Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



„Miskolcon felnőni jó volt, Miskolc nagyszerű hely, csak tudni kell időben otthagyni” – válaszolta egy miskolci barátom a kocsiban lefelé az első miskolci Főzdefesztre, amikor a szülővárosáról kérdeztem. Amióta Pataki „elhagyta a várost”, a miskolci kirajzás alaptéma az itt élők életében. Az elmúlt húsz évben nem csak a nehézipar, hanem szinte minden fontos hivatal elhagyta a várost, és átköltözött Debrecenbe vagy Nyíregyházára. És nemcsak a hivatalok lettek hűtlenek: pár évtized alatt a város fele lelépett. A rendszerváltás környéki 240 000-ből ma már csak 120 000 ember él az Acélvárosban. De akkor mégis miért ebben a városban nyitott meg Magyarország legmodernebb brewpubja?
 

 

Miközben az úri közönség a gyémánt, arany és ezüst diplomás magyar kézműves söröket kortyolgatta a Szinva partján a balzsamos március közepi napsütésben, mi a Zip’s Brewhouse meghívásának eleget téve, a Macropolis Üzletházat kerestük, ami nem volt könnyű, folyton rossz felé kanyarodtunk, szabálytalanságokra kényszerültünk, buszmegállókban várakozó babakocsis anyukákat nyaggattunk a Petőfi szobor holléte felől érdeklődve. Nem, ez a három nap Miskolcon nem volt elég ahhoz, hogy megbirkózzunk a lakótelepek szigorú, de logikátlan geometriája és a hegyről lecsúszó girbe-gurba óváros szertelen, de organikus szerkezete közti kibékíthetetlen feszültséggel.



A brewpub – ha valaki nem tudná – olyan söröző, melyben helyben főzik a sört. Ez a sörözők legköltségesebb, legrizikósabb válfaja, nemcsak, hogy egy drága főzővonalba kell befektetni, de nagyon nehéz vele mit kezdeni, ha egyszer valamiért nem népszerű, nincs tele, csökken az igény rá. Magyarországon az első ilyen egység a máig üzemelő 1984-ben megnyitott Kaltenberg Sörház a Kinizsi utcában. A második ilyen egység a MOM Park emeletén megnyílt Paulaner Sörház volt, melyben azonban csak rövid ideig főztek sört, mert egyszerűen nem bizonyult rentábilisnak. Cserébe egy évtizede ott ál Közép-Európa egyik legszebb főzőháza üresen, hidegen.



A Zip’s Brewhouse e kettőhöz képest egy teljesen új, hazánkban eddig ismeretlen irányzatot képvisel. A füstüveg bejárati ajtó mögött csinos recepciós kislány áll, és megkérdezi, hogy volt-e a foglalásunk. Mögötte pneumatikus formájú boxok sorakoznak, a boxokban csillogó felületű asztal és minden asztalon egy négykörös sörcsap, felette egy kis érintőképernyővel, melyen a csapolható sörök nevei sorakoznak, és az, mennyit csapoltál már belőle – tized decire pontosan. Egy másik menüpontban a többi asztal sörcsapjaival lehet csetelni. Az asztalon gombnyomásra működő bors- és sószórók, a füstüveg ablakok mindent platinaszín fénybe vonnak, annyira exkluzív, hogy már-már túlzás. A toáletben másik zene szól – valami susogó, meditatív és végtelenül diszkrét álomkoncert. A vendégtér végében egy elsötétített ablak mögött meg ott dolgozik a csillogó-villogó krómacél főzde – már ami a külsőségeket illeti. De a tartalom sem marad le. Aprócska 250 literes főzőházához számtalan aprócska 500 literes erjesztő és ászoktank társul, ami a kis mennyiségek révén széles mozgásteret ad a főzőmesternek, aki nemcsak sokfélét tud főzni, de a kereslet ingadozásához is jól tud alkalmazkodni. Az üstöket elektromos energiával felfűtött gőz melegíti, a cefréző automatikusan tolja végig a cefrét a hőlépcsőkön, a szűrőkád magától kitolja a törkölyt, a komlóforralás során keletkező gőzt a berendezés lekondenzálja, a benne lévő hőt kinyeri, és elraktározza, de a hőcserélőből is visszanyeri a felmelegedett hűtővizet – abból lesz a következő sör. Miközben egy komputer az egész folyamatot regisztrálja, és hónapokra visszamenőleg kereshető adatokká alakítja. Ez tehát csúcstechnológia, semmi kétség.



És, hogy mindezt miért Miskolcon? Nagyon egyszerű. A miskolci székhelyű Zip Technologies nevű cég sörfőző berendezéseket gyárt évek óta, de nem a magyar piacra, hanem keletre. Ukrajnában és Oroszországban évek óta ők adják el a legtöbb sörfőző berendezést, ami nem akármilyen teljesítmény – ez évente tucatnyi sörfőzdét jelent. Olyan versenytársakat szorítanak háttérbe, mint a Bécsben zseniális brewpubbal rendelkező Salm. A miskolci Brewhouse pedig nem más, mint bemutatóterem, ami elsősorban nem sört akar eladni, hanem sörfőzdét a keletről idelátogató érdeklődőknek. Ennek megfelelően a brewhouse nem is igen reagál a magyarországi vendéglátós tendenciákra – sokkal inkább olyan érzése van a vendégnek, mintha egy méregdrága moszkvai elithelyen sörözne 50 milliós dzsipekkel érkező szibériai olajmilliomosokkal.



Persze azért az sem baj, ha a bemutatóteremhez elégedett tömeg is társul, ezért nagy hangsúlyt helyeznek a sör és az étel minőségére is. Itt tényleg minden ki van találva, és legalább húsz-huszonöt ember dolgozik az egészen, az étel- és sörfotókat saját mobil fotóstudióban készítik, van marketinges, közönségszervező, stb. 



Jelenleg főznek egy pils-t, egy barnát, egy amber ale-t, és egy golden ale-t, melyek közül a legfinomabb az amber ale, a maga selymes textúrájával és decens karamell ízével. Azért az is kiderült, hogy a március elsején megnyitott hely – noha már most gyakran teltház van – sörben még nem érte el a maximumot – mondhatni kísérleti fázisban van. Ez akkor derült ki, amikor Túróczi József sörmester bevezetett bennünket az erjesztőkhöz és a tankból megkóstoltatta velünk a készülődő újfajta Golden Ale-t. Ez nem akármilyen főzet lesz - kifejezetten erős és édes, de nem gejl, viszont olyan mítikus zöldalmás karaktere van, amilyet eddig még sehol nem ittam – talán egy hónap múlva már ez lesz csapon – de a budapesti,  májusi Főzdefeszten bizonyosan kóstolható lesz.





És akkor még nem beszéltünk a gasztronómiáról – a sörkorcsolya kínálat minden igényt kielégít. A fokhagymás olajban sült orosz barnakenyértől a bajor édes kalácson át az oroszos száritott halacskákig mindenféle izgalmas dolog kapható. De ebédelni is nyugodtan be lehet térni – ez pl. egy mangós-chilis királyrák.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr824332841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: zip's brewhouse 2017.07.27. 18:23:18

Cím: 3526 Miskolc, Arany János tér 1., Látogatás: 2017. április 28. 16:00-21:00. Hé, mi ez az indokolatlan luxus? Jó helyen járok? Meg fogom tudni én ezt fizetni? Telefon: +36 46 952 192Facebook: fb.com/zipsbrewhouseWeb: http://zips.hu Vélemé...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.23. 09:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.23. 09:15:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belga01 2012.03.22. 13:47:16

Ez nagyon cool!!!!Egyébként is érik egy kirándulás Miskolcra,most sürgetőbb lett!

CHAD 2012.03.22. 14:11:18

Az étlapot megnéztem, kifejezetten jók az árak a hely minőségéhez képest! A Sörök áráról tudsz szivárogtatni valami infót? (Nem akarok sóhernek tűnni, de jelenleg béka segge alatt lévő költségvetésből nem szeretnék valami nagyon csúnya számlába belefutni.)

gilgalad 2012.03.22. 14:58:09

Sziasztok,

A pilisvörösvári Rotburger söröző nem brewup? Ott is helyben főzik a sört. Ha ez így van, akkor kimaradtak a felsorolásból.

A hely maga unicum lehet, persze ízlés dolga kinek milyen miliő jön be .-)

TonyCaviar 2012.03.22. 15:26:33

@gilgalad: De igazad van, az is brewpub, csak róluk midig elfeledkezem, mert egyszer kint voltunk náluk és rövid beszélgetés alatt az derült ki, hogy a sörfőző egy olyan agresszív rasszista disznó, hogy leradíroztam a képzeletbeli térképemről. Ráadásul a miskolci sörversenyen is volt szerencsém belefutni a sörükbe, és tőlem messze a legrosszabb pontszámot kapta mind közül - vakkóstoláson.

gilgalad 2012.03.22. 15:57:09

Uhh, akkor értek mindent, szerintem én is így tennék a helyedben. Más: házi serfőző versenyeken is fogsz bíráskodni?

Bud Taste 2012.03.22. 16:11:16

@CHAD: Ezt a helyet Neked találták ki!
Leülsz, magadnak csapolod az 1 cl-eket és a 4 fajta csapolt sörből összesen iszol 4 decit. A legolcsóbb a lager azt hiszem 100 Ft/dl és a legdrágább 160 Ft/dl.500-600 Ft-ból kóstoltál 4 dl-t. A pincérektől tudsz még rendelni búzát és kriek-et, de azoknál a minimum egység 350 Ft/3 dl.
Az asztalon 6 tiszta pohár van, ugyanazt a sört kóstolhatod pilsenisből, vagy ballon pohárból is, ha öblíteni akarsz, be van építve az asztalba a pohármosó!

zip's 2012.03.22. 16:19:49

Asztali csapolóval csapolható sörök: zip's lager 100 ft/dl, zip's amber 120 ft/dl, zip's golden ale 160 ft/dl, zip's dark 160 ft/dl
Bárpultnál csapolható sörök: zip's witbier: 450 ft/3 dl
Szerintünk minden költségvetésbe belefér, föleg mivel dl pontosságra is lehet fogyasztani!

pluto111 2012.03.22. 16:24:12

@TonyCaviar,gilgalad: :
Még több ilyen is van. Pl. Vonyarcvashegyen is van ilyesmi.
Rotburger: tulajdonost nem ismerem, de a sörük kifejezetten jó.
Nyilván szubjektív ki milyen sört szeret, de nagyon is megfelel egy jó bajor sörnek a Rotburger.

sZalontai 2012.03.22. 16:50:21

Most tényleg Miskolcra kell elvinnem egy hétvégére az asszonyt? :D

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.03.22. 18:29:36

@pluto111: az a Blonder.
@zip's: gratulálok mindenkinek! Nagyon szép és profi minden! Feltétlen belátogatok, ha Miskolcra megyek...

vzsozso 2012.03.22. 19:20:08

Hurrá! Húsvétkor ki lesz próbálva a hely.

Részletkérdés, de Miskolcnak jelenleg nem 120 ezer, hanem valamivel több mint 160 ezer lakosa van. Legalábbis a Wikipédia szerint. :-)

emkemke 2012.03.22. 19:52:12

Pontosítanék én is, több, mint 160 000 lakosa van a városnak, és a legtöbb 210 000 volt a 80-as években. (Ami főként a szocializmus erőltetett iparosításának eredménye).
Mielőtt a városról a fenti kommentelők és a cikk negatív képe meggyőzné az olvasókat, szeretném hozzátenni, hogy Miskolcon élni jó, bár lehet, hogy néha küzdelmes. Sokan – jómagam is – visszaköltöztünk a kutyaszar szagú fővárosból a Bükk lábához inkább, mert ez a város élhető. Örülök, hogy ilyen helyek nyílnak, hogy azok is megismerhessék, akik az Acélváros – hibás és eltúlzott – címkéjétől többet nem tudnak a városról. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha az M30-as és a Brewhouse távolságát teszik meg mindössze, nem térnek sokkal gazdagabban haza. (Ez mindössze a látogató egyéni érdeklődésének, tájékozottságának és információéhségének függvénye.)

CHAD 2012.03.22. 19:53:49

Köszönöm szépen a válaszokat :) Érik a miskolci túra!

Sörapu 2012.03.22. 20:18:01

Én is gratulálok. Legközelebb tiszteletemet teszem. Bár lehet, hogy jobban teszem inkognitóban :)

sovesztomesz 2012.03.22. 20:29:24

Minden asztalhoz külön csapok!?!?

...Jesszus, Sör-kánaán Miskolcon!!!

1X ki kell próbálni!!! :-)

TonyCaviar 2012.03.22. 22:01:08

@emkemke: Lehet, hogy nem hangsúlyoztam eléggé, de Miskolc tényleg jó volt. Nehéz megmondani, hogy pontosan, mi volt benne a jó, de megszerettük. A cikk elején az aggodalom szólt belőlem.

A Rotburger határeset, illetve nem emlékszem pontosan, a Blonder viszont nem brewpub, ahogy a Stari sem az, és a Rózsa Sörkert (Békés) sem. Az, hogy a pincében van egy főzde az még nem elég a brewpubhoz.

vzsozso 2012.03.22. 22:05:56

Miskolc valóban jó, pontosabban egyre jobb hely. Feleségem révén, aki abaúji származású, volt alkalmam az utóbbi években többször is vendégeskedni a városban és környékén, csak pozitív élményeim vannak.

szanisz 2012.03.23. 00:05:15

@vzsozso:

Miskolci vagyok (bár Pesten élek:), és mérhetetlenül elfogult tehát, de: tényleg megtévesztő az acélváros, beton imidzs (az amúgy tök jó cikkből is ez jött le óhatatlanul, pedig a feszt egy hangulatos részen volt). egy rövid hétvégét még brewpubok, Kortyoldák, és Serforrások nélkül is megér Miskolc (hát még azokkal!), a tapolcai kalandparkkal, lilafüredi, bükki kirándulással, diósgyőri várral és a belváros is hangulatos a maga módján.

Hamilcar 2012.03.23. 12:27:48

@TonyCaviar:
Érdekes, velünk mindig meglehetősen rendes volt a vörösvári tulaj és a sörük is ízlett.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.03.23. 14:20:19

és akkor a lényeg: ez most hol a francban van a városon belül?

szanisz 2012.03.23. 15:04:03

@Pável: az első képen látható ronda épület szerintem az APEH székház, de nem vennék rá mérget :)

szocske_ 2012.03.23. 15:14:59

Sziasztok!
Városon belül egészen pontosan itt található:

maps.google.hu/maps?q=48.107904,20.786927&hl=hu&sll=48.104385,20.791356&sspn=0.629094,1.454315&t=m&z=16

Ha már írok, akkor véleményt is:
Nagyon látványos és szép a hely. Az árak korrektek, az étlap választéka is bőséges.

Kb. 3 hete voltunk, akkor még nagyon új volt, talán ez az alábbi kisebb negatívumok oka, és ezek mára remélhetőleg megoldódtak:
A pincérek nem egészen álltak a helyzet magaslatán, mert bár nagyon készségesek és kedvesek voltak, de többször elfelejtették kihozni, amit rendeltünk, csak akkor hozták, mikor fél óra múlva újra szóltunk.
Az asztalba épített sörcsapokból az első pohár sörök nagyon melegek voltak. Ha egy hely ilyen komolynak akar látszani, talán beleférne, hogy ha egész nap nem használtak egy asztalt, akkor mielőtt megnyitják a csapokat egy asztalnál, 1-1 pohár sört kicsapolnak és kiöntenek, ami a csapban 30 fokosra felmelegedett (egyébként durván meleg volt a helyen, de ennek biztos az az oka, hogy helyben főzik a sört :)
Később viszont már mindegyik sör kellemes hideg volt, ami nekünk megfelelt, bár a sörökhöz és a csaphoz kapott dokumentáció szerint csak a lagert kellene 4-5 fokon fogyasztani, a másik hármat melegebben, akár 12-15 fokos hőmérsékleten.
Később lelevegősödött a rendszer, ezért az egyik csapból csak habot tudtunk kinyerni.
Ezeket leszámítva jól éreztük magunkat, valószínűleg máskor is megyünk majd.

kawakiyo 2012.03.23. 16:35:38

Ami azt illeti, van nagyon közel hozzá egy lakásom (pontosan a macropolisban). Így tapasztaltam párszor ottjártamból: egy hatvanpár millás bentley, porche cayenne, pár izmosabb bömös a parkolóba. Tehát meg van a közönsége, nem kell félteni Miskolcot sem.
Ééééés még az átlag hétköznapi ember is befér, kivéve az íróasztaloshoz szokott és/vagy lerobbant egyedeket. Üzleti-megbeszéléses ebédhez-vacsorához is remek.
A falon levő tv-ből pedig érdekes lesz a fociesemények szemlélése....:P

Ó még egy apróság. A Macropolis az nem egy üzletház, hanem iroda és lakások. Ráadásul a Zip pont a lakások alatt van.

Serkoptató 2012.03.25. 18:25:33

Nem szeretnék ünneprontó lenni, no meg egy új brewpub nyitásának mindig örülök, de...
... ez az öncsapoló rendszer nagyon jó az olyan volumen sörfogyasztó helyeken, ahol egyféle sörből naponta több hektó fogy.
Ha azonban négyféle sört decinként kóstolgatnak a kedves vendégek, akkor bizony egy-egy deci sör akár több órán keresztül dekkolhat a csőben, amíg a tartálytól a korsóig jut. Biztosan jót tesz ez egy élő sörnek?

TonyCaviar 2012.03.26. 00:10:41

@Serkoptató: szerintem erre kitaláltak valamit, de legalábbis nekem jó sör jött azonnal.

MrSpock 2012.03.29. 22:30:07

Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy legnagyobb örömömre, már a zip's pils helyett búza van az asztaloknál 100Ft/dl-ért! És nagyon jó búzasör! Egálban van a stuttgarti búzasörökkel.
Nekem amúgy a dark is nagyon bejött. Olyan kávés-keserűcsokis beütése van!

vzsozso 2012.04.10. 21:25:02

Húsvétkor kipróbáltuk a helyet, teljesen pozitív volt a tapasztalatunk. A berendezés high-tech fílingje nekem nagyon bejött, habár tudom, hogy nem mindenki ezt várja egy sörözőtől. A pincérek készségesek, segítőkészek, kedvesek voltak, maximális odafigyelésben részesültünk. A sörök is elsőrangúak voltak, az én ízlésemnek leginkább a dark-juk felelt meg, de a többivel sem volt gond. Azt viszont sajnálom, hogy búzájuk éppen nem volt csapon, de eggyel több ok, hogy még visszatérjünk.

Minden sörszeretőnek nyugodt szívvel ajánlom!

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.04.12. 21:04:20

Én is miskolci vagyok, így nagyon örülök annak, hogy egy olyan cikket is lehet olvasni a városról, amiben valami jót írnak rólunk.

Nem egyszerű itt élni, kicsit el is vágyódom, de nem biztos, hogy nem húzna vissza a szívem szinte rögtön.

A helyről már hallottam, de még nem jártam ott. Most már feltétlenül meg kell néznem, el fogok látogatni ide!

Köszi a cikket!

ui.: ha vki keresné a helyet, de nem találná: A Miskolc Plázát keresse a Búza tér mellet, onnan már látszik a hatalmas Macropolis. A tetején pirosan világítanak a Vodafone logók, hisz az a cég is ebben az épületben működik.
süti beállítások módosítása