Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Izgultam, vajon bejutok-e Buda legújabb über-felvágós, exkluzív bárjába, a rejtőzködő budai arisztokrácia törzshelyére, a Minibe, ahová tudvalevőleg nem engednek be bárkit.

A Roham utca tövében, a történelmi Déryné tőszomszédságában nyílt idén a Mini - a hely olyan benyomást kelt, mintha egyenesen Milánóból vagy New Yorkból fénymásolták volna ide. Az ajtóban jól öltözött pincérek kis csoportja áll, teljesen eltorlaszolják a bejáratot, és udvariasan farkasszemet néznek velem, mintha jelszóra várnának. A „jöttem sörözni” válasz azonnali beengedést eredményez, és némi összesúgást a hátam mögött.
Szó se róla, az enteriőr nagyon ki van találva. Négy-ötféle lámpa és fényforrás világít, különböző erősséggel, a felületek fekete üveggel vagy bőrrel vannak borítva, a terem közepén kígyózó csillogó fekete bárpult tetején keskeny kis alagutakon vonatoznak a tapasok, a pulton százfelé ágazó misztikus száraz faágak, megbúvó gyöngyfüggönyök, szivarszínű bőrfotelek, külföldi újságok. Sehol egy kihasználatlan centi, kifejezetten zsúfolt, mégis a tágasság érzetét kelti, mert annyira nehéz átlátni a sok apróság miatt.
A Pilsner Urquell középütt hasasodó talpas pohárban érkezik, egy négyzet alakú papírszalvétán, és határozott rézszíne van, rajta négyujjnyi, tekintélyes habbal. Az íze érett, kiegyensúlyozott és üdén keserű, a szénsavja bársonyos, az első korty mégis egy kicsikét csípős, az utóíze komoly és határozottan keserű. Első-osztályú cseh mainstream sör, előírásos formában. Ebben a közegben a szintén csapolt Dreher valamiképp ünneprontásnak tűnt volna. De őszintén szólva a világnak ezen az egyetlenegy kis agyondizájnolt pontján szívesebben ittam volna San Miguelt, vagy valami egzotikus sört.
A sushi-szállító szalagról leemelek egy tál chipset és fekete olajbogyót, két narancssárga pöttyös tapast – ez a legolcsóbb kategória: 150 Ft, a drágábbakon más színű pöttyöcske van - és meghallgatom, amint a pincér ismerteti a hely koncepcióját. Azért hívják Mininek, mert a szokásos adagok harminc százalékát szolgálják fel, és így képesek emberi árakon extra finomságokat is felszolgálni. Úgynevezett running bart visznek, ami azt jelenti, hogy nincs igazi étlap, csak vacsora- meg ebédidő van, és ha az ember jelzi, hogy szeretne benne részt venni, akkor a szakács sorban küldi a friss fogásokat, és azokból lehet válogatni, amit aznap épp kigondolt – a főétel többnyire valami lávakövön sült hal vagy bélszín, és más látványos nyalánkságok.


Kora este az ünnepi készülődés hangulata lengi be a kis helyiséget. Gyertyák gyúlnak, fehér inges, barna nyakkendős fiatalemberek sürögnek, forognak. A látványkonyhában három kalózkendős férfi hajladozik a gőzben. Szól a halk jazz, és remeg a millió apró fénypont, ez itt a fények városa, New York, Broadway, és semmi sem tűnik vadiújnak, semmi sem hever eldolgozatlanul. Mintha ez a hat órai nyüzsgés évtizedek óta ugyanígy funkcionálna, mindenki tudja a dolgát, kis helyen sok ember mozog olajozottan, a pult mögött legalább négyen, másik négy a vendégtérben, a pénztáros hölgynek külön kis asztala van, mint a régi időkben, a személyzet önmagában is betölti a helyiséget, legalább tizenöten munkálkodnak, vendég maximum fele annyi van.
Aztán egy titkos jelre a millió fény eltompul, minden lámpa égve marad, csak kevesebb fényt ad le, elérkezett a hat óra és beindul az esti műszak, a pálya a csillogó toppoké meg a kis fekete dresszeké, a szivarozó vállalkozóké és a parkolóban gyűlnek a fehér Audik.
 

Mini Bár,
Pauler u. 6.
Bp.I.

Címkék: pilsner urquell bár

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr271306057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gregor Elmarsson 2009.08.14. 17:41:54

1. Jó a blog (most fedeztem csak fel)!
2. A Minibe tényleg nem illik a Dreher-Pilsner kombó, sőt a többi megszokott magyar-Magyarországon gyártott külföldi párosítás sem. Szerintem a San Miguel nem rossz ötlet, de valamiért nekem ez sem tűnik ide illőnek. Talán inkább Heineken, mellé meg üveges extrák, vegyesen, nem gyártói-forgalmazói kizárólagossággal (ha egyáltalán ilyen lehetséges).

tudos77 2009.08.15. 17:41:38

Heineken? Akkor már inkább a Dreher, sokkal jobb sör.

escargot 2009.08.18. 09:07:43

Azért a Heineken elég rossz vicc lenne. Nemzetközi és ismert, de a minősége középszerű, ráadásul inkább partizáshoz működik jól, mint gasztronómiai élményekhez.
Gregor: lehet, hogy félreértettelek, de a Pilsner nem Magyarországon készül, hanem Plzen-ben (ellentétben például a bőcsi Heinekennel).

Roan 2009.08.18. 09:49:03

@Gregor: Na, ne! Egy sörös blogban a Heineken előjön, mint minőségi sör? Jó, jó, övék ez a blog is, de azért ez már túlzás...

@escargot: az a Heineken soproni, és nem bőcsi...

És a cikkhez: jó hely lehet, mondjuk nekem a San Miguel nem jutna eszembe, de hát mindenki más...
süti beállítások módosítása