Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Punksör

2009.07.27. 12:03 - TonyCaviar


A berlini underground turista-útvonalak egyik kötelező programpontja a Tacheles művészház, és noha ez nem egy tipikus sör-gurman célpont, itt találtuk a német főváros leggorombább indusztriál sörcsapját, ami mellett nem tudtunk elmenni szó nélkül.

Egy köpésre a Fernsehturmtól, és a központi zsinagógától, a régi zsidónegyed – a Scheunenviertel – főutcáján, az Oranienburger Strassén áll a félig lebombázott régi áruház, ami ma már független művészeti foglaltházként üzemel és Tachelesnek hívják. Passzázsnak épült, volt benne mozi, majd az SS főhadiszállása lett, aztán megbombázták, francia hadifoglyokat tartottak fogva a padláson, a pincét meg elárasztották vízzel, később a fal keleti oldalára került, a nyolcvanas években félig lebontották, de mielőtt a bontás második szakaszát elkezdték volna, 1990-ben megszállta egy csapat művész, punk és másként gondolkodó, és komoly harcok árán sikerült megmenteniük az épület maradékát. Azóta ők használják: az udvar tele van rozsdás vasból kalapált szobrokkal, meg sörözőkkel, az emeleteken festők műtermei és különféle tárlatok. És mindenfele sűrűn, sok-sok egymásra rakódott rétegben áll a graffiti, mint valami természeti képződmény, a falak színpompás verejtéke, amit a sok punk művész jelenléte okoz. A lépcsőház bejárata a korai éveket idézi, bokáig áll a szemét - de ez már csak a turistáknak szól: azt mutatja, hogyan kell elképzelni egy igazi foglaltházat, mielőtt az turistacélponttá kommercializálódik.

De azért nem kell sajnálkozni: még így elkommercializálódva is elég ütős a hely, a hangulat jellegzetesen berlini poszt-apokaliptikus. A legfelső emeleten található a viszonylag turistamentes, padlástéri ivó, ahol szuggesztív boltíves tetőgerendák árnyékában lehet inni a sört, amit a kettétört lefolyócsőből hegesztett sörcsapból mérnek.

 




 


Örültem volna, ha megbotránkoztathatom sörre érzékeny olvasóimat azzal, hogy elárulom: a szemétdomb közepén, a rozsdás csőből folyik a világ legfinomabb söre. Természetesen erről szó sincs: ez a sör szar. Vízízű, híg, savankás lötty. Nem véletlen, hogy körülöttem mindenki üveges söröket iszik. Rosszabb, mint az Ászok a Szigeten. Nincs kiírva a márkája, de kérdésemre azt válaszolták, hogy „Bindenlager Pils”. Az Internet efféle sört nem ismer. Jobb is így.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr681270741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonyCaviar 2009.07.27. 18:52:30

Nem is tudom. Túl sok jót írnak róla. Végül is nem elképzelhetetlen.

herr_der_erdinger 2009.07.28. 19:10:57

A Tacheles jó hely. Ha kellöképpen rá van zsibbadva az ember...
süti beállítások módosítása