Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A nagy menet

2010.04.13. 09:11 - TonyCaviar



Az egyik kedvenc belga sörfőzdénk, a mindössze 10 éves, saját főzdével is alig-alig rendelkező De Struise sörei ritkán kapnak 90-nél rosszabb pontszámot a Ratebeeren, és tucatnyi százpontos van köztük. Ebből a nézőpontból a Grooten Tocht az egyik leggyengébb Struise-sör a maga 87 pontjával.

A szokásos kedves kis üvegen különös barna-fehér fotó a címke, melyen régi bácsik vonulnak öntudatosan egy fasorral szegélyezett úton. A gót betűs főcím „Den Grooten Tocht” annyit jelent, hogy „A nagy menet”. Érződik, hogy valamiféle történelmi eseményre emlékszik e sör, de, hogy mi volt az a nagy menet, azt nem könnyű megfejteni. A piros virágok és az öntudat miatt valamiféle munkásfelvonulásra asszociálunk, ám mint az némi fordítóprogramos research segítségével megtudtam, ez inkább afféle hazafias flamand büszkeségi menet, melynek keretében megemlékeznek az első világháborúban Westhoekban elpusztult katonákra.
Szép világossárgás, ködös belga ale, laza, fehér habbal. Leginkább búzasörre emlékeztet, de markánsan, ám nem erőszakosan keserű az első kortytól fogva. Sűrű folyadék, ragacsos, szinte tejszerű, nagyon vonzó állagú sör.
A búzasör vezeti fel a kompozíciót a maga citrusos, friss, élesztős ízével, amibe hamar némi tengeri sós homok-íz vegyül – ezt a környéket végülis úgy becézik: Flandre maritime. Aztán meredeken édesedik, cukorkássá vékonyul, hogy végül magabiztos bariton keserűségben érje el a befejezést. Igazi kalandos sör, nagyvonalú íz-koncepcióval, mindenfélét lehet bele érezni, trópusi gyümölcsöket, de a legkellemesebb meglepetés a tengeri só, homok. Ilyen ízt még soha nem éreztem, eleve nem gondolkodtam abba, hogy a sörnek sós íze is lehet. Pedig lehet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr351915306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2010.04.13. 16:41:31

Nekem a címkéről a "jómunkásoksöre" jutott eszembe.Nem túl erős de azért melegít,táplál és férfiasan kesernyés.Valóban van benne egy kis különleges sós íz,nagyon kellemes kis itóka.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.14. 11:21:25

egyszer volt szerencsém pár órát Koppenhágában lenni, s természetesen nem jöhettem haza sörrel dugig tömködött bőrönd nélkül...na abban volt egy olyan sör, amire a ratebeer tradícionális ale kategóriát írt, s szó szerint volt benne só. És kifejezetten sós íze is volt. A sör neve: Kongens Bryghus Gaase Hvid

www.ratebeer.com/beer/kongens-bryghus-gaase-hvid/71504/

azt hiszem ez is olyan sör, mint a gueuze cuccok: vagy szereti az ember, vagy utálja, középút nincs
süti beállítások módosítása