Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Wells and Young’s szortimentjének utolsó hazánkban is forgalmazott darabjához jutottam hozzá, a Young’s Luxury Double Chocolate Stouthoz, ehhez a jó kiállású, sokat ígérő „luxus” desszertsörhöz. Elvárásaim vegyesek, tekintve, hogy a Banana Bread Beer kifejezett csalódás volt, a Bombardier nem volt rossz, de az összesre jellemző volt egyfajta nagyüzemi, fémes íz. És ez lett a kivétel.

A legbutább marketing-trükknek tűnik, ha valamit azzal akarnak eladni, hogy csokis, de ha utánanézünk, hamar kiderül, hogy a chocolate stout egy bevett műfajt jelöl, egy sötét stoutot, ami úgynevezett csokoládémalátából készül, amit meg azért hívnak így, mert a magas hőmérsékletű pörkölés által csokoládészínt kap. Ez a fajta sör tehát csak metaforikusan kapcsolódik a csokihoz, a Young’s Double Chocolate Stout azonban a csokoládémalátán túl valóban tartalmaz némi csokoládét. Hogy hogyan teszik bele, azt sehogy sem sikerült kiderítenem. Gondolom ezt a részét nem szívesen árulják el – csak annyit lehet megtudni, hogy van benne csoki-eszencia és igazi fekete csoki is.
Amúgy csinos, mint a sorozat összes tagja, szép egyedi üvegben, mélynyomott betűkkel. Az illata finom: csoki – mily meglepő. Aztán kiöntöm, és a látvány hihetetlenül meggyőző: gyönyörű fekete, nehezen csurgó folyadék, olvasztott csoki, fekete arany. Ha az előzetes várakozások valamit is számítanak, akkor ez a sör már itt megnyerte a meccset.
Ízre először jóféle barna sörként mutatkozik be, aztán keskeny szénsavjáról, és a mélyben meghúzódó kis szúrós savanyúságról hamar megismerszik a stout – konkrétan egy kicsit a Guinnesshez is hasonlít. Aztán, amikor a bemutatkozáson túl vagyunk, akkor kezdődik csak a program – ami egészestés.
Egészen későn, a garatban, ahol a keserűséget érezzük, csak ott lepleződik le a csokoládé, és a komló mutatja be, ez egy nagyon rafinált játék, és nagyon el van találva. Mert ez nem egy édes csoki, hanem ez egy igen-igen száraz valódi szigorú feketecsoki, ami tényleg keserű. Miután összekapaszkodva eltűnik a torokban a komló és a feketecsoki egy pillanatra teljes ízcsend áll be a kóstoló szájában, majd a következő pillanatban a félreismerhetetlen, nemes és vad csokoládéíz utóízként szétárad a szájban, és teljesen átírja a következő kortyokat. Itt kérem játszanak a befogadói elvárásokkal, a torok fel van készülve a komlóra, helyette a csoki keserűségét kapja, aztán többé nem tud megszabadulni ettől az értelmezéstől és a legszárazabb savankás stout-ízben is a feketecsokit keresi, és ha keresi, akkor már meg is találja, egyszóval jól elszórakozik. Itt minden több szinten történik egyszerre, alig lehet belátni a nyüzsgő íz-szinteket. Nagyszerűen eltalált, izgalmas sör, le a kalappal.
Persze van is benne anyag rendesen: Pale Ale és Crystal maláta, csokoládémaláta, különleges cukorkeverék, Fuggle és Golding típusú komlók, valódi fekete csokoládé és csokoládéesszencia.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr281665799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.01.12. 10:48:42

Nagyon kipróbálnám. Hol lehet beszerezni?

is 2010.01.12. 11:01:57

@Brannagh: igen, hol lehet kapni?

ladislaus 2010.01.12. 11:57:00

Kozel a kecomhoz van egy pub es ott lehet ilyen csokis sort tolni.
Jah, Dublinban élek :)
Megkostolom es megirom majd!

ladislaus 2010.01.12. 11:58:22

Jah, amugy a Bem rakparton a Belga sorozoben van valami csokis izesitesu sor, es ha jol emlekszem akkor a korsot egy fakeretben hozzak es azt kell megfogni hogy igyal belole...

TonyCaviar 2010.01.12. 12:28:02

Kwaakra gondolsz? Nem tudok róla, hogy az csokis volna. Ezt én a Rákóczi út 10 alatt szereztem be, mint annyi minden mást - csak a jó sör boltja.

sub-ee 2010.01.12. 12:46:10

@ladislaus: Szia!

Melyik Pub, csak nem a Porterhouse? :) 9 hónapig én is ott éltem...(már mint Dublinban)

ladislaus 2010.01.12. 13:17:22

@sub-ee: Nem, Dice Bar, Smithfieldben a Luas mellett. Porterhouseba nem suron jarok...

sub-ee 2010.01.12. 13:45:23

Smithfield? :) That's luvly :)

Régi szép idők...amúgy a Porterhouse-t csak ajánlani tudom...hihetetlen sörválasztékuk van és nem drága, (legalábbis a csapolt)...saját főzésű söreik mellett rengeteg ország nedűit kínálják még, persze főleg palackozva ;)

kacce 2010.01.12. 13:54:58

innek egy sort most...

ladislaus 2010.01.12. 15:25:38

@sub-ee: Igen, ismerem es a hamburgerjuk finom, foleg ami Grafton streetnel van. Es ott sok jo magyar csaj dolgozik :)
süti beállítások módosítása