Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A magyar komló II.

2009.11.28. 09:40 - TonyCaviar


Az egyetlen magyar komlóültetvény patinás komlószárítójában járunk, a bumfordi 50-es évekbeli épület legfelső emeletén. Jelenleg semmiféle munka nem folyik az épületben, mi kattintgatjuk fel a lámpákat, majd távozás után le.


A tulajdonképpeni szárító egy nagy belmagassággal rendelkező betonkürtő, melynek közepén fapalló vezet, a padlója viszont rácsos fémháló. Pontosabban egy három szintes rácsos fémháló, mely kis ajtókból áll, melyeket külön-külön lehet felnyitni. A lényege, hogy a hő a kürtő legaljáról – a három emelettel lejjebb dolgozó kazánok felől – érkezik, a komlót először rádobják a legfölső rácsra, majd, ha elért egy bizonyos alacsony páratartalmat, akkor a kis rácsos fémajtócskák felnyitásával eggyel lejjebb eresztik, és fölé új adag komlót helyeznek, majd ha az is elérte a kívánt szárazságot, akkor a mínusz másodikról az előző adagot leeresztik a mínusz harmadikra, a frissen megszáradt lekerül a helyére, a minusz másodikra, és egy harmadik adag friss nedves komlót is a tetejére pakolnak. A mínusz negyedik már egy emelettel lejjebb van: itt egy nagy ajtó felnyitásával hozzáférhetővé válik a teljesen száradt komlót. Ezt egy futószalag az odatolt kocsira önti, majd a tele kocsit kézi erővel áttolják a terem túlsó végébe, ahol ismét rákerül egy széles futószalagra, ami átviszi egy alagúton, ahol visszanedvesítik egy picit. Erre azért van szükség, mert ha túl száraz állapotban kezdenének bele a bálázásba, szállításba, akkor az értékes lupulin, azaz a komlóliszt kiperegne belőle, mielőtt célba érne. Innen már csak az egy emelettel lejjebbi préselőbe, illetve bálázóba kerül a komló.


Az úgynevezett pelletet, más néven granulátumot, amit a sörgyárak aromakomlóként használnak, itt gyártják helyben, a toboz formában megmaradt komlót pedig 60 kg-os bálákba töltik. Ezekből lesz többek között a vegyipari körülmények között előállított keserű-komló lekvár, amit a nagy sörgyárak keserűkomlóként használnak.


Megnézzük az ültetvényt is, ami a kert végéből induló földúton pár száz méter a szárítótól. Most teljesen kopár, csak a magas karók és a köztük feszülő drótok szabdalják az ólomszínű eget. A földön szétdúlt bakhátak húzódnak. Most éppen a hiánypótlás és az újra telepítés ideje van: ez a mozzanat nem igényel túl sok munkáskezet. Pedig a komlótermesztés amúgy igen munkaerő-igényes dolog. A tavaszi metszés, az új hajtások felkötözése és a szüret mind olyan idénymunkák, amikre az ültetvény minden évben felvesz tíz-tizenkét betanított munkást. A metszés az egyik legtrükkösebb feladat a nagyüzemi komlótermesztésben, na nem is az, hogy hol metszünk, hanem inkább az, hogy mikor. A metszéssel állíthatjuk be a szüret időpontját: hiszen nagyon fontos, hogy ne egyszerre érjen be minden, mert akkor nincs elég kéz, ami leszedhetné. Sorban érnek be az egyes kertek, és a szüret így eltart több mint egy hónapig.


A 36 termő hektár kisebb kertekre oszlik, egy kertben egyféle komlót ültetnek. Összesen elég sokfélét: van itt amerikai Columbus, német Taurus, Magnum és Nugget, illetve szlovén Aurora, és két fajta szlovén aromakomló: Bobek és Celeia.
A komló hozama tudvalevőleg nagyon változó, aszályos évben a csepegtető öntözőrendszer ellenére is igen keveset terem. 2007-ben mindössze 17 tonna termett, míg 2005 jó év volt, és akkor 62 tonnát szüreteltek. Az idei 30 tonnás eredmény szintén nem számít túl jónak. Az itt készült termékek kis hányadát kisüzemi sörfőzdék illetve gyógykészítménygyártók veszik meg, a legnagyobb részét pedig a német John Barth & Sohn, a világ egyik legpatinásabb komló-nagykereskedője veszi meg.



 

Címkék: komló újszilvás

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr781536697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása