Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rosita-koktél

2012.05.21. 16:28 - TonyCaviar



Múlt hétvégén rátaláltam életem első igazán jó sörkoktéljára, bár a koktél talán egy kicsit túlzás, mert a sörön kívül szinte csak szóda megy bele, viszont a végeredmény parádés.


Senkit ne ijesszen el, hogy ez a koktél egy házisörrel lett kitalálva. Az értelmi szerző Tibeer – aki a Rochefort-klónjával elvitte az első magyar házisör-verseny fődíját. Ezúttal egy kb fél év múlva iható black-IPA főztünk, de mivel meleg volt, kénytelenek voltunk hűsítő koktélokat fogyasztani, ami esetünkben mi másból készülhetett volna, mint sörből.

Tibeer tulajdonképpen titokban klónhadsereget épít, ezek közül a Rosita nevű egységet vetettük be a koktélhez. A Rosita nem más, mint a Rodenbach klónja. A klón pedig – ha ez nem volna nyilvánvaló – annyit jelent, hogy egy konkrét sör utánzata. Mielőtt arra gondolna valaki, hogy utánozni nem nagy dolog, biztosíthatom róla, hogy ez a házi sörfőzés egyik legnehezebb műfaja. Tibeer konkrétan az eredeti üvegek aljáról nyeri ki az élesztőt, azokat tenyészti, szelektálja, és azzal erjeszti az eredeti recept házi körülménykre alkalmazott változata alapján főzött söröket. Ami a legérdekesebb, hogy Tibeer klónjai gyakran az eredetinél is jobbak. De lehet, hogy nem ez a helyes kifejezés. Inkább azt lehetne mondani, hogy olyanabbak. Az Orvallois-ja az Orvalnál is pikánsabb, a Rositája a Rodenbachnál is balzsamecetesebb, a Hoegarden klónja frissítőbb, de mind közül a legszebb a Duvel szuperklónja, a 12%-os Dühös (az eredeti Duvel csak kb 7%-os).

A koktél tehát Rositából (vagy Rodenbachból) készül. Ez egy nagyon száraz, vén balzsamecetre emlékeztető ízű flamand sour ale, vadélesztős sör. Ebben jeget teszünk és szódát spriccelünk, amitől egyfajta sörfröccs jön létre. Gyönyörű vörösnarancs szín, tökéletesen száraz, hihetetlenül frissítő cucc, ami hamar kellemes zsibongást okoz az agyvelőben. A feketeáfonya tökéletesen illik hozzá mind ízben, mind színben, egy baj van vele – nem marad fent a felszínén, ezért ha beledobjuk, csak az utolsó kortyokhoz ehetjük meg. Ha erre tudna valaki megoldást…

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr654529910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.05.22. 14:23:14

Kell hozzá egy gyümölcsnyárs. Házi körülmények között a pohár méretétől függően fogpiszkáló (max 10 áfonya) vagy nyárs(ilyen szuflaki pálca jellegű dolog, arra rámegy 30 is, de ki tűzögeti). A gyümölcsnyársat, ha elég hosszú, a pohárba lógatjuk, ha elég rövid, akkor keresztben a pohár szájára fektetjük. Aki populáris diszkóban szeretné bevetni a cuccot, az természetesen kereshet meztelen csaj alakú fogóban végződő, UV-ban világító koktélkeverő pálcát, de gondolom, nem ez a célpiac.

Valahogy így nézett ki, amikor fehér abszinttal csináltam: www.facebook.com/photo.php?fbid=243719385640184&set=a.242219089123547.69237.142352372443553&type=3&theater (be kell lépni, mer' korhatáros a fotó a pia miatt)

Nicholas Brix · http://penztmost.blog.hu/ 2012.05.22. 17:40:27

Jól hangzik! Ha lesz egy kis pénzem, betesztelem.

Serkoptató 2012.05.22. 18:53:31

"Ha erre tudna valaki megoldást…" -- koktélkanál.

sovesztomesz 2012.05.22. 20:10:32

"Tibeer konkrétan az eredeti üvegek aljáról nyeri ki az élesztőt, azokat tenyészti, szelektálja, és azzal erjeszti az eredeti recept házi körülménykre alkalmazott változata alapján főzött söröket." stb, stb.

Hát, ez aztán az igazi megszállottság!!!

Tetszik! :-)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.05.23. 08:58:59

@sovesztomesz: engem az is érdekelne, hogy ez legális-e. (Házi sörnél gondolom igen, de vajon kerülhet-e piacra?) De mindenesetre lenyűgöző:)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.05.23. 12:36:06

1 tipp: rejtsd a bogyót jégkockába (jégkockatartó, megtöm, rá víz, mélyhűtő, kivesz, pottyant) és akkor egy darabig úszni fog (éééés elrág) :)

hol lehet Tiberius mester kész alkotásaait kóstolni?

víz tamás 2012.05.24. 12:30:32

@lilakutyak:

teljesen legális - hacsak nem védi valamilyen oltalom -, de azért azt jó tudni, hogy a legtöbb sörnél a főerjedést végző élesztőt kicentrifugálják a sörből és ami benne marad, azt csak ászokoláshoz/utóerjedéshez használják. így eshet meg az, hogy az felsőerjesztésű bajor búzasöröket alsóerjesztésű élesztővel ászokolják. és ez az élesztő is marad benne, ami nyilván nem profilidegen, de mégsem ugyanaz (saját tapasztalat). :)

dreher antal is a sétapálcájában bugázta el a carlsberginensist :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.05.24. 13:56:38

@víz tamás: igen, a sétapálcás sztorit sok szakirodalom megerősíti:) Azért merült fel bennem a kérdés, mert egy kertész haverom mesélt valami olyasmit, hogy ők ugyan tudnák a Hollandiából érkező muskátlikat dugvánnyal szaporítani, de tilos, még akkor is, ha más márkanévvel árulják. Meg volt valami olyan emlékem is, hogy készterméket se lehet átcsomagolni és úgy eladni, de ködös.

krulis 2012.05.24. 16:06:05

@lilakutyak: Ezen már én is sokat gondolkodtam. A wyeast és a whitelabs elvileg azt csinálja, hogy más néven árulja a gyári élesztőket:
www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain.cfm

itt pedig a "fordítás:"
kotmf.com/articles/yeastcomp.php

Persze az utóbbi nem tűnik a hiteles források mintapéldányának, de több sörfőzős oldalon is megtalálni az infót és az eddig kipróbált wyeast élesztőknél is egyértelmű, hogy ugyanaz, mint a gyári.
süti beállítások módosítása