Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Végre sikerült eljutni a pár hete viszonylagos zajkeltés közepette megnyitott Ferdinand cseh sörházba, ráadásul nem is egyedül, hanem egy rakás csivitelő sörblogger társaságában. 

A Szív utca és az Aradi utca sarkán nyíló borvendéglőből lett söröző a múlt héten nyitott meg Vágó Istvánnal és Koltai Róberttel fémjelezve plusz bohémia baráti társaság. A cseh-magyar barátság örök búvópatak a lengyel-magyar, a japán-magyar és az ír-magyar barátság mellett, de annyival komolyabb azoknál, hogy a Bohémia BT minden évben megrendezi az ünnepélyeskedő Bohémia Bált, ahol cseh sört mérnek. Itt Magyarországon úgy képzelik a cseh-magyar barátságot, hogy a csehek hozzák a sört, mi meg megisszuk, a csehek meg, gondolom, hozzászoktak már ehhez, és készségesen szállítják nemzeti árucikküket.
A Ferdinand Sörház sörét egyenesen a Prágától húsz kilométerre délre található Benesovból hozzák, ahol már a középkor óta főznek sört. Nyilván nagyon sokfélét, hozzánk csapon a 10 ballinfokos szőke pilsner, és a 13 ballinfokos vörös, a „Hét golyó” sör jut el. Martin Imre, a tulaj álma az volt, hogy egy kis Csehországot varázsoljon ide a Szív-Aradi sarokra, eredeti cseh szakáccsal, cseh kiszolgálással, cseh hangulattal, cseh sörrel. A prágai ivóházakban az asztalon heverő cetlin gyülekeznek a rovátkák minden sör után, hogy lehessen követni a mienkhez hasonló 10 fős társaságok fogyasztását, ez mintha a mi esetünkben elmaradt volna, de az is igaz, hogy nem erre koncentráltam. A cseh sör és a cseh hangulat rendben megvolt. Ha már cseh sörnél és cseh mikroklímánál tartunk, akkor azért kicsit hiányzik az a cseh módi, hogy a sörcsapokra, azaz a sörcsapok karjaira a fokokat írják rá.
A pilsnerrel kezdtem, de nem okozott nagy élményeket, szúrós volt a szénsavtól, keserű is volt, a szépség azonban hiányzott belőle, át is tértem hamar a vörösre, miután észrevettem, hogy körülöttem mindenki más is vöröset iszik. Tényleg az volt a jobb: vastagabb, ízesebb, édesebb, karamellesebb, mégis üdítő. Az este folyamán aztán mást nem is ittunk.
A nagyméltóságú 10 fős sörtársaság a nem különösebben tágas, ám kicsit zsúfolt hatást keltő söröző hátsó traktusában foglalt helyet, és pár órás, közbekiáltásokkal tarkított ülése után arra a megegyezésre jutott, hogy az ülést záros határidővel ismét össze kell hívni, hogy legyen módja megtárgyalni olyan sürgető kérdéseket, mint pl. a házi sörfőzés legalizálása vagy a blog.hu kartotékrendszerében egy ITAL vagy SÖR kategória megteremthetőségének esélyei, illetve az Index szerkesztőségében rendezendő nagyszabású vakkóstolás tárgya és körülményei.
A Ferdinand jól teljesített: szállította a sört és hagyott minket érvényesülni, nem is emlékszem rá, hogy ki és hogyan szolgált ki. Mégis, ha komolyan gondoljuk, hogy felélesztjük a serkoptatók hagyományát, akkor másik helyet kell keresnünk. A serkoptatás hagyományos minőségellenőrzési eljárás, melynek során a bajor hercegek által létrehívott sörbizottság tagjai a tesztelendő sört a padra öntik, majd bőrgatyában leülnek rá, és isznak három óráig, majd egyszerre pattannak fel. Ha a pad az ülepükre ragad, a sör megfelelő minőségű, ha nem, akkor bedobják a sörmestert a főzőkádba.
Olyan helyet keresünk, ahol van lakkozatlan sörpad, a bőrgatyát pedig az Osztrák Kulturális Intézet szállítja. Keressük a sört, ami az ülepünkre ragad.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr991830650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.11. 12:00:12

van ez a sztereotípia: magyar ember, sörrel a kézben (focit néz, horgászik stb)
na most, ezen kellene első lépésben változtatni: magyar ember, sörrel a kézben, de már nem mindegy, hogy milyen sör van nála. nem vmi ócska dobozos izé. hanem SÖR.

TonyCaviar 2010.03.11. 12:55:23

@Mantlesorrow: A cél tekintetében teljes az egyetértés. De hogyan teljesítsük ezt a nemmindennapi feladatot? A tudatlansággal, az érdektelenséggel és a bunkósággal harcba szállni a legnehezebb. Bár nyilván akadnak sikeres példák. Keresni kellene ilyet.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.11. 13:08:54

Ez már egy jó ötlet és kezdeményezés lenne, ha a blogon lenne egy külön sör doboz már ez is előre vinné a dolgot valamennyire. Másrészt meg az embereknek kellene egy szemléletváltás, meg igény az igényességre. Ehhez jó időnek el kell telnie az biztos, de ha folyamatosan olvasnak írásokat a kultúrált sörfogyasztásról, és a Sörökről, talán elindul valami.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.11. 13:08:57

csak remélni tudom, hogy ez nem kizárólag pénzkérdés. amibe érdemes lenne pénzt tenni, az egy mélyreható közvéleménykutatás. a megfelelő elemzés után, ez már a kezünkbe kell adja azt, hogyan tudunk változtatni a berögződéseken. worst case scenario: sehogy ill. nem érdemes

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.03.11. 16:13:36

Sziasztok
Bar magam nem vagyok sor rajongo annak inkabb egy tavoli unokatestveret fogyasztom,a single malt whiskyt.De erdeklodve olvasom a magyar alkholfogyasztasi es egyeb szeszipari blogokat.Gratulalok a kezdemenyezeshez es amit kepviselni szeretnetek.
Valoban oriasi kihivas megvaltoztatni a sorfogyasztasi kulturat itthon hiszen ott ahol meg a hagyomanyos nemzeti italt,a bort is azo hamisitjak akiknek orkodniuk kellene a minosegen,ahol a palinkafogyasztas nagy reszben a hazi sokszor eljarasi hibaktol kellemetlen izu paleszt jelenti,ahol a nemzetkozi italok ismerete es fogyasztasi kulturaja erosen tarsadalmi retegtol fuggo ott a sorivast mas dimenzioba emelni nem egyszeru.
Viszont vannak olyan peldak,hogy az elkotelezett fanatizmus eredmenyt hozhat.Nem akarok onreklamot csinalni ezert ha annak szamit toroljetek a bejegyzesem,de nekem is van egy blogom,a skot single malt es egyeb whiskykrol.Ott olvashattok tobb posztot es riportokat az elso budapesti Whisky Show-rol,annak szervezojevel,a szervezesrol,kiallitasrol,hitvallasrol whisky tekinteteben.
Hasonlo minoseg irant elfogult emberek mint ti par ev alatt most sajat energiabol osszehoznak egy kiallitast,beemelve igy a nemzetkozi szakeletbe egy magyar retegfogyasztoi tarsadalmat,minosegi kiallitokkal es megfelelo szakmai es fel-amator szakemberekkel es biztos vagyok benne,hogy sokan fogjak megismerni a kulturaltes tudatos whisky fogyasztast,a top markakat,stb.
Szoval szerintem merithetnetek innen is,talan par olyan lepessel elorebb vannak a whisky fanok amiket ti is tudtok esetleg hasznalni kesobb a sor kerdesben..

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.11. 16:29:45

@Barman's Choice: A pálinkás állításod azért ilyen formában nem állja mega helyét, bár még mindig vannak ilyenek, de egyre nagyobb a kereslete a minőségi pálinkáknak, sőtt a házi fogyasztók is igényesebbek lettek ilyen téren, mert már nem mindenki cukrozza agyon a cefréjét, és még ha kicsi is, de már haladás.:)

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.11. 16:30:54

Az tény, hogy van hová fejlődni kultúrált alkoholfogyasztás terén.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.03.11. 17:07:14

@Rolli:
Ok,adom,szegyenszemre nem vagyok naprakesz a sajat nemzeti italombol,oromteli ha igy van ahogy irod.Sajat tapasztalat volt csak,mikor otthon jartam akkor kinaltak meg hazival es mar volt annyi tapasztalatom mit es hogyan kell erezni,aztan mindenfele pejorativhatso szandek nelkul kritizaltam nem is ertettek a tobbiek mi vele a gond..
De szivesen irnek sorrol is hogy ne offoljam szet a topikot de arrol max annyit tapasztalok,hogy otthon nekem mar a sorcsapolasi kulturaval gondjaim vannak,a stilus,a mod es a mennyiseg meglatasom szerint messze van attol ami az optimalis.Bar ti biztos jobban kepben vagytok,biztos vannak jo helyek.Csak altalanositok ismet:)
Amugy magyar ember izvilagahoz milyen sor illik?cseh,nemet magyar(van szinmagyar sor egyaltalan?) lager,stb..
bocs ha hulye kerdesek de nem sokat tudok a sorrol..

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.11. 17:34:38

Se rá fütty;)) Azért is mondtam, hogy biztos van még ilyen, én is találkoztam olyan pálinkával, hogy a szemem kiégette, meg a gyomrom, de hogy nem tiszta gyümölcs volt, az is biztos:)) Az meg, hogy milyen sör illik hozzánk? Ez is egyénfüggő szerintem. Kik-ki megtalálja a maga ízvilágát.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.11. 22:06:55

az a LaChouffe pohár, sörrel kiegészülve, egy cseh sörözdében, mindennek a közepén, de szép!
Biere internationale!!!!

Ogreface 2010.03.11. 23:12:16

Úgy látom én meg éppen a mátrixból érkezem a beszélgetés közepébe...

Ogreface 2010.03.11. 23:16:09

@főzdevadász: Kicsit ijedten is néztek ránk,ahogy izgatottan integettünk,mutogattunk különböző belga söröcskékkel. :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.12. 08:32:49

ja Ogre, mint egy karmester :)
na, hogy ne legyünk ilyen unalmasan belterjesek:
a kiállítás/show/kóstoló/fesztivál jó ötlet.
tavaly ősszel hirdetett egy borozó az oktoberfestre rímelő hazai kóstolást (egész jó felhozatallal), mikor két nappal előtte jelentkezni akartam, azt mondták a program törölve, érdeklődés végső hiányában.
ezzel azt akarom mondani, hogy az időzítése (többek között) rendkívül fontos. ennél már csak a kommunikációja fontosabb. és hogy a sör legyen az első, az üzlet a második (bár egyik sem létezik ebben a felállásban egymás nélkül)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.03.12. 10:19:15

én két poharammal/korsómmal ill. két sörömmel vagyok jelen a képen, egy szavam sem lehet... A legjobb arcomat mutatom :O)
süti beállítások módosítása