Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megértem azt a zöldfülű kocsmatölteléket, aki a XI. kerület kocsmáit messzire elkerüli. Itt még számos autentikus hely él és lélegzik, olyan helyek, melyek magukon viselik a törzsközönségük életét, és ilyen életgubancokba a kívülálló nem szívesen sétál be, néha egyenesen ijesztőek. A sok posztkom alkoholfej mellett itt a műegyetemisták a juppik. Errefele sok az Arany Ászokos cégér, de a Móriczhoz közeledve megél egy-két korrektebb sör is.

A HBH Bajor Söröző már egész közel van a Móriczhoz a Karinthy Frigyes utcán, és itt a környék autenticitása is némileg finomabb formában jelenik meg, otthonossággá, emberközeliséggé válik. Ebbe a környezetbe jól illeszkedik a Táborfalváról érkező házisör, a HBH – azaz Házi Bajor Sör, ami a Bajor söröző első számú árúcikke. Ebből heti 5-6 hordó fogy, a szintén csapról kapható barna Staropramenből és a szőke Beck’s-ből kevesebb. A törzsvendégek HBH-t isznak, aki azt nem szereti, nem szokik ide. Ha valaki betéved és csak annyit mond, ’sört’, akkor HBH-t kap.
Ez a táborfalvai bajor sör nem egy bonyolult dolog. Egyszerű, gyenge és friss sör, amit mindenekelőtt a cukorkás malátaédesség dominál, amit kiegészít némi friss komlóillat. Szerintem kicsit sok benne a víz, igazi háborús sör – a háborúk alatt a sörgyárakat hagyományosan arra kötelezték, hogy gyengébb, hígabb söröket főzzenek. Egy korsó sietős elfogyasztása után úgy érzem magam, mintha rengeteg vizet ittam volna, és csurig volnék. Azért nem szörnyű, de kíváncsi lennék, hogyan lehet végigsörözni egy estét ezzel a sörrel, nekem hamar elegem lett belőle.
A Bajor Söröző működőképes konyhával is büszkélkedik, melynek fő vonzereje a bajor csülök, amit nem volt módomban kipróbálni – nem volt hely neki a gyomromban. Izgatottan futott az ujjam az étlap sörkorcsolyák fejezetéhez, de hamar kiderült, hogy egész mást értünk sörkorcsolya alatt. A Bajor Söröző felfogásában a sörkorcsolya az, amire elfogyasztás után nyugodtan lehet inni sokat, tehát olyan tömős, olcsó kaja, amire nem igazán kell odafigyelni, de megóv a berugás kellemetlen mellékhatásaitól. Vasvillával kellene kényszeríteni, hogy ezen a ponton tepsis krumplit egyek fokhagymás tejföllel, vagy snack-et, amiről azonnal beugrott egy buta nagy karéj félfriss kenyér, kilógó salátanyamvadékkal (ez persze csak feltételezés). Mindegy, szerencsére senki nem kényszerít semmire. Kellemes a hangulat, mintha csak valakinek az albérletének a rosszul bevilágított konyhájában ülnék, az energiatakarékos izzók döglött fénye megteszi a dolgát, egyfajta beletörődő sorsközösségbe kerülünk mind, akik ilyen fényben ülünk, a világnak ezen a nem túl különleges, de mégsem túlzottan átkozott pontján.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr181806299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajor söröző 2010.12.14. 15:16:30

Helyszín: 1111 Bp., Karinthy Frigyes út 12. Látogatás: 2010. augusztus 18. 18:15-22:30 > A belső szakasz narancssárga falainál már csak a söröző honlapja rikítóbb - echte bajor. Ada...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lyenő királylány · http://memmme.blog.hu 2010.03.04. 15:31:32

Kisebb társasággal járunk ide és szeretjük. Mondjuk én spec nem kedvelem, hogy a kirakatban ülünk, de a HBH tényleg jó. :)
És a vasárnap esti pincér is kedves. :D

Serteperte 2010.03.05. 08:33:25

Javítsatok ki ha tévedek, de olyan sörtípus, hogy bajor nem létezik. Bajor szerintem az a sör, amit Bajorországban főznek.
Aztán ez a házisör: ha egyszer egy sörfőzdében készült, akkor szerintem nem lehet házi. Mondjuk a kisüzemi sörfőzde is egészen borzalmas...:)
Itt lenne az ideje, megújítani a magyar nyelv "sör-szótárát"!

TonyCaviar 2010.03.05. 08:56:33

@Serteperte: a "bajor" sörtípus egy helyen létezik: Magyarországon, itt a kilencvenes években az aprócska sörüzemeket nagyon olcsóért mérték, és mellé adtak recepteket is, ezek általában "bajor" sör receptek voltak, ez kb annyit jelent, hogy édeskés, malátás, frissítő, könnyű, jobb esetben könnyed virágos komlóval feldobva - ennél pontosabb meghatározása nem létezik.
Én úgy vettem észre, hogy a magyar szóhasználat a kissüzemi sörfőzdék termékeit "házi sör"-nek hívja, miközben érzem, hogy ez nem pontos, hisz, nem házi, hanem kisüzemi. A "kézműves sör" kifejezés pedig már egy olyan posztmodern hozzállást feltételez, ami nem jellemző a magyar kis sörfőzdékre, de a jövő kisüzemi sörei nyilván a kézműves sörök lesznek! Kell tehát új magyar sörnyelv, de akkor már párhuzamosan legyen új magyar sör is!

xcerazes 2010.03.05. 16:53:47

kedden 8 környékén vártam a 33-as megállóban és persze néztem a helyet. még nem voltam, de eszembe jutott a blogod :)
és lőn ^^

falsestuff 2010.03.10. 20:45:04

és vajon a HBH melyik komponense csapja szét a fejemet másnap reggelre?

TonyCaviar 2010.03.11. 09:45:12

@falsestuff: nem tudom, de most kaptam levelet a HBH sörmesterének feleségétől, melyben többek közt azt írja, hogy semmiféle adalékanyagot nem tesznek bele.

falsestuff 2010.03.11. 23:22:23

nem tegnap volt, szóval talán azóta kimosták a sörcsapot.

Petibi 2010.11.04. 21:22:57

@TonyCaviar: Hát olvasom a kommenteket és még nem nagyon találtam olyat ahol dícsér egy sört vagy egy sörözőt,ne talán-tán egy házi sört vagy Pet palackot.Nincs is ezzel semmi baj hisz ez a saját véleménye.De nem értem ha valaki ennyi mindent tud a szakmáról,házi sör készítéséről,értékesítéséről mért nem készít házi sört olyat ami talán neki is megfelelne/bár ezt kétlem/illetve mindenki igényét kielégítené plusz gazdaságosan tudna egy kisüzemet üzemeltetni.Akkor mért nem rukkol elő?Talán meg adva nekünk az esélyt hogy az ő minden igényt kielégítő termékét tesztelgessük.Várjuk a világverő etalont!!!!!!!!!!

Gutberger 2010.11.05. 07:14:04

@TonyCaviar: Valóban ki lehetne írni egy nyelvújítási pályázatot itt a blogon házisör név helyett.A kisüzemi szó egy kicsit kemény és szoci beütése van. Petibinek meg igaza van. Milyen sört gyártsanak a magyar sörfőzdék ami eladható de a sörfanoknak is megfelel. Most a sok sörszakértő előadhatja magát Várjuk az etalont vagy sörreceptet esetleg külföldi példaízvilágot.

TonyCaviar 2010.11.05. 09:43:06

Én meg úgy emlékszem, hogy számos nagyszerű sörről ítam már a blogon, melyekről csakis szuperlatívuszokban nyilatkoztam.
A nyelvújítási pályázat lejátszódott: "kézműves sör"-nek nevezzük a minőségi, adalékmentes, friss kisüzemi sört.
Azért nem szabad összekeverni a fogyasztót és a termelőt. Én a fogyasztói oldalról kritizálok, nem biztos, hogy jót tudnék főzni, mert az egy egész másik szakma, amihez nem értek.

Trouble 2010.11.06. 11:16:26

Nagyon lelkesen innám a finom magyarokat,alig várom!
süti beállítások módosítása