Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

nolimit.jpg

Véletlenek szép összjátéka, hogy a NO LIMIT ebben a formában itt van az asztalomon, és pénteken egy egész hordót megihatunk belőle. Évek óta tartják a rozsnyói Kalteneckerben Közép-Európa egyik legrangosabb házi sörfőzőversenyét, de épp idén történt meg először, hogy nem lengyel, hanem egy magyar házi sörfőző nyerte meg a Grand Champion címet. Épp nyáron lett kész a Kaltenecker új modern főzdéje, ami mellesleg vagy tízszer akkora, mint a régi, és a legtöbb kisüzemi. Ehhez kapcsolódik a Kaltenecker kitörése a nemzeti piacról, az, hogy jelenleg egy amerikai nagykereskedővel tárgyalnak az amerikai piacra lépésről, és egész Közép-Európában is forgalmaznak. Ehhez a fejlődéshez tartozik persze az új design is, ami az előzőnél sokkal csinosabb és kétségtelen minimálisan szükséges a nemzetközi térhódításhoz.

Kiss Tamás tehát „véletlenül” pont ennek a fontos évnek a májusában nyerte meg a Slovak Homebrew Star versenyt, aminek jutalma, hogy a sörből lefőznek egy rendes sörfőzdés adagot. Igaz, hogy a versenyt az Angry Beast nyerte meg, Kiss Tomi valamiért mégis inkább egy új sört akart megfőzni. A No Limit egy agyonkomlózott Imperial Double IPA, igazi amerikai stílusú sör, ami próbára teszi a sörfőzde képességeit. Még szerencse, hogy épp készen lett a világklasszis új főzde.

Az IPA-k szokásos narancsszíne helyett inkább vörösréz színű ital csorog a poharunkba, masszív sárgás habbal, ami lassan múlik, sőt alig akar elmúlni, és lustább az átlag haboknál, ami 10%-os alkoholtartalomnál legalábbis figyelemre méltó.

Az illata kegyetlen komlóillat némi citrusossággal és némi gyomnövényes szúróssággal . A korty elsőre kifejezetten édes – egy égetett cukorgombolyag ül fel a nyelv hegyére, de aztán hátraolvad, és némi felvillanó agresszív gyümölcsösség után brutális földes keserűségbe csap át. Közben szilváspite, Walker-keksz és más hallucinációkon át rohan az íz. Alig lehet követni, semmire nem hasonlít ez a kiélezett feszültség a sütis maláta és a citrusos savas keserűség közt, ami a végén gyönyörűen összeborul a narancslekvár és gazdag, sűrű és omlós kakaó utóízben, amit a két haragos együtt ad ki – mondjuk. De a következő kóstolásra lehet, hogy más jön ki.

Az első magyar igazi amerikai újhullámos sör, hullámvasút, horrorpark, végletes és harsány. Érdemes pihentetni, szellőztetni, melegíteni, a fele simán eltehető másnapra. Na ehhez találjatok ételpárosítást!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr54958805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2012.12.11. 12:24:40

"Na ehhez találjatok ételpárosítást!"
Humble Pie esetleg:)?

Bud Taste 2012.12.11. 14:38:06

@TonyCaviar: Eredetileg szarvastüdő pástétom, de mindenféle belsőségből lehet készíteni, nemcsak szarvasból (vese, máj, tüdő stb.)jó fűszeresen.
www.google.hu/imgres?num=10&hl=hu&tbo=d&biw=910&bih=444&tbm=isch&tbnid=f7lIKRG6HZM6uM:&imgrefurl=http://pippahunnechurch.com/pippas-recipes/james-hustons-humble-pie&docid=B3qCLJXiWRdIoM&imgurl=http://pippahunnechurch.com/wp-content/uploads/2010/09/humblepie2.gif&w=450&h=338&ei=8zTHUKHLA4LJtAbxwID4CA&zoom=1&iact=hc&vpx=617&vpy=32&dur=16&hovh=194&hovw=260&tx=198&ty=116&sig=109798621130303178273&page=1&tbnh=147&tbnw=180&start=0&ndsp=10&ved=1t:429,r:9,s:0,i:110
A másik jelentése pedig az, hogy ha mégsem illene hozzá, akkor visszaszívom, amit angolul úgy mondanak, hogy "to eat humble pie" idioms.thefreedictionary.com/eat+humble+pie
Mindez az "Ettől féljetek" cím miatt ugrott be, mivel egy ilyen vadállat sörhöz valami alázatos (humble)kaja illik, illetve az alázat a kézműves sörök készítésének egyik fontos ismérve kell legyen (mármint a fogyasztó felé):)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.12.11. 14:41:29

@rambo13: To eat humble pie, in common usage, is to apologize and face humiliation for a serious error. (en.wikipedia.org/wiki/Humble_pie)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.12.11. 14:42:52

De kegyetlen gyorsan tudunk guglizni :)

pluto111 2012.12.11. 15:44:47

És kötelező "Az első magyar igazi..." sörhöz valami béna angol kaját választani?
Be van tiltva a magyar konyha?

Bud Taste 2012.12.11. 15:59:36

@pluto111:Mitől magyar a No Limit Imperial Double IPA?

pluto111 2012.12.11. 16:20:40

@Bud Taste:
1. A szerző nevezte annak.
2. Ha Villányban gyárt valaki mondjuk egy Cabernet Franc-ot. Az se magyar?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.12.11. 16:29:49

@Bud Taste:@pluto111: Narancsos (Mandarinos) borjúbríz, velős pirítós és egy leheletnyi darált zöld erős paprika (külföldön chili)? Bár azért be kéne kóstolni...

Bud Taste 2012.12.11. 16:30:57

@pluto111: Roznava meg Villany nem ugyanaz, de a bort sem gyartjak, hanem keszitik!

rambo13 2012.12.11. 16:34:41

@pluto111: de, de azt te is érzékeled, hogy egy nagyon rossz ellenpéldát hoztál :)

pluto111 2012.12.11. 16:57:34

@rambo13: Miért ez is csak egy ital kategória?

Egyébként ha már belsőség meg földes íz, meg még édes íz, akkor valami májas, gombás ételre tippelné, plusz valami édesebb hús (nyúl, galamb, stb)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2012.12.14. 18:25:07

Az első magyar igazi amerikai újhullámos sör
Grabanc?
Fekete Bárány?
Bitterfly?
Angry Beast?

TonyCaviar 2012.12.17. 12:06:49

@armando_otchoa: ja volt már egy pár, de egyik sem volt ennyire amerikai szerintem. de ezek csak afféle frázisok, nem kell halálkomolyan venni őket.
süti beállítások módosítása