Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A Luxury Double Chocolate Stout után komoly várakozásokkal megyek neki a London Ale-nek.

Behízelgően csinos, már-már turisztik logója van, a sörcímkék képi világába nehezen beilleszthető dús kékes színátmenetekkel: látszik, hogy van koncepció – marketingben is. Klasszikus szép borostyánszínű ale, szinte előre érzem az ízét a számban. Komoly habot fejleszt. Jó érzés, hogy az első kortyra pont azt kapom, amit vártam: klasszikus kesernyés, élesztős-pincés, üde gyümölcsös, karamelles ale.
Aztán viszont besúlyosodik, a nyelvet szinte csípi a komló, és mindenféle fahordók íze érződik, és erősödik a muskotályos, penészes pinceíz is. Beindul az íz, szinte recseg-ropog a kompozíció, ahogy kibontakozik belőle egy ismeretlen, izmos test, melyben a rengeteg édesség mind száraz, csípős mégis gyümölcsös keserűséggé érett. Ahogy szétfolyik a szájban, lassan tökéletes whiskey-utóíze lesz. A whiskey-aroma ezek után tényleg uralja a kompozíciót, sőt tovább erősödik, és a hatás csúcspontján már egyenesen a camparira emlékeztetően, csípős, friss és keserű, jaj, nehéz is leírni.
Csodálatos sör, londoni operaelőadás a Covent Gardenben, Byron selyemkabátban, komor léptek döngése a hajópadlón, whiskeyshordók dübörgése a fedélzeten, férfias és elegáns, szomorú és kéjes, valódi nemesember, bohém, és térdig gázol a hagyományban.
Tényleg nagyszerű, méltó párja Luxury Double Chocolate Stoutnak, a kettő közt rangsort felállítani a műfajbeli különbségek miatt értelmetlen volna.
A Young egy 19. századi nagynevű, sikeres sörfőzőcsalád, ami egy 16. századbanm alapított sörfőzdét vezetett egészen a közelmúltig, amikor is összefogtak a másik régi sörfőzőcsaláddal, a Wells-szel, és létrehoztak egy közös brandet, a Wells & Young-ot, miközben külön is főznek tovább söröket. A gyáraikat részben összeköltöztették, és még az eddigieknél is márka- és piactudatosabban építkeznek tovább. Ami az ő esetükben a kuriózumok (Banana Bread Beer) mellett a minőséget és a sörkülönlegességeket is jelenti. A Young cég soha nem szokott le a fahordóban érlelt (cask conditioned) ’real ale’ készítéséről sem, még akkor sem, amikor a hatvanas-hetvenes években Anglia gyakorlatilag átállt a lágerre. Egész pub-láncolataik is vannak, és nemrég kezdtek bele a fahordós igazi ale csapolásába – újfajta látványos csappal

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr951915822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.14. 11:06:52

és ez a sör pedig palackban érlelt;-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.14. 12:13:41

hát ez a konnektor? :)

amúgy nem hiszem el h ugyanezt ittuk. én kevesbé révültem el/bele...

TonyCaviar 2010.04.14. 12:42:42

Elnézést a konnektorért, igyekezni szoktam realista háttereket találni, ez a konyhám egyik leglényegesebb konnektora, és képtelen voltam kiszabni a képből:( A London Special pedig azóta fájdalmasan hiányzik, hogy az utolsó kortyot eltüntettem.

Serkoptató 2010.04.14. 13:27:05

Csak, hogy kekeckedjek, az a viszonylag gyors és sajnálatos angliai átállás a lágerre sokkal inkább a '80-as évek legvége, '90-es évek eleje, amikor hoztak egy hülye törvényt, ami szerint a sörfőzdéknek el kellett adniuk a sörözőik jelentős részét.
Az új tulajdonosokat meg könnyen megvették a multik sörcsapokkal, reklámanyagokkal meg hát némi kp-val is.
A kocsmákban még nem is olyan tragikus a helyzet, de a boltokban már igen. Egy átlagos élelmiszerüzletben szinte képtelenség igazi ale-t venni, már csak lágerek vannak, esetleg valami low cost ale.
Viszont ez a Special London Ale zseniálisan tökéletes. Semmi extravagancia, csak a tökéletes sör.
Alig várom már, hogy valamelyik sörboltos legény (vagy bánom is én, legyen leány) ráálljon a brit vonalra...

díszbohóc 2010.04.14. 14:09:44

Az Ale-eket nagyon szeretem én is, egy két igen jól eltalált szinte vetekszik a cseh sorokkel (itt a hangsúly a "szinte"-n van).
A másik nagyobb fozde a Fullers, londoni székhellyel, ok csinálják a London Pride-ot, amit az egyik elgalapabbnak tartok.
Azonban szerény véleményem szerint a nagyobb fozdék kozul a Shepherd's Neame a legjobb, ha van rá lehetoségetek szerezzetek be toluk valami. Megéri...

@Serkoptató: ha Angliában jársz/vagy ott laksz menj el egy Morrisonsba. Meg fogsz lepodni az ale választékon...

Ogreface 2010.04.14. 14:22:57

@díszbohóc: A London Pride az bizony egy klasszikus!
Régen az egyik megában itthon is lehetett kapni Shepherd Name főzeteket,úgy mint: Bishop Fingers,Spitfire,Original Porter,sajnos aztán ez is elmúlt. :(
Nekem a "nagyobbaktól" a Wychwood sörei is ízlettek.

díszbohóc 2010.04.14. 14:45:17

@Ogreface: Lehet, hogy a Pride azért tunik nekem alapnak, mert túl sokat ittam :)
És persze a Wychwood. Hobgoblin nagy kedvencem.

bluewater 2010.04.14. 14:59:32

Londonban a Young's egyik pubjában dolgoztam nagyon sokáig így volt alkalmam végigkóstolni mindent amit csinálnak, az biztos hogy a söreik kiválóak, kivéve a karácsonyi fűszeres löttyöt.

falsestuff 2010.04.16. 19:08:05

hát ez egy felejthetetlen darab, pedig ezidáig nem nagyon érdekelt az ale-k világa!!

Serkoptató 2010.04.16. 21:35:45

@falsestuff: ugye, ugye? Ale-jenek a brit sörök!

falsestuff 2010.04.17. 03:31:09

@Serkoptató: és a mindig tágasabb világ!!

Gérard Duchemin 2010.04.30. 09:10:47

@szamárfül/pável: "amúgy nem hiszem el h ugyanezt ittuk. én kevesbé révültem el/bele... "

Pedig ugyanazt ittátok, de mostanában a legjelentősebb főzeteket fitymálod le. Bezzeg a Karpackie 9 %-os, ugye? ;-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.30. 17:08:59

@Gérard Duchemin: jaj te, az már past perfect. Ez viszont present cont... Neszójjábe.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.01. 09:09:06

Hogy vmi pozitívat is elmondhassunk a Monde Selection-ről, Wells & Young-ék a 10 éve folyamatosan díjazottaknak járó Crystal Prestige Trophyt kapták meg idén.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.01. 11:27:22

@pif: ezek után ez már nem biztos, hogy olyan jó hír...nem egy kategória a lóbányaival, meg a soproniakkal...

salfordlad 2010.05.05. 10:49:40

és a London Pride már kapható itthon is, a British Store-ban :))
süti beállítások módosítása