Bármennyire is szokás irigykedni az olaszokra, azt is látnunk kell, hogy sok köztünk a hasonlóság. Például nekik is vannak unalmas nagyüzemi söreik.
A Peroni körülbelül úgy viselkedik, mint egy magyar sörmárka, macsó sportokat szponzorál, telerakja a weboldalát piros-fehér-zöld szalagokkal, és magas kukoricatartalmú, unalmas sört gyárt. A Nastro Azurro (Kék Szalag – akárcsak a Pabst Blue Ribbon-je) amit én kóstoltam, ráadásul a prémium brandjük, amiben több az anyag, kevesebb a kukorica, több az alkohol és több a design, és a marketing is minőségibb – a Nastro Azurrót nem focival, hanem design-pályázattal adják el.
Evvel együtt a lombardiai Vigevanóban, 1846-ban alapított sörfőzde története a fejlődőképes marketingről és az alkalmazkodóképességről szól. A cég hamar Rómába költözött és az olasz egység hazafias hullámverését meglovagolva lenyúlta az egész olasz piacot. Aztán az 1980-as években terjeszkedni kezdett, és húsz év alatt globális márka lett belőle, majd 2005-ben bekapta őket a nagyhal és a SABMiller tulajdonába kerültek. A nagyüzemi sörök sorsában és ízében tehát igenis vagyunk olyan jók, mint az olaszok, náluk azonban ezzel szemben áll egy rakat jól működő microbirrifici, ami rólunk nem mondható el – úgyhogy továbbra is van miért irigykedni.
A színe fakó sárga, igazi jellegtelen, lúgozott, mintha a Peroni sörfőzői valami kifejezetten északias kimértséget akartak volna szembeállítani az olasz vörösbor véres temperamentumával. Sikerült. Az olasz sörökre jellemző kicsit éretlen malátaszagot áraszt. Nem kellemetlen az íze, a frissítő kesernyésség valószínűleg jól működik a mediterrán országokban, de tényleg finom is és elegáns is. Ami viszont nem az, hogy mellette tolakodan jelen van valami halovány, illegális, nyálkás cukoríz. De a legnagyobb baj, mégiscsak az, hogy bármiféle ízt is kotyvasztottak ki az olasz sörmesterek, abból csak nagyon keveset adnak, mert a korty elején még lehet beszélni ízekről, de aztán már nem. Teljesen kétdimenziós ízvilág, az íz felvillan, aztán eltűnik, az időben nem kapott helyet, viszlát, jöhet a nagyüzemi űr, a tisztára mosott cefrefőző steril unalma.
Talán még egy kicsit rontja a képet, hogy a nagy semmi után, utóízként megjelenik az a szigorú, szappanos komlóíz, ami számomra oly ihatatlanná tette a Birra Morettit ám ez esetben ettől sem kell félni, ez is annyira halovány. Minden annyira halovány…
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.