Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Miután úgy vettem észre, hogy a búzasör a magyar sörkultúrának még mindig valamiféle félhomályos zónájában tévelyeg, úgy éreztem, kedves kötelességem, hogy lefektessem az alapokat, és ne a kommentekből derüljenek ki a kőkemény tények. Az első részben kísérletet teszünk valamiféle összeesküvés-elmélet legyártására, mellyel megmagyarázhatóvá válik a búzasör hirtelen jött népszerűsége, és még egy-két dolog.

"A búzasörrel kapcsolatos legelterjedtebb tévhit az, hogy az 1516-es Reinheitsgebot megtiltotta volna a főzését: a közhiedelemmel ellentétben nem az árpamalátát, hanem a malátát írta elő egyedüli lehetséges keményítő tartalmú alapanyagként. Mivel a búzasör - legalábbis részben - nem nyers búzából, hanem búzamalátából készül, így használata sosem ütközött a bajor tisztasági törvénybe”. Legalábbis ezt írja Pogátsnik Olivér, aki a Söripar 1996/4-es számában rövid ismertetőt jelentett meg a búzasörről, mint ígéretes sörfajtáról. Sajnos nem nevezi meg a forrásait, így nehéz követni, hogy ezt honnan következtette ki. Vele ellenétében, én vettem a fáradtságot és elolvastam az 1516-os német szöveget, melynek idevonatkozó része így szól:

Wir wollen auch sonderlichhen dass füran allenthalben in unsern stetten märckthen un auf dem lannde zu kainem pier merer stüchh dan allain gersten, hopfen un wasser genommen un gepraucht solle werdn.

A die Gersten szó legjobb tudásom szerint mindig is azt jelentette, hogy árpa, a maláta németül das Malz, úgyhogy ez a tévhit annyira erős, hogy talán egyenesen ez az igazság. Mivel az 1871-es német egység megteremtésekor Bajorország egyik feltétele az volt, hogy az egész birodalomra kiterjeszthesse csodálatos gazdagságának egyik fő forrását, a Reinheitsgebotot, és volt akkora súlya, hogy ez meg is valósuljon, a Tisztasági Törvény egész Németországban érvénybe lépett. Ami a nem bajor sörfőzőknek valóságos katasztrófa lehetett, és tucatszámra szűntek meg az évszázados hagyományokra visszatekintő regionálisan fűszerezett sörtípusok, cseresznyés és más ínyencségek, melyekkel ma a belgák hasítanak.
Végül az Európai Unió Bíróságának egy 1987-es döntése értelmében vissza kellett vonni IV. Vilmos bajor herceg zseniális rendeletét, és azóta ismét szabad a vásár a sör összetevőinek tekintetében. Ennek ellenére a német és nem csak német sörök egyik fő minőségi záloga az, hogy kiírják a címkéjükre, hogy „Gebraut nach dem bayerischen Reinheitsgebot von 1516”. Még akkor is, ha búzasörről van szó – ott van a Maisel’s Weisse cimkéjén is.
Személyes gyanúm, hogy ebben az ellentmondásban a búzasörök elterjesztéséért vívott harc egyik fő fegyvertényét tapinthatjuk ki. Nem lehet véletlen, hogy a búzasör évszázadokon át fennmaradt, miközben sosem volt nagy divatja. (Az eredeti verzió - és Michael Jackson - szerint IV. Vilmos magának tartotta fent a búzasör főzésének jogát) „Bajorországban a fogyasztott söröknek a 60-as évek elején mindössze alig 2%-a volt búzasör, míg 1992-ben már 37,4%-a (miközben a pils mindössze 10,6%). – írja Pogátsnik Olivér, és ezt úgy értékeli, mint a bizonyítékot, mely arra vonatkozik, hogy az emberek hamar megszeretik a búzasört, ha engedik nekik. De vajon mi történhetett a 60-as évek és a kilencvenes évek eleje közt?
Az én verzióm a következő: Bajorországban mindig is rengeteg sörfőzde működött. A Reinheitsgebottal, az Oktoberfesttel, és a Reinheitsgebot az egész birodalomra való kiterjesztésével a hat müncheni gyár olyan fölényre tett szert az összes többi bajor sörfőzővel szemben, amit azok évszázadokon át nem tudtak behozni. Ám a nyolcvanas években már kezdett kilátszani a földből a bajor sörfőzőknek egy második vonala – Erdinger, Maisel, stb, akik tudták, hogy noha pont olyan jó sört főznek, mint a müncheni hat, az ő árnyékukban sosem fognak tudni felnőni. És akkor felfigyeltek arra, hogy van egy B-tradíció, a búzasör, amit a nagyok nem igazán művelnek, hiszen ők a tisztasági törvény fő haszonélvezői. Úgy döntöttek, hogy legyen a búzasör igazi bajor dolog, és azzal majd most már ők fussanak be és ne a müncheni hatok. Egyes források szerint a tizenkilencedik század elején, a Reinheitsgebot módosításakor a búzát felvették az engedélyezett alapanyagok közé - de ezt az információt nem sikerült sehol ellenőriznem. Annyi biztos, hogy a tizenkilencedik században még nem terjedt el a búzasörivás kultúrája. Viszont mégiscsak történt valami a nyolcvanas évek végén, amitől beindult a fogyasztás.
Az történhetett, hogy sikerült eladni a búzasört a bajoroknak, mégpedig úgy, hogy egy agymosási kísérlet keretében elhitették velük, hogy a Reinheitsgebot nem is tiltja a búzát, mint alapanyagot, ez csak valami félreértés, stb, stb.
A búzasörfőzők jól sejtették: az igazi bajor ember nem iszik meg olyan sört, amin nincs rajta, hogy a Reinheitsgebot alapján főzték. És itt jön a csavar: ahhoz, hogy kiírhassák a palackukra, először is úgy döntöttek, hogy megfúrják a Reinheitsgebotot - nem tudom, pontosan hogyan, de elérték, hogy az EU elkaszálja az ősi törvényt – és amikor az már nem volt több, mint egyfajta regionális minőségi védjegy, akkor már ők is nyugodtan kiírhatták a söreikre, hogy:„Gebraut nach dem bayerischen Reinheitsgebot von 1516”.
Ha így történt, ha nem, gratulálnunk kell. A búzasört mintegy húsz év alatt sikerült a semmiből egy nemzetközileg elterjedt, elismert és utánzott sörfajtává tenniük, és ezzel együtt pár korábban jelentéktelen sörfőzdének sikerült nemzetközi tényezővé válnia, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy nekünk, szerény sörkultúrájú országnak is van egy állandó import búzasörünk, az osztrák Edelweiss, és itt nem messze, egy közepesen elit éjjel-nappaliban kapható az Erdinger – ráadásul kétféle: világos és barna. Ezentúl Magyarországon legjobb tudomásom szerint csak az Ilzer és a pécsi Szalon sörgyár főz búzát, illetve van egy kisüzemi búzánk is: a Mályi Ászok.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr401581442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.08. 10:41:33

No igen. Nálunk is legföljebb a fiatalok egy szűkebb része által terjed a búza, Kőbányain szocializálódott apáink nem képesek ilyen mérvű váltásra - pedig el tudnék viselni több jó búzát, illetve barna sört...

Lannister 2009.12.08. 10:43:31

Egy hét múlva vizsgázom belőle:

német sörtisztasági ügy: Németo: sör csak komlóból és vízbõl állhat  más összetételû sört nem engednek be  Eu Bíróság a Világegészségügyi Szervezet jelentése alapján ezt tilosnak minõsíti

Itt részletesen kifejtve:
curia.europa.eu/arrets/TRA-DOC-HU-ARRET-C-0178-1984-200407011-05N00.html

Skunkworks 2009.12.08. 10:52:38

Én szeretem a búzasört. A "sima" sörrel az a bajom, hogy keserű, meg fáj tőle a fejem. A búzasörtől nem. Úgyhogy azt iszom. Szerintem érdemes kipróbálni.

Csülök 2009.12.08. 11:12:57

Elnézést, hogy a csapos közbeszól, de ottjártamkor, a hetvenes évek végén Münchenben már komoly kultusza volt a weißbier fogyasztásának és nem akkor kezdődött!

☉ ☾ 2009.12.08. 11:25:54

A búzasörhöz képest a többi csak ócska háromkerekű bicikli.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.08. 11:41:37

@Skunkworks: Nekem inkább már az a gondom vele, hogy "nincs benne elég anyag" számomra - különösen, hogy már jó ideje otthon csak barna Drehert szopogatok. Bontok is asszem egyet, hiszen mindjárt dél :)

Elektro (törölt) 2009.12.08. 11:54:45

szeretem a búzasört én is. de csak a szűretlent. a szűrt valahogy nem az igazi.

borsics_aa · http://minerva-szki.hu/ 2009.12.08. 11:55:52

Valóban, külföldön, főleg nagy sörös nemezeteknél sokkal kedveltebb és elterjedtebb a búzasör. De úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy mi magyarok, annyira nagy sörfogyasztónak valljuk magunkat, akkor miért a minőségtelen löttyöket részesítjük előnyben az igazi sör helyett!

TonyCaviar 2009.12.08. 12:33:59

@Abbo: Igen, ez azt meséli el, hogy a németek egészségügyi okokra hivatkozva, csakis Reinheitsgebotnak megfelelő sört akartak importálni, az EU bíróság azonban kimondta, hogy ez protekcionizmus, és szó sem lehet róla. Nem világos, hogy ez hogyan függ össze a Reinheitsgebot ugyanez évi hatálytalanításával. Akkor legyen ez a vizsgakérdésed! Hol vizsgázol ebből amúgy?

almee 2009.12.08. 13:30:35

@Abbo: Az hülyeség, hogy csak komlóból és vízből állhat. Maláta nélkül nincs sör. Itt a kérdés, hogy csak árpamaláta (Gerstenmalz) vagy búzamaláta is lehet.
Egyébként a sörtisztasági törvénynek ma az a fontos mondnivalója függetlenül a fenti kérdéstől, hogy valaki csak ezeket a szükséges összetevőket teszi bele vagy a sok sz*r adalékot, kukoricagrízt, ilyen-olyan állományjavító, ízfokozó és hasonló szemetet...Nézzétek meg kedvelt söreiteket, hogy mennyire nem eszerint vannak főzve?! És nem csak az olcsó sörökről beszélek.

BéLóg 2009.12.08. 16:02:54

Én, a búzasörök rendkívül nagy kedvelője, lett légyen az Hefe, Trüb, Kristallklar vagy Dunkel, azt mondom, jó ez a cikk.

De azért néhány elütést javíthatnál benne, pl. hogy Müncheni nagy M-mel meg az a kétszeres ReinheTITsgebot se szép.

Ogreface 2009.12.08. 18:59:44

Úgy tudom hogy a francia sörfőzők Michel Debus vezetésével támadták meg a bajor tisztasági törvényt 1987-ben,arra hivatkozva hogy ez az "elavult törvény akadályozza az európai államok közötti szabad kereskedelmet".A Európai Bíróság a franciák javára döntött.Akkora stressz nem érte ezzel a helyi sörfőzdéket mert egy igazi német még most is csak olyan sört iszik ami megfelel ennek a törvénynek.
Érdekes hogy a II. világháború után az NSZK területén továbbra is ragaszkodtak a Reinheitsgebot előírásaihoz míg az NDK elvetette azokat.A mai napig is nagyon kevés keletnémet sört isznak az ország nyugati tartományaiban.

Lannister 2009.12.09. 09:49:59

Tony:

Remélem erre gondoltál :)

Ezek a lényegesebb pontok:

1, Eu-ban a 4 szabadság egyike: áruk szabad áramlása
2,"tiltott mennyiségi korlátozással azonos hatású intézkedés"
3, Mennyiségi korlátozásokkal azonos hatású intézkedéseknek a Szerződés 30. cikkében meghatározott tilalma magában foglalja „a tagállamok minden olyan kereskedelmi szabályozását, amely közvetlenül vagy közvetve, ténylegesen vagy potenciálisan akadályozhatja a Közösségen belüli kereskedelmet"
4, Közegészségügyi és fogyasztóvédelmi okokra hivatkoznak a németek a kereskedelem akadályozása során
5, "szabályozásnak arányban kell állnia a kitűzött céllal. Ha egy tagállamnak ugyanazon cél elérésére különböző megfelelő eszközök állnak rendelkezésére, a kereskedelem szabadságát legkevésbé akadályozó eszközt kell választania"
6, A németek maguk is sörnek hívják a külföldi egyéb söröket.
7, Ha más tagállamok engedélyezik az adalékanyagot, akkor az hogy lehet káros az egészségre?
8, Innentől buknak a fiúk, mert egy sima címkével el lehet érni a megfelelő tájékoztatást.
9, Mivel a közösségi joggal ellentétes repül a jogukból a törvény. - gondolom ezért volt hatálytalanítás.

Elte- jogi kar:
Európai Közösségek Kereskedelmi Joga

almee: Igazad van. Csak fogtam és az első tételből, amit találtam bevágtam. Ez van, mea culpa. Rohantam tanulni így nem nagyon olvastam.

TonyCaviar 2009.12.09. 10:15:35

@Abbo: 9, Mivel a közösségi joggal ellentétes repül a jogukból a törvény. - gondolom ezért volt hatálytalanítás. - igen, ez magyarázhatja a hatálytalanítást, de nem vagyok benne biztso, hiszen csak azt kaszálták el, hogy a Reinheitsgebotot az importra is vonatkoztassák - noha klasszikus értelemben csak a helyi gyártásra vonatkozik. Tehát a nemzetközi jogban nem lehet érvényre juttatni, mondta ki az EU 87-ben, de miért kellett kivenni az NSZK jogból is?

Lannister 2009.12.09. 11:34:37

A belső piacot ugyanúgy korlátozta. Onnan is ki kellett venni.
pl: Francia cég sört akar gyártani No-ban. Ezt ezek alapján nem tehetné meg, viszont az import mehetne.
vagy
Német cég francia sört akar No-ban gyártani, szintén nem tehetné meg.
Ezért kellett kivenni.(gondolom) Nekem legalábbis így tűnik logikusnak :D

Lannister 2009.12.09. 11:36:37

@Abbo: egy jó példa:
Heinekent nem lehetne helyben, recept alapján gyártani csak importálni.

Kicsit drágább lenne - a német sör előállítása olcsóbb - korlátozza a versenyt.

TonyCaviar 2009.12.09. 11:57:20

@Abbo: Ok értem már, csak az nem világos, hogy a Heinkent miért nem lehetne? Mi van benne?

Lannister 2009.12.09. 12:40:30

öö csak egy példa volt az érthetőség kedvéért:) ez jutott a legelőször eszembe mint nem német sör.

TonyCaviar 2009.12.09. 13:23:36

@Abbo: de azt nem mondja a reinheitsgebot, hogy nem lehet külföldi, csak az összetételét határozza meg, tehát ha a Heineken árpamalátából, komlóból és vízből áll, akkor azt nyugodtan lehetett Némeotban főzni, és oda behozni is... nem?

Lannister 2009.12.09. 14:30:34

@TonyCaviar:
Az igaz, de:

Ha te úgy állapítod meg az összetevőket, hogy annak csak te felelsz meg, és nem engeded, hogy más az egyébként általad sörként elismert más összetevőkből álló terméket,nálad sörként forgalmazza,gyártsa akkor az tisztességtelen.

Elismered, hogy sör a Heineken.
Sörnek hívod a saját terméked.
Mivel másként készül, nem úgy ahogy a tied nem engeded a forgalmazást. Ezt nem lehet.
Felhívhatod a fogyasztók figyelmét a különbségre - pl: címke.

TonyCaviar 2009.12.10. 10:07:03

Nem csak te felelsz meg! Bárki betarthatja: nagyon egyszerű: a három alapanyagon kívül mást nem használhatsz. Ezt bárki betarthatja. A Heineken szerintem betartja.

Lannister 2009.12.11. 10:09:08

@TonyCaviar:

De ha elismered, hogy a külföldi termék is sör, akkor nem tilthatod meg, hogy a hazai piacon sörként forgalmazzák. A szankcióknak arányosnak és a cél elérésére alkalmasnak kell lenniük.
Ez a szabály így a hazai sörgyártókat védte, függetlenül attól, hogy annak idején mire hozták.
Ezt a védelmet már úgy is el lehet érni, hogy a címkén felhívod a különbségre a figyelmet. (ez az arányos védelem)
Azzal, hogy egy másik terméket kizársz a piacodról, mert nem hazai szabvány szerint készül nem arányos védelem, hanem protekcionizmus. az áruk szabad áramlásába ütköző szabály.

Italboltos Sanyi · http://obudakocsma.blog.hu 2010.02.14. 00:33:06

Az Ilzerek szerintem nagyon jók + Roggen (rozs). A Szalon búza is ízlett, de (nem biztos, hogy ő volt a hibás) megfájdult a fejem utána.
süti beállítások módosítása