A Wells and Young’s szortimentjének utolsó hazánkban is forgalmazott darabjához jutottam hozzá, a Young’s Luxury Double Chocolate Stouthoz, ehhez a jó kiállású, sokat ígérő „luxus” desszertsörhöz. Elvárásaim vegyesek, tekintve, hogy a Banana Bread Beer kifejezett csalódás volt, a Bombardier nem volt rossz, de az összesre jellemző volt egyfajta nagyüzemi, fémes íz. És ez lett a kivétel.
A legbutább marketing-trükknek tűnik, ha valamit azzal akarnak eladni, hogy csokis, de ha utánanézünk, hamar kiderül, hogy a chocolate stout egy bevett műfajt jelöl, egy sötét stoutot, ami úgynevezett csokoládémalátából készül, amit meg azért hívnak így, mert a magas hőmérsékletű pörkölés által csokoládészínt kap. Ez a fajta sör tehát csak metaforikusan kapcsolódik a csokihoz, a Young’s Double Chocolate Stout azonban a csokoládémalátán túl valóban tartalmaz némi csokoládét. Hogy hogyan teszik bele, azt sehogy sem sikerült kiderítenem. Gondolom ezt a részét nem szívesen árulják el – csak annyit lehet megtudni, hogy van benne csoki-eszencia és igazi fekete csoki is.
Amúgy csinos, mint a sorozat összes tagja, szép egyedi üvegben, mélynyomott betűkkel. Az illata finom: csoki – mily meglepő. Aztán kiöntöm, és a látvány hihetetlenül meggyőző: gyönyörű fekete, nehezen csurgó folyadék, olvasztott csoki, fekete arany. Ha az előzetes várakozások valamit is számítanak, akkor ez a sör már itt megnyerte a meccset.
Ízre először jóféle barna sörként mutatkozik be, aztán keskeny szénsavjáról, és a mélyben meghúzódó kis szúrós savanyúságról hamar megismerszik a stout – konkrétan egy kicsit a Guinnesshez is hasonlít. Aztán, amikor a bemutatkozáson túl vagyunk, akkor kezdődik csak a program – ami egészestés.
Egészen későn, a garatban, ahol a keserűséget érezzük, csak ott lepleződik le a csokoládé, és a komló mutatja be, ez egy nagyon rafinált játék, és nagyon el van találva. Mert ez nem egy édes csoki, hanem ez egy igen-igen száraz valódi szigorú feketecsoki, ami tényleg keserű. Miután összekapaszkodva eltűnik a torokban a komló és a feketecsoki egy pillanatra teljes ízcsend áll be a kóstoló szájában, majd a következő pillanatban a félreismerhetetlen, nemes és vad csokoládéíz utóízként szétárad a szájban, és teljesen átírja a következő kortyokat. Itt kérem játszanak a befogadói elvárásokkal, a torok fel van készülve a komlóra, helyette a csoki keserűségét kapja, aztán többé nem tud megszabadulni ettől az értelmezéstől és a legszárazabb savankás stout-ízben is a feketecsokit keresi, és ha keresi, akkor már meg is találja, egyszóval jól elszórakozik. Itt minden több szinten történik egyszerre, alig lehet belátni a nyüzsgő íz-szinteket. Nagyszerűen eltalált, izgalmas sör, le a kalappal.
Persze van is benne anyag rendesen: Pale Ale és Crystal maláta, csokoládémaláta, különleges cukorkeverék, Fuggle és Golding típusú komlók, valódi fekete csokoládé és csokoládéesszencia.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.