Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 

Ahogy találomra kóstolgatom a vidéki sörfőzdék söreit, lassan egyre büszkébb leszek a magyar serfőzőkre, mert pl. a Szögedi Sör is nagyon tisztességes, friss sör. Kibontottam a Sörcikkgyűjtőktől zsákmányolt Szögedi flakonokat.

 

Az úgynevezett Szögedi Sörrel kezdem, jó ez az egy literes palack, megnyugtató érzés, hogy nem egy háromdecis 10 százalékos vadállattal kell ma este kergetőznöm. Ami a PET alján megmarad, másnapra már élvezhetetlen, ezért, ha egyszer kinyítja az ember, úgyis meg kell inni. Könnyen iható, gyenge, friss sörre számítok, és meg is kapom.
Kenyérszerű savanykás maláta-ízét kellemesen emeli meg a komló. A komló is nagyon korrekt, ízléses, se nem túl gyenge, se nem túl erős, pont olyan amilyennek lennie kell. És pont olyan, mint a többi főzdében. Itt valamikor nagyon sikeresen körbeszaladt egy recept és húsz éve mindenki ugyanazt főzi, vagy csak keveset változtat rajta.

A Szögedi hamar lecsúszott, ezért kinyitom a barnájukat is. A Szögedi Braunger 5,6 százalékával eggyel izmosabb karakter, de ugyanolyan jólnevelt: az alkohol szerencsére ezen sem érződik. Kellemes meglepetés, hogy a címkén elárulják, hogy háromféle malátát tartalmaz, pilsenit, karamellt és festőt. Fura sör ez: vékony a teste, sok benne a szénsav, ami üdítőszerűen pezseg és csak a végén bukkan elő a jellegzetes édes, pörkölt barnasör-íz, akkor viszont nagyon elegáns, kár, hogy csak átutazó vendég, hamar múlik. Nem egy Dreher Bak, és nem is bak, noha nálunk a bak és a barna értelmezése összefonódott, ők nem ilyen modorban képzelték el a barnájukat. A megszokott barnasöreinknél könnyedebb, jó ivású, barátságos sör, távolról még némi füstölt, pincés íz is integet, amit aztán a rámenős komló taszít oldalra aztán jó éjszakát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr511932235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.20. 11:40:15

na valami hasonló dolgok jutottak eszembe a Bors főzetek iszogatása közben is, csak szerintem azok a sörök egy osztályzattal jobbak a szögedieknél. El kellene jutni Győrbe, van ott két főzde is, s akitől vettem a Borsokat, felajánlotta segítségét, ha mennénk. Egy gyors túra Győrbe? Amolyan egynapos lenézős?

Ogreface 2010.04.20. 16:56:44

@főzdevadász: Egy ilyen "egynapos lenézős" engem is érdekelne... :)

falsestuff 2010.04.20. 19:00:10

hétvégén szerintem előfutárkodom, megpróbálhatok hozni!

pluto111 2010.04.20. 20:13:46

Nem értek egyet ezzel a cikkel. Nem gondolom hogy tisztességes az a sör amelyikbe répacukrot tesznek (a barnába ami a képen van pont nem, de a világosba meg egy másik barnába belenyomják).

(jellemző, borsodit meg pár napja porrá alázza a nagyüzemi termelési módszerek miatt)

judas 2010.04.21. 05:48:03

@pluto111: Hát nekem sem a tisztességes, friss jelzők jutottak eszembe mikor kóstoltam anno. A 8-%-os Boszorkány volt az egyetlen emlékezetes főzetük amit ittam tőlük. Ez a Bors viszont nem hangzik rosszul:)

TonyCaviar 2010.04.21. 07:17:18

@pluto111: Amúgy miért tisztességtelen a répacukor? Kandiscukor, nádcukor ok, répacukor nem ok?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.21. 09:11:57

A kandiscukrot az utóerjesztéskor teszik a sörökbe, kifejezetten a széndioxid fejlesztés céljára, s nem mellesleg az alkoholtartalom növelésére. Tehát nem mint pótanyag, malátaspórolás jön számításba a belga söröknél a valamilyen szacharóz, hanem mint turbó. S hát azért szokták alkalmazni, mert a kis élesztők ezt tudják a leghamarabb megenni, főleg ha túlnyomáson be vannak zárva az üvegcsébe, mint dzsinn a lámpásba. A szegedi főzetekbe viszont a maláta helyettesítéseként alkalmazzák, már a sörlébe teszik, így nem kell annyi gabonával dolgozni=spórolás. Nincs meg a malátából érkező kellő mennyiségű dextrin=laposabb a sör, vékonyka lesz egy kissé...

TonyCaviar 2010.04.21. 16:36:12

Ok, értem már. A reklamációkat kivizsgálandó hamarosan pótkóstolást tartok.

TonyCaviar 2010.04.21. 20:51:06

Egy literes Gutbergert sikerült beszereznem a Blaháról, és amint belekóstoltam, megértettem az összes negatív kommentet. Egyáltalán nem ilyenre emlékeztem, tényleg vacak. Üdítőbubis, alkoholmentes-söríze van. Nem tudom, hová tettem a nyelvemet, amikor először kóstoltam, mindenkitől elnézést kérek, akit megtévesztettem...

SöRöS 2010.04.22. 11:32:18

@főzdevadász: "S hát azért szokták alkalmazni, mert a kis élesztők ezt tudják a leghamarabb megenni, főleg ha túlnyomáson be vannak zárva az üvegcsébe, mint dzsinn a lámpásba."

Ezt a jelenséget hívják katabolit repressziónak :) .

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.22. 16:44:25

@SöRöS: úgy valahogy, ezért ha a sörlébe túl sok szaqcharózt juttatna vki, akkor pl. a maltózt nem annyira szeretnék elcsámcsogni a srácok. Ezért, ha az erjesztés előtt mondjuk a préselt vagy lehűtött élesztőt fel akarjuk pezsdíteni, nem szabad sok cukrot adni nekik...A legjobb az erjesztendő sör fözése során számukra félretett színlével szaporítani a fiatalokat. édes élet, hahaha

SöRöS 2010.04.22. 21:30:44

@főzdevadász: Erjesztésnél egyébként a tartályból eltávolítják a levegőt? Ha igen hogyan? Gondolom nem tesz jót a levegő a sörlének, mivel oxidálja. Aszkorbinsavat, ami gátolja az oxidációt, ha jól tudom csak a műveletek végén adnak a már szűrt sörhöz.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.23. 15:20:37

@SöRöS: Kifejezetten nem távolítják el levegőt, azt a keletkező széndioxid kiszorítja(felülről tud eltávozni a levegő-oxigén, s mivel a széndioxid nehezebb, így az marad az erjedő sör felett). Valamennyi levegö(oxigén) kell az élesztőknek is, mivel a szaporodó fázis gyorsabb, ha ilyenkor még levegő is van a sörlében. Ezt úgy szokták megoldani, hogy steril levegőt oszlatnak el adott mennyiségben a sörlé lehűtésekor, a főzőházi hőcserélőzés után közvetlenül. Viszont ha komolyabban elindul az erjedés, ott olyan CO2-os közeg lesz, hogy másnak esélye sincs megmaradni...

SöRöS 2010.04.23. 18:57:47

@főzdevadász: Látom Ön se ma kezdte a szakmát, egy igazi szaktekintéllyel van dolgom :) .
A főerjedés egyébként egy sima mezei lagernél optimális esetben mennyi ideig tart? 4-5 napig, esetleg hetekig, mert már sok mindent olvastam/hallottam ?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.24. 14:53:40

4-5 nap, utána tart hetekig az utóerjedés-ászokolás

SöRöS 2010.04.24. 20:58:59

@főzdevadász: Egyébként a pékélesztő felső- vagy alsóerjesztésű?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.25. 13:42:13

más a srác, pl. a pékélesztő jobban szeret oxigéndús környezetben éldegélni, dolgozgatni, míg a sörélesztő van annyira marha, hogy a sokkal inkább energiapocsékolással járó alkoholos erjedést részesíti előnyben...Persze lehet a pékélesztővel is erjeszteni, de sokkal vontatottabb, kockázatosabb rávenni az anaerob létre őket...

SöRöS 2010.04.25. 15:49:03

@főzdevadász: meg kisebb az alkohol toleranciája
süti beállítások módosítása