Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A Weißenoher Klosterbrauerei Altfränkisch Klosterbierjének vidám, tömzsi üvege nagy magabiztossággal tagad mindenféle huszadik századi sördesignt, nincs benne semmi magakelletés, semmi alkalmazkodás a piaci trendekhez. Nehéz férfiak kezébe nehéz üveg. Sörspecialistánál - ahonnan ezt az üveget kaptam - van még egy pár ilyen őszinte ónémet sör.

Szép kövér habja van, krémes és tömör, egy hajszálnyival sárgább a fehérnél. Mély mézes, rezes színe van. Nem egy szimfonikusan felépített körmönfont söríz, hanem őszinte és ütős, mint a palack. Az első korty azonnal bemutat mindent, grandiózus illatos malátával indít, ami azonnal kiadja kenyérhez hasonlatos földközeli aromáját, és alatta már pezseg a szigorú de szénás, virágos komló, egy nagyon jellegzetes komlóföldről, csak azt nem tudom honnan. Szép volna, ha az alkoholszázalék, és az összetevők mellett minden sörön feltüntetnék azt is, milyen komló van benne és mennyi, nem?
Végül az egészet keretbe foglalja a kedves mézes, kesernyés utóíz, ami mintha az Oktoberfest-íz egy ősibb változata lenne. Mosolygós és egyszerű, és ettől lesz igazán jóívású. Közepesen testes sör, de ezt a tisztességes testességet végig megtartja, a melegedéssel sem távozik a szénsav, ugyanolyan harapható az utolsó kortyig.
Nagyszerű, evokatív sör, hihetetlen erős kötődéssel a tájhoz. Az „altfränkisch” becenév is ezt jelezheti. Mondhatnánk tájsör. Kifejezi a terroirt, mint egy bor. Pedig Bajorországban főzik: Weißenohe Nürnbergtől északra fekszik, kb Prágával egyvonalban. Azaz a helyzet ennél egy kicsit bonyolultabb: ez a régió valójában Franföld és Bajorország határán fekszik. A Bayreuth-Bamberg-München háromszöget, illetve a Pegnitz-Regnitz folyó közeit úgy hívják, hogy ’Fränkische Schweiz’, ami annyit tesz, Frankföldi Svájc. Ezt a nevet a romantikus utazók adták e tájnak, mert legalább annyira hegyes-völgyes-zúgópatakos, mint Svájc, és ez egyben Németország legelső turistavidéke. Mellesleg a világon itt a legnagyobb a privát-sörfőzdék sűrűsége.
Az első kortyra megrohannak a képek, és látom a sörfőzőket, hallom a szavukat, érzem az időt. Igazi reneszánsz íz ez, ott van benne a szentferenci teremtés minden madárcsicsergése, minden mezítlábas földélménye, minden kérges kezű napsütötte munkája. A lassú lankák, a pergő kalász, a földművelés tektonikus nehézségei feszülnek neki az örök vágy kielégítetlenségének, a kloster nehéz bújának, hogy a szerelem csak a borzongó szellők és a szénaillat formájában jár nekünk, fiatalon gürcölő, majd egyre hájasodó csuhásoknak, hogy mindig csak meghallgatjuk, megértjük, megbocsátjuk, elénekeljük, sörbe főzzük, de a falakon túli férfiak életének fókuszát, a fehér hús mámorát - ami úgy megbolondít, ha nincs - sosem tapasztaljuk színről színre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr41883280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.03.31. 11:14:01

na, ilyen egy igazi sör-recenzió :)

FutoBolond 2010.03.31. 11:42:32

Remek bejegyzes, kedvet csinaltatok a sorhoz, megprobalom valahonnan levadaszni :)
Kis kiegeszites viszont Frankfoldhoz: Frankfoldet inkabb a Wurzburg, Bayreuth, Nurnberg haromszoggel lehetne jellemezni. Az ontudatos bajorok arcan biztos lefagyna a mosoly es visszavennek a kezedbol a sort, ha azt mondanad neki, hogy Frankfold egesz Munchenig huzodik... :) Kb. mintha azt mondanád, Szlovákia a Pozsony- Kassa-Budapest háromszögben helyezkedik el. A Frankfoldi Svajc is csak egy kis resze Frankfoldnek, kb ugy a tizedet teszi ki a keleti reszen. (de.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A4nkische_Schweiz) Egyebkent tenyleg szep hegyseg, nepszerusegben csak Oberbayern elozi meg.

Ha mar Franken: a bambergi fustolt sorokhoz volt mar szerencsetek? Azon kivul, hogy Bambergben talalhato Szent Istvan (valoszinusithetoen) egyetlen korabeli abrazolasa, a varos arrol is hires, hogy ott talalhato a legtobb sorfozde Bajororszagban (es igy Nemetorszagban). Ott ugyanis inkabb a kis privatsorfozdek terjedtek el, es nem a nagyobb sorgyarak, mint pl. Munchenben.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.31. 13:02:41

@FutoBolond: olyannyira hallottunk, hogy kapható is, méghozzá ugyanott, ahol a fent kiválóan megénekelt másik sör :)

Ogreface 2010.03.31. 14:05:08

Nálam itt vár kóstolásra egy palack.Ebből a kolostori családból a "Bonifatius Dunkelt" kóstoltam eddig.
A füstölt bambergiek közül pedig nekem a legjobban a Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock jött be eddig a legjobban.Fantasztikus!
süti beállítások módosítása