Noha eddig főképp a berlini sörös eltévelyedésekről volt szó, azért Berlinben vannak jó sörök, és vannak különleges sörök is. Egyik este elmentünk biosöröket kóstolni a Vendel nevű kocsmába, ahol rendes alapmárkákat nem is árulnak.
Kreuzberg szélén, közel a Spreehez egy tágas járdán, sörpadokkal nyílik a Vendel nevű hely. Egy euró a dj-felár, cserébe ránkpecsételnek. Színes neonok izzanak, divatos fiatalok hetyegnek, semmi sem utal arra, hogy a hely jellegzetessége a komoly és ritka sörválaszték. Itt ugyanis nincs csapolt sör, csak üveges, de az mind igen egzotikus kis német sörfőzdékből érkezik – csupa olyasmi, amiről még senki nem hallott.
Ezek itt mind biosörök, ami azt jelenti, hogy nem csak az 1516-os német tisztaság törvénynek felelnek meg – mely kimondja, hogy a sörben csak 4 dolog lehet: víz, maláta, komló, élesztő – de arra is ügyelnek, hogy minden összetevő organikus gazdálkodásból származzon és ahol adekvát, kézimunkával helyettesítsék a gépi erőt.
Az első alanyunk a Postdamer Stange – ezt 1840 óta főzik egy Fosthaus Templin nevű sörfőzdében, ami egy hatalmas Gasthaus valahol Potsdamban. A képen pont nem látszik, de szép csatos üvegben érkezik, és poharat sem kapunk hozzá, a dugó aranyosan verdesi a bajszomat ivás közben. Kellemesen savanyú, könnyed és egyszerű, erősen szénsavas sör. Nem egy különleges élmény, de határozottan jól esik.
A második a Neumarkter Lammsbrau Dinkel – ami a neumarkti sörfőzde tönkölybúzából és árpamalátából készült söre. A Neumarkter Lammsbrau a legtekintélyesebb német öko-sörfőzde. A sör maga nekem nemigen ízlett. Emlékeztet a búzasörre, de annál vizesebb. Határozottan savanyú, kicsit csípős, olyan, mint valami vizezett Hoegarden.
A harmadik a Riedenburger Brauhaus prémium bio-söre. Ez egy igazi telivér bajor búzasör a bajor Jura-hegység egy festői falucskájából. Ma este ez a sör vitte el a pálmát, gyümölcsös, csípős, testes, élménygazdag ital, a búzasörökre oly jellemző kukoricás illattal.
A Flüssiges Brot bajor kifejezés, azt jelenti, „folyékony kenyér”.