Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A Hajós utca észrevétlenül valóságos kis gasztro-utcává vált, legalábbis az itt dolgozó ismerőseim szerint, akik a hentesárutól a túlérett kéksajtokig mindent pár száz méteren belül szereznek be. És ez még nem minden: az utcán végigsétálva számtalan sör logóját láthatjuk, a Paulanerrtől a San Miguelen át pl. a DAB-ig.

A DAB-ot a Chagall nevű helyen csapolják egy sarokra a szintén festegető Picassótól. Mégis egészen más hangulat, nem tipikus budapesti hely, inkább a Hajós utca általános européerségét húzza alá, lehetne Bonnban, vagy bárhol az NSZKban. Visszafogott színek, erős, de nem tolakodó világítás, józan alkalmazkodás a környék igényeihez: büféreggeli, büféebéd. Plusz két megbízható minőségi német sörfajta: DAB és Erdinger. Nem egy mulatós hely, inkább opera utáni négyszemközti beszélgetésre vagy délutáni munkamegbeszélésekre alkalmas.
Az egyetlen extrém asztalhoz telepszünk, ennek valami fura veseformája van, és olyan magas, hogy bárszékeken ülünk, a szélén pedig kis nyírfa ágaskodik a földtől a plafonig kivilágítva apró fehér izzókkal, melyek a nappali fényhez hasonlatos fénnyel árasztják el közvetlen környezetüket.
A DAB sör kövér talpas pohárban érkezik, melyen sok szép nyomtatás hirdeti a DAB fő marketingüzenetét a földrajzi hovátartozás polgári büszkeségébe oltott nemzetköziség felett érzett beruházói büszkeséget. Való igaz, hogy a DAB az egyik legrégebbi sör-világmárka. Az 1868-ban alapított DAB sörfőzdének sosem volt elég nagy az akkor mindössze 36 ezer lakost számláló Dortmund, így a kezdetektől fogva szállították mindenfele a friss Német Birodalomban, Königsbergtől Kölnig. De a DABnak a Német Birodalom sem volt elég nagy: 1879-ben már Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Indiában, Japánban és Ausztráliában is találkozhatunk a DAB-sörrel. Tesztelőpartnerem ezt sommásan úgy foglalta össze: kamionos-sör. Ami nyilvánvalóan előítélet a nyolcvanas évekből, de ezekhez az előítéletekhez az egyszeri fogyasztó általában könnyen megtalálja a jellemző ízeket is.
Pedig, ha előítéletektől mentesen tekintünk a DAB ízére, akkor kiderül, hogy az minden csak nem vaskos, zajos és útmenti.
Legjellegzetesebb tulajdonsága könnyű pezsgése, szép habja és karcsú teste. Kellemes, könnyed, finoman csípős és határozott, de nem igazán keserű komló dolgozik benne a halványan édeskés, mustáros malátaízzel vállvetve. Elegáns íz, elegáns megjelenés, selymes buborékai révén némiképp a pezsgőre emlékeztet, de annál azért robusztusabb ital. A levegő és a melegedés azonban nem tesz jót neki. A komló kiereszt magából valami főzelékes kvalitást, ami az egész sörre átragad, és a végén már az egész egy kicsit főzelékszerű. Azért akkor sem rossz, csak a legnagyobb előnyét, az eleganciát és a könnyedséget azt tökéletesen elveszíti.
Találós kérdés: mit jelent a címadó latin idézet, és ki mondta?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr231762807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.02.17. 12:16:05

Azt, hogy ki mondta nem tudom, de kb. "a bor Isten ajándéka, a sör az emberiség hagyománya..."

ui: Azért utána néztem és persze, hogy német volt. (M.L.)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.17. 14:02:40

hát ő egy külön alfaja a söröknek...a dortmundi víz ugyanis külön fajtát hívott életre, mert olyanok az összetevői, hogy a nagyon világos sör(mint mondjuk a pilsener urquell) nem megy arrafelé.

Ogreface 2010.02.17. 17:51:40

De régen ittam már!Csapolva nem volt rossz de hát annak idején nagy favorit volt kis hazánkban.Emlékszem még hogy tényleg ezt és a Hansa Export dobozost hozta mindig a külföldi útjairól az egyik volt osztálytársam kamionos papája.Akkoriban még vadul gyűjtöttem a dobozokat és mindkét fajtából volt vagy 15 változatom.
Nem volt egy buta ember Luther Márton! :) Ez is jó tőle: "Szívesen iszom egy korsó sört az ördög ellen, olyankor lenézem őt."

Italboltos Sanyi · http://obudakocsma.blog.hu 2010.02.17. 18:31:07

Silenus Pub a Petőfi S. utcában, V. kerület. Nem volt olcsó, de olyan csapolt DAB-ot kaptam, ami csak a Radeberger-Wernesgrüner szinttel vehette fel a versenyt.

Ha arra jártok, érdemes lemeózni.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.02.18. 06:44:37

DAB, DUB, Hövels, Hanza, Brinkhoff: mindegyik saját szortimenttel: azért szép lenne végiginni a dortmundi sörválasztékot!

Gérard Duchemin 2010.02.24. 12:18:25

@Ogreface: Ezt Luther mondta? De vajon mit értett alatta?

Gérard Duchemin 2010.02.24. 12:23:12

A Chagall Cafe-ban az internetes lapjuk alapján Budwart csapolnak, és nem DAB-ot

TonyCaviar 2010.02.24. 13:13:45

@Gérard Duchemin: ja az étlapon is az van. Out of date. ennyi.
süti beállítások módosítása