Jó dolog a fehérpecsenye, ezúttal meg egyenesen feketésvörös volt, mint a legjobb spanyol érlelt sonka, és a hentes elárulta, hogy bika volt a szerencsétlen, és ezért ilyen színű a húsa. Cserébe viszont illik bepácolni előre, mert nem adja meg magát könnyen. Négy vékony szeletet kértem. Klopfolni sajnos elfelejtettem – egyszerűen nem vagyok elég összeszedett a felelősségteljes főzéshez – de arra volt gondom, hogy előző este bekenegessem zöldborsos dijoni mustárral, és szórjak rá durvára tört színes borsot, és egy kis olivaolajat, kapribogyólét.
Igyekeztem a lehető legegyszerűbben tartani a receptet, ezért a hússzeleteket klopfolás helyett a szélén bevágtam, mégse pöndörödjenek pimaszul. Aztán forró olivaolajra dobtam, és megsütögettem. Közben kinyitottam az erre a célra beszerzett Pilsner Urquellt, ami a koncepció gerincét adta. Úgy éreztem, hogy az aljas márciusi télben újra szükség van a zateci komló őserejére, hogy visszaverje az esetleges bacilusokat.
Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy szépséges hússzeleteim a szórványos sörlocsolás ellenére sem fognak egyhamar megpuhulni, ezért inkább kiszedtem őket, a helyükre egy fej apróra vágott hagymát, és némi fokhagymát dobtam. A hagymákkal felnyalattam a kisült vért, meg minden mást a tepsi aljáról, majd felöntöttem sörrel, tettem hozzá egy kis fej paradicsomot, illetve egy marék összevágott kapribogyót, és kicsit összefőztem a szószt. Nem egész egy üveg pilsnert használtam fel.
A hússzeleteket egy kis fedeles öntöttvas lábosba helyeztem, ráöntöttem a hagymás sörlevet, utánadobtam egy rozmaringgallyat és bizonytalan időtartamra bedugtam a sütőbe.
Közben eleredt a hó is, aztán a délután kora estébe fordult, és a bika még mindig kőkeményen állta a sütő extrém módon felgyorsult elektronjainak támadását, végül két és fél órát ült a hőben, ennyi idő alatt már sört is főzhettem volna.
A pilseni bika iszonyú rostjai mind felszívták a fél liter hagymás sört, és noha teljesen ettől sem puhultak meg, a maga al dente módján igen ízletes volt. Utólag örülök, hogy nem klopfoltam, mert a kész szelet keresztmetszetében így szépen sorakoznak a barnásvörös rostok, mint a badacsonyi bazaltorgonák. És rendes mély bikaíze is maradt, miközben a malátaédes és a pilseni-keserű valamiféle borsosan pikáns harmóniába olvadt össze. A körülötte úszó órák alatt összeszottyadt hagymás lé meg egyenesen zseniális. Komlóssága már tényleg csípőssé, a hagyma édessége pikánssá vált. Valóban mámorító étel, és egészen hihetetlenül tömős. Egy ember egy szelet.
Mit tudtam meg? A bikának órák kellenek, és sütő. Pilsner Urquellel főzni nagy élmény. A hagyma-komló kombó egyszerű mégis érzéki öröm.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.