Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nemzeti Placc

2009.07.03. 08:01 - TonyCaviar

Nagy híve vagyok minden ad-hoc kerthelyiségnek, a legjobb az lenne, ha a boltban lehetne kapni kerthelyiség-szettet, székekkel, asztalokkal, pulttal, sörcsappal, és aláírandó szerződéssel valamelyik ital-nagykereskedés felé, amit bárki bárhol felállíthatna, híd alatt, járdaszigeten, bárhol. Azt viszont el sem tudom képzelni, hogy a színházlátogatókon kívül ki használja majd a Nemzeti Színház főbejárata előtt megnyitott Placcot.

Én szakmai érdeklődésből kifolyólag kötelességemnek éreztem meglátogatni az idén megnyílt kerthelyiséget, de nehezen tudom elképzelni, ki fog oda zarándokolni a kietlen Soroksári úton keresztül, építkezési palánkok között, a kínos építészeti jópofaságokkal telizsúfolt kertbe, csak azért, hogy megihasson egy sört, amit ugye máshol is megtehetne.
Bár lehet, hogy magát az Nemzeti Színház épületét érezték valamiképp közönségcsalogatónak. Talán a katari sejk főépítésze és népes családja látogat oda, hogy tanulmányozza az élen járó magyar nemzeti építészet gyöngyszemét, vagy a hüledezni vágyó fővárosiak, nem tudom.

Én inkább az utóbbi kategóriába sorolom magam, mert tényleg volt valami kellemesen bizsergő tiszteletlenség abban, hogy a Giccs e szentélyét csak úgy simán lesörözzük.
Persze nem könnyű megtalálni. Tágas, gyep borította tér húzódik a Nemzeti Színház Boráros tér felé néző homlokzata előtt. A színházépület óriási vigyorgó szkarabeuszként figyeli, amint Noé bárkája elsüllyed a harminc centis vízben pár méterre a legközelebbi timpanontól. A sörömhöz nemzeti emléksétányon keresztül vezet az út. A nagy Sinkovits óriási kőtábláját a feje fölé emeli, de engem most nem érdekel a kultúra. A Placc nevű kerthelyiség Noé bárkájának orrában található, ahová az asszociációs séta folytatásaként egy piros-fehér vásári ringlispílt állítottak fel – lovacskák helyett bokszokkal. Itt kapom meg a sörömet, a rend kedvéért egy korsó Drehert. A korsó Dreher egyfajta közös nevező, nehéz elszúrni: a csapolás itt is minden igényt kielégít.

Nehéz helyzetben vagyok, amikor a Dreherről kell írni, mert előző életemben, amikor még nem érdekelt a sör, csak egyetlen dologra vigyáztam: ha lehetett, mindig Drehert ittam. Ez volt nekem A sör, a szó legpragmatikusabb értelmében. De, ha mégis elemezni kéne, valahogy így futnék neki:

„A Dreher sör érett, egységes ízvilágú alkotás. Komlós keserűsége magától értetődő, markáns és klasszikus rajzolatú, szénsavja kiegyensúlyozott. Könnyed, mégis jelenvaló testessége nagyszerű szomjoltóvá teszi…”

A Dreher jó, a Placc nem valami jó. Maximum szürreális, az építészeti környezeten túl ott van még a HÉV sinein túl a nagy ég, a szép dunai kilátás a Gellért-heggyel, a másik irányban pedig, ha az ember időben érkezik, a színházi falka: mindig is szerettem nézni a különféleképp kinyalt embereket. Paparazzóknak különösen tudom ajánlani, mert a ringlispíl fedele alatt olyan bokszok vannak, melyeknek a fala egészen arcközépig ér, ha annak a peremére az ember felállítja a fényképezőgépét, olyan kényelemesen és észrevétlenül fotózhatja a színházba érkező celebritásokat, mint a NatGeo fotósa a zebrákat a magaslesről.
 


Folyékony Kenyér nagyobb térképen való megjelenítése

Címkék: söröző dreher

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr521222781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KokoDub 2009.07.03. 11:30:27

Gondolom arra a kb. 3-4 ezer dolgozóra is számítanak, akik a Boráros tér és a Nemzeti közötti részen elfekvő irodanegyedben dolgoznak. Egy fárasztó nap után nyugodtan be lehet ülni egy pofa sörre akkor is, ha az nem talponálló.
süti beállítások módosítása