörrel, illetve a már tavaly is bemutatkozott Hámori Tökössel érkezik.

HBH Kazincbarcika – A Kazincbarcikán helyi nevezetességnek számító sörfőzde, étterem, rendezvényközpont, a HBH, meggyes sörével már tavaly elnyerte a Kazincbarcika Város Hivatalos Söre elnevezést, a  fesztiválon nem csak ezt, de a barna és a világos sörüket is megkóstolhatjuk.

Mályi Ászok – Az első magyar kézműves búzasör kifejlesztői a Miskolc-közeli Mályiban főzik a sört. A hosszú hétvégén megkóstolhatjuk a Rauschberg Búzát, a Barnát és a Világost. 

Serforrás Sörfőzde – a hazai kézműves sörfőzés egyik legpatinásabb szereplője Felsőzsolcán főzi a söreit, melyeket legautentikusabban a Szinva Teraszon, a Kortyoldában lehet megkóstolni. Számos szezonális különlegesség mellett állandóan jelen vannak a külföldön is – pl. Prágában – szép sikereket aratott Tokaji Aszú hozzáadásával készült Korty nevű sörükkel (ami egyben Miskolc város hivatalos söre is), amit a Főzdefesztre kilátogatók már a tovább-fejleszett Tokaji Aszús hordóban érlelt változatában kóstolhatnak meg. A Serforrás standjánál meg lehet kóstolni még a szintén tökéletesre csiszolt, cseh recept alapján főzött India Pale Ale-t, és a klasszikus Serforrás Barnát.


Brandecker Sörfőzde – a bajor, sváb sörfőzési hagyományokat követő ecseri főzde az elmúlt években kifejezetten közönségbarát újításokkal lepte meg a sörfogyasztókat. Miskolcon is bemutatják a Narancsos sörüket, a Bodzás Világost és a Bodzás Barnát a hagyományos világos sörük mellett.

Fóti Kézműves Sörfőzde – a tavalyi Főzdefesztek egyik sztárja, a Keserű Méz mellett a fóti sörök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fővárosi kocsmákban is. A sima világos sörükön túl elhozzák a Keserű Mézt, a Hammurappi Álmát és a Narancsos-Gyömbéres különlegességeket is.

Rizmájer Sörfőzde – a csepeli főzde a hagyományosan szezonális különlegességként előállított gyömbéres söre mellett bemutatja az egészen frissen kifejlesztett 55% kukorica felhasználásával készült mexikói típusú Cortez kukoricasörét, és az éjfekete Cingulus Portert. 




 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr274315706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2012.03.15. 07:22:21

Pénteken délelőtt 10 körüli indulással kocsival megyek a Fesztre és este vissza. Két főt szívesen viszek-hozok Pestről, pláne ha beszállnak az üzemanyagba :).

er.pé ser 2012.03.17. 15:35:16

A Miskolci verseny eredményeit nem szeretném vitatni azok valóságos érték mérők voltak. Magam is személyesen ott voltam és sok kolléga sörét kóstoltam tény hogy pl: a Rizmayer barnája sok vendégnek bejött a Fóti sörök szintén különlegesek voltak. Ami szerintem átgondolandó lehetne az a kategóriák. Az általam gyártott félbarnának nevezhető sör pl: teljesen más ízvilágú a lent meg kóstolt barna söröknél melyek mély kávé íz világú sokkal több komlóval készített sörök voltak. A félbarna sörök megközelítés kérdése félig barna félig világos sörök épp ezért inkább a különleges ízesítésű sörök közé valók mivel sokkal inkább a karamell íz domborodik ki a keserűsége meg inkább egy ászok típusú sörhöz hasonló láttam lent pl gyömbéres sört ami színe alapján simán beférne a félbarna kategóriába a cukorfokokról nem is beszélve. Mindez csak egy személyes vélemény egyébként minden kollégának gratulálok a termékeik minőségén látszik a sok éves tapasztalat és én személy szerint örülök hogy egy ilyen ágazat egyik képviselője lehetek Magyarországon. Egy biztos hogy ez a verseny egyértelmű és határozott válsz volt azoknak akik a kézműves söröket a neten fikázták utánunk lehet csinálni legalább ilyen szinten akkor lesz erkölcsi alapjuk a kritizálásra. Ludas Péter er.pé sörfözde Budapest.

ElnkÚr 2012.03.22. 11:02:30

Teljesen egyet értek Ludas Péter fenti soraival (akinek söreiért szívesen elautózom, főleg, ha ad pár címkét is).
Magam, mint a verseny zsűrijének tagja épp eme dilemmával néztem-néztünk szembe: hogyan lehet például a "sima" félbarnához a köleses félbarnát viszonyítani ? És így tovább. Az is evidens, hogy a megméretett 66 sört nem lehet ad abszurdum 33 kategóriába sorolni - a megoldás majd kikristályosodik. Minden esetre örvendünk, hogy az eddigi legnagyobb, legnemzetközibb és legkiválóbb söröket hozó versenyen lehettünk, köszönet érte a szervezőknek.
Kovács András
Mo.-i Sörcikkgyűjtő Klub

er.pé ser 2012.03.24. 20:48:55

@ElnkÚr: Köszönöm a söröm nevében annyit hadd kérjek az ismeretségünkre való tekintettel hogy az új sörös címkéket az egyesületen keresztül legyen kedves eljuttatni a tagokhoz mert a legutóbbi internet árverés nem esett jól ezért kérem hogy csak az ön által ismert komoly tagoknak adjon én az üzemben senkinek nem adok ki sörös címkét mert bizonyos emberek vissza éltek a jó indulatommal elnézést ha valakit megbántottam de úgy gondolom a saját szellemi termékem nem képezheti nyerészkedés alapját Ludas Péter tulajdonos.

TonyCaviar 2012.03.26. 00:15:52

@er.pé ser: Hirdesd ugyanott ingyen, vagy sörrel együtt - ezek szerint van piaca a cimkéidnek. Sikerült eladnia?

er.pé ser 2012.03.26. 10:35:28

@TonyCaviar: Igen a vaterán árvereztetik én pofátlanságnak tartom de most itt a két új címke ebből csak a címke gyűjtő egyesület elnökének adok ne is keressen címke ügyben senki

ElnkÚr 2012.03.26. 14:22:45

@er.pé ser: Megkövetem Ludas Urat az elkövető helyett égő arccal, meg kell értenünk a döntését. Egész egyesületünk jó hírét rongálja az elkövető, s e mellett tönkre is teheti gondosan ápolt kapcsolatainkat az általunk oly annyira kedvelt hazai főzdékkel.Még egyszer elnézést kérünk.

Joco-2 2012.03.26. 18:08:23

Pár sorral szeretnék bekapcsolódni a témába. Érdi lévén, már az érdi sörnagykerben hallottam az esetről.
Csatlakozok Ludas és ElnkÚrhoz, ha valaki gyűjteménye gyarapítására ajándékba kap címkét -vagy bármit- és azt azonnali haszonszerzésre használja fel, az bizony pofátlanság!
Ugyanakkor megjegyezném, hogy nem csak eladásra, hanem csere céljából meghírdetett termékek is vannak fent a vaterán. Ilyenkor egy jelképes összeget be kell írni a vatera szabályai szerint, de a termékleírásban ott van, hogy a címke cserére van felajánlva, ezt csak a szöveg elolvasása után lehet megtudni.
Amúgy az egyébként eladásra meghírdetett termékek /sörcímkék/ jó része nem főzdéből kapott, hanem a flaskáról leáztatott, vagy ha öntapadós, akkor hajszárítóval lemelegített jó állapotú használt címke. Ez szintén fel van tüntetve a termékleírásban. Az, hogy valaki ilyen módon leszedett, egyszer már a sörrel együtt kifizetett címkét ajánl fel eladásra, nem lehet elitélendő dolog. Sokszor hirtelen ránézésre nem lehet megállapítani, hogy használt címke, erre csak a szöveg utal, ha elolvassák.
Ezeket csak a mundér becsületéért írtam le, sajnos nem lehet kizárni a komment indító történéseket se, ezek inkorrektek. Üdvözlettel B. J. alelnök.

szanisz 2012.03.26. 20:35:05

@Joco-2: pont ezért nem értettem a dolgot. Ha valaki vesz sört, kap címkét is, ha elég ügyes, lejön az szépen..

ElnkÚr 2012.03.26. 22:51:34

@szanisz: Igen, kivéve, ha - mint Ludas úr rávilágított élőszóban - a címkén nincs rábélyegzett dátum.Mert akkor bizony az főzdéből való,és nem leáztatott, mint az inkriminált esetben is.

er.pé ser 2012.03.27. 19:34:04

Tisztelt uraim amit leírtak részben el is fogadom mert az üvegről leáztatott címke hát végül is kifizette a sör árát az jár hozzá, de az én esetemben a nagyker aki a címkét tervezte azt mondja ez az ő szellemi terméke mint ilyen pld a zenészek jogdíja ezért nem járul hozzá a tovább értékesítéshez arról nem is beszélve hogy egy címke nyomdai legyártatása igen komoly pénzbe került amit meg én a gyártó fizettem ki.De nem akarok kicsinyeskedni mivel az összes címke gyűjtöt nem ismerem ezért azt találtam ki hogy az általam kiadott címkéket hátul a sörfőzde bélyegzőjével látom el ha valaki bélyegzőt gyártat utánunk na az már nagyobb gáz szerintem.

TonyCaviar 2012.03.27. 20:02:53

Tényleg egyre kevésbé értem, miért fontos ez az egész? Nem mindegy, hogy ki mit csinál a bárhogyan a kezébe jutott sörcimkével? Mennyit kért darabjáért? Húsz forintot? Ezt nem nevezném nyerészkedésnek, max bénázásnak. És ha van olyan balek, aki pénzt ad érte, amikor ingyen is megszerezheti, vagy leáztathatja, akkor miért ne tegye? Tényleg olyan fontos ez? Ez olyan, mintha valaki partyflyereket árulna. Baromság, de azzal is viszi a hírét a terméknek.

Hamilcar 2012.03.28. 07:19:33

@TonyCaviar: Elárulom, nem 20 forintért ment a címke. Valaki azért veszi meg, mert bizonyos termékek nem kaphatók általánosan és ha az ember kiszámolja, hogy utánajár a címkének, akkor még drágábbra is kijöhet a dolog, mintha a vaterán kényelmesen leüti. Persze ez ebben az esetben szívás, mert én is arra apelláltam, hogy majd megszerzem a főzdéből. De majd csak...

Kortyondiak 2012.03.30. 18:16:16

Tisztelt Ludas Úr!
Most kóstoltam a a Dunai Ászok nevű sörét!
A kóstolás alapján nyugodtan jelentem ki(szakmai zsűri ide,szakmai zsűri oda), hogy munkájához további sikereket kívánok, de nélkülem!

Tisztelettel.

Kortyondiak 2012.04.03. 20:49:11

@er.pé ser: Először is gratulálok és a kulturált hangvételthez!
Most én is erre váltok( bár nem akartam személyeskedni),a söröd pont olyan mit te!
Gratulálok!

TonyCaviar 2012.04.03. 21:13:35

@er.pé ser: Ne haragudj, de ez nem stílus! Ilyett az elmúlt két évben ezen az oldalon még senki nem engedett meg magának. Te - ez eddig már kiderült - egy végletekig megsértett, paranoiás ember vagy, aki képtelen párbeszédre és a legkisebb kritikát sem képes tolerálni. A kritika nem sértés, még ha nyers is. A kritika a Te infód, amiből tanulhatnál, ahelyett, hogy védenéd a mundér becsületét agyatlanul. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de ez az oldal tényleg nem neked való. Mi itt a magyar kézműves sörfőzés jövőjét építjük, és senkinek semmiféle múltból cipelt sértődöttsége nem érdekel, nem használ, nem tudunk vele mit kezdeni. Ha szerinted ócsárolás az, hogy elmondjuk a fogyasztói véleményünket a kézműves sörökről, akkor mi számítana kultúraépítésnek, platformteremtésnek, marketingnek?
A jó magyar ember lusta tanulni, fejlődni, és a kritikát személyes támadásnak veszi, és csak azt akarja hallani, hogy ő mekkora király a közepes teljesítményével. Lásd politika.
Viszontlátásra.
ui: ne kommentelj bebaszva - ezt sehol nem szeretik.

TonyCaviar 2012.04.04. 10:32:24

er.pé képtelen volt betartani a legalapvetőbb emberi kommunikációs normákat, ezért a békesség kedvéért, a kollégái kérésére letiltottam a kommentről, és kimoderáltam a mocskosszájú kommentjeit. Elnézést a kényelmetlenségért, kérném a zenekart, hogy folytassa a menüettnél!
süti beállítások módosítása