Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A pesti belga

2010.01.29. 09:30 - TonyCaviar

A minap egy utolsó pillanatban lemondott találkozó révén ott találtam magam facéran a mélyhűtött Újlipótvárosban egy hétköznap este, és hát mit tehettem volna, betértem az első belga sörözőbe.

Komótosan bandukoltam a sötétben, és közben lázasan dolgozott az agyam. Ide-oda forgattam a 13. kerületről rajzolt virtuális térképemet, de a túlsó felén lévő Kánaán éttermen kívül egyetlen hely nem jutott eszembe, ahol a Drehernél bármi különlegesebbet csapolnának, ami nyilván csak azt jelenti, hogy a térképem igencsak hiányos. Viszont egészen közel voltam egy pirossal villogó ponthoz, Budapest utolsó számomra felderítetlen területének számító belga sörözőjéhez, a Pannónia utcai Mosselenhez.
Kora este lévén nagyjából üres a helység, kellemes brasserie-hangulatú berendezés fogad sok kis tükörrel, lambériával, régi francia nyelvű plakátokkal, Edith Piaf bús nyekergésével (aki biztos szintén belga volt), de ami az egészben a legszimpatikusabb, ami hitelessé teszi a tulajdonképpen gyökértelen dekorációt, az az építészet, a nagyszerű lapos boltívekkel ellátott ablaknyílások, a vastag falak. Erre lehetett építeni.
Odabent egy összenőtt szemöldökű fiatal srác fogad idegesen, arcán a frissen lecseszettek bosszúsága, az, hogy sörözni akarok, nem csal az arcára megértő mosolyt, ellenkezőleg, visszakérdez, hogy tényleg egyedül akarok-e sörözni, és amikor kiderül, hogy igen, akkor már el is dőlt minden, végigvezet egy sor szimpatikus, tágas, üres asztal mellett, be a söröző gyomrába, és végül leültet egy kicsike asztalhoz, a sarokba a pult bejárata és a különterem ajtaja közé, az egyetlen asztalhoz, ami fölött kiégett a lámpából a körte, vagy csak nem kapcsolták fel, hisz annak, aki büntibe van, minek a fény. Nem tudom eldönteni, hogy gyanús vagyok-e és szemmel akar tartani, vagy épp ellenkezőleg, ellenszenves vagyok, és látni sem akar. Mindenestre ellenkezni nem akarok, a bonyodalmakat inkább elkerülöm, végül is egy pohár sört guggolva is megiszok.
Kwakot utoljára üvegből ittam, és nagyon szép emlékeim maradtak róla, barna volt és édes, mint egy New Orleans-i varázslónő, és azt akartam, hogy ő melegítsen át ezen az estén, itt azonban csapolva volt, állítólag a tavalyi elfogyott, ez már a friss főzet, és persze nem volt rossz, de pl. nem volt sötétbarna, hanem világos, és az időközben civilizáltabb személyre cserélt felszolgálóm elmondta, hogy Kwakból csak egyféle van csapolva, és biztos igaza is van. Azért ez is melegít, aki szereti az alkoholt, annak nagy élmény lehet, ahogy az égetett cukor íze átfordul kellemesen csípős alkoholba, és üt, ahogy ütnie kell.


Másodjára fejest ugrok az ismeretlenbe és rendelek egyet a „ház söréből”, a St-Idesbaldból. Szép, feliratos, kehelyszerű pohárban érkezik, noha ez a belga söröknél közhelyszámba megy, a hatás viszont soha nem marad el. Ezúttal végre megkapom a vágyott sötétbarna színt. Amúgy meg kicsit búzásan kezdődik, mint a belga sörök oly gyakran, aztán a pörkölt maláta előadja a kávé-ízt, miközben rázendít a komló, végül persze ezúttal is az édes tartományban végezzük, amit némi savanyúság, és az alkohol jól irányzott balegyenese kísér. Hozza a belga sörök általános jó színvonalát és kalandos ízvilágát, habár semmi meglepőt nem produkál.
Közben kicsit szédülten olvasgatom az étlapot, tele van kihívásokkal, tucatjával sorjáznak a sörrel főzött ételkompozíciók, meg a vicceskedő ételnevek, de ennyi erős sör után én képtelen vagyok ételre nézni. De esküszöm visszatérek – nem egyedül, hanem erősítéssel – és végigkóstolom a sörös fogásokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr221708693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasmacs 2010.01.29. 12:11:09

Lehet az én memóriám rossz, de sose volt olyan kwak a kezemben ami sötétbarna lett volna... pedig üveges és csapolt formában is volt hozzá szerencsém. Amúgy a hellyel kapcsolatban még annyit, érdemes átnézni a számlát vacsora után, mert régebben szervízdíjat számoltak fel, csak elfelejtettek szólni.

Gonoszfóka 2010.01.29. 12:42:25

A Mosselenben lehet talán az országban egyedül kapni Westvleteren-t, ha jól emlékszem :-) Igaz, hogy még a belga sörökhöz mérten is nagyon drága, de a világ legjobb sörei között tartják számon. Hogy mindez csak maga a hírnév, vagy tényleg ennyire különleges lenne, az számomra is rejtély, mert még nem volt szerencsém a sörhöz. De egy kóstolót kipróbálnék belőle.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.01.30. 14:01:23

végiginni a belga ittalapokat épp egy emberöltő.

(amúgy a 3 bp.-i belgában azért vannak eltérések...)

Gérard Duchemin 2010.02.01. 15:14:23

"Kwakból csak egyféle van csapolva, és biztos igaza is van"

Kwakból a 'világon csak egyféle van, se nem sötétbarna, se nem világos, hanem borostyánszínű, és egyedi. A Kwak az Kwak. :-)

Xenu lives! 2010.10.07. 19:56:29

Kétszer voltunk ott, mindkétszer átvertek a fent írt trükkel, szervizdíj + jattot is eltették. Persze nem szóltunk, kíváncsiak voltunk hol van az emberi pofátlanság határa. Hát kérem, a csillagos égben. A kiszolgálás udvariatlan, lenéző volt. A kagyló mélyhűtöttből főzött, a többi étel pedig félig hideg és ízetlen.
Nem hiszem hogy többet bemerészkedünk oda.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.08. 12:39:01

@Gonoszfóka: basztikuli, tényleg van náluk..
Westvleteren: 5 200,-Ft.
aki kíváncsi, járjon utána milyen kiszerelés ez.

Ogreface 2010.10.08. 17:29:42

@Mantlesorrow: Én meg 500 forintért vettem két éve egy "tizenkettest", Hozsanna néked érte Gergő! :)
süti beállítások módosítása