Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Sosem látott, talányos kis üvegeket kaptam Flandriából, a belga sörfőzés titkos központjából. Az üvegek sötét, tömény folyadékot tartalmaznak, és csak annyit tudok róluk, hogy mind ott van a legjobb 50 belga sör közt: az egyikük az első helyen – de erről majd később.

A de Struise Brouwers három behűtött söre közül a 2007-es Old Monk’s Ale tűnt a legjobb kezdetnek, klasszikus stílusmegjelölés, a címkén nyugodt hajnali tengeri tájkép, talán egy híres németalföldi festő műve, talán nem.
A csinos üvegcse sűrű vöröses-barnás folyadékot rajt, ami nehezen hull alá a pohárba, miközben szinte semmi habot nem fejleszt. Az első korty mellbevágóan édes – nagyon nagy túlzásnak tűnik, mintha folyékony cukrot innánk. Ha kicsit utánanézük kiderül, hogy ennek a sörnek pont a cukor a titka. A de Strusie alapsorozatát a Pannepot sört a jó belga hagyományok szerint kandiscukorral főzik, egy idő után azonban új terepre tévedtek, é s nádcukorral is főztek söröket, amiket Pannepeutnak neveztek el, hogy megkülönböztessék őket a kandiscukrosoktól. Én tehát egy ilyen nádcukros sört iszom, és eléggé mellbevág az édessége.
Aztán lassan értelmezhetővé válik, és kiderül, hogy ez az édesség még nem az íz része. Ez egyfajta nyilvános enumeráció, az alapanyag számbavétele, ami később felhasználódik, amiből kibomlik az íz, és ez esetben, ha ekkora házméretű édesség üdvözöl, az csak annyit jelent, hogy van mire építeni, megszólal a zenekar.
Az íze nem is okoz csalódást, messzire vezető szimfonikus alkotás. Hatalmas sötét gyümölcsök uralják, must és mazsola, csokoládé és aszalt szilva. A csípőssé érő édesség szalad át valami boros fanyarságba, és végül egy egészen mélyről rezonáló, tényleg kolostori képzeteket keltő komlósságba torkoll, ami hosszan zeng a kőfolyosókon, mint a hajnali ima utolsó szótagjai. Nagyon komoly sör, nagyon erős is, bele lehet szédülni az alkoholtartalmába, ami az ízén soha egy pillanatra nem érződik.
A de Struise (– azt jelenti: strucc) Sörfőzdét két strucctenyésztő alapította 2001-ben, akik De Pannéban, a La Manche csatorna partján működtettek egy vendégházat, és ott akartak helyi sört felszolgálni. Egy helyi borász segítségét kérték, és hamar olyan sikeresek lettek, hogy a sör túlnőtt a vendégházon is és a strucctenyésztésen is. 2008-ban 9 sörükkel szerepelnek a Belga top 50-ben, aminek szinte egyenes következményképp a Ratebeer a világ legjobb sörfőzdéjének kiáltotta ki. Ezzel csak egyetlen egy apró gond volt: a Strusie-nek nem is volt saját sörfőzdéje: ezt a világ sörfőzőtársadalma nehezen emésztette meg. Hosszú távú bérfőzőszerződések után állítólag 2009-ben felállították saját sörfőzdéjüket Ostvleteerenben.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr211872181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.29. 14:02:41

a nagy mennyiségeket még mindíg amott főzik, de tényleg van már egy saját főzde is, ahol kitalálják a legújabb remekeiket. amúgy ez a bérfőzdés megoldás egyáltalán nem elvetendő, hiszen egy nagyobb főzde felesleges kapacitásait használják ki a lelkes amatőrök(bár ugye a struise már nem mondható annak...), s így ők is lehetőséghez jutnak. Ezt ittthon is simán le lehetne játszani...
süti beállítások módosítása