Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Prága IV.

2010.06.03. 09:37 - TonyCaviar



Vasárnap délben a hosszúra nyúlt belvárosi séta után késve érkeztünk a Vencel tér közvetlen vonzáskörzetében működő Novoměstský Pivovarba, és így megúsztunk egy jókora csapdát, melynek emléke még beléptünkkor is ott üldögélt a többiek arcán.

Nélkülünk csak heten voltak, de így is kicsi volt nekik a tükörrel és olcsó lambériával súlyosbított boksz. Kis társaságunk tagjainak arca szürke volt és csendes, először azt hittük, valamiért meg vannak ránk sértődve, talán túl sokat késtünk. Aztán elmondták, hogy éppen túlestek a „valamilyen kóstolón”, melynek keretében meg kellett kóstolniuk a kávés, a karamellás, a banános és a gyömbéres sört, melyek a beszámolók szerint mind borzalmasak voltak.
A Novoměstský Svetly Lezák, amit én kértem, az azonban zseniális volt. Semmi különlegesség, csak a tiszta tökéletes cseh láger. Főzelékesen keserű, nagyon kellemes friss íze van, és valami leheletfinom édesség bujkált benne.
Hozzá hermelint fogyasztottunk, ami nem más, mint fokhagymában pácolt camamber marinált paprikával és balzsamecettel. Nagyon direkt – fokhagymás – ízű étel, de nagyon finom is. Csiklandós, fermentált, sós íze nagyszerű sörkorcsolyává teszi.
Fel voltunk rá készítve, hogy hétvégén a jobb helyeken asztalt kell foglalni, meg is tettük, és nem a Novoměstský volt az egyetlen, ahol ennek ellenére vagy pont ezért vacak helyre ültettek bennünket.
Vettük a fáradságot, hogy kicsit körbekalandozzunk a zegzugos pincerendszeren, ahol száraz komló lóg a plafonról mindenfelé változóan giccses vagy vicces falfestmények sorakoznak, szinte bármelyik sarokban szívesebben ültünk volna, mint ott, ahol helyet kaptunk. Az erjesztők és az ászoktankok a bonyolult pincerendszer különféle zugaiban voltak szétszórva, a főzőház, pedig a legkülsőbb vendégtérben díszelgett.
A sör és a korcsolya egészen kiváló volt, és ha nem lett volna némi szarakodás a kézzel írt, zavaros és kivehetetlen számla körül – melyről ezt-azt le kellett húzni, mielőtt másodszori kérésre végül kiadták – akkor mosolyogva távoztunk volna.






_____

Kellemes séta vezet innen az U Flekůba, amit mostanában nagy divat fikázni, mivelhogy olyannyira turistás. Az persze igaz, hogy sok benne a turista, és kifele menet külön kis szuvenír-shop gondoskodik az ellátásukról, de közben azt is látni kell, hogy a kocsma legalább olyan régi, mint a St. Vitus Székesegyház, ahol viszont ényleg tízezerszer több turista van, és még sört sem főznek benne. Tehát, ha csak egy turistahelyet vállalunk be, az simán lehet az U Fleků. Ennek ugyanis változatlanul van hangulata. Az építészetileg elnagyolt gótikus udvarok, faramuci bolthajtások, alkóvok, átjárók és a köztük mozgó levegő, és az abban mozgó fáradt, de színpadias alakok mind árasztanak némi valóságos középkori hangulatot. Itt még tényleg imbolygó tálca sörökkel (és becherovkákkal) vonulnak a pincérek és akkor kell szólni, ha nem kérünk belőle. És az a gesztus, hogy csak egyféle sört főznek? Szerintem ez az autenticitás erős kinyilvánítása – noha állítólag ezt a sört már nem is itt helyben főzik. Viszont az az egy sör jó. Sötétbarna sör és szélp nagy habja van. Íze jellegzetesen kávés, mohás, száraz, ősi íz, de nem durva, nem tolakodó – az idő kerekítette ilyen öreggé és finommá.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr892051814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.03. 11:13:59

vagy az autót leraktátok érkezéskor?

TonyCaviar 2010.06.03. 11:39:22

bizony, a kocsik a szállásoknál parkoltak, mi meg bkvztunk

korlat 2010.06.03. 12:45:59

u Flekus sört mégegyszer muszáj innom:)

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2010.06.03. 12:54:38

Harmonikás emberek nektek is voltak az U Flekuban?

mudd 2010.06.03. 13:27:21

@Goose-T: budejovicen voltatok a "masne kramy"-ban? nagyon jeles muintezmeny! nekunk a fekete-toronyban ajanlotta a penztaros, mint a varos legjobb kocsmajat.
szinte sirva mondtam a pincernek, hogy eleg, koszonom, fizetek. aztan fel percen belul vissza akartam menni :D

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2010.06.03. 13:36:02

@mudd: Sajnos ott csak egy gyors városnézést ejtettünk meg, de Prágát sikerült tüzetesen átvizsgálnunk kocsmaügyileg. :D Egyébként nagyon tetszett a cseheknél, hogy a pincérek nagyon szolgálatkészek, amikor még volt vagy két ujjnyi a sörünkből, egy ember már rögtön ott termett, hogy hozhatja-e a következő kört. Bezzeg itt Pesten fél óráig kell ágaskodni, hogy kapjak egy nyamvadt sört, dupla áron Prágához képest.

mudd 2010.06.03. 14:03:22

csehorszagban nem turista vagyok, igy a turistas helyeket nem latogatom, azokat csak (altalaban rossz) hirbol ismerem. "normalis" helyen az a normalis, hogy csak az elso sort kell "rendelni", az osszes tobbi automatikusan jon. ha elfogy elolema sor, az egyreszt a csapos/pincer szegyene, masreszt meg gazdasagi vesztesege is, mert ha a pofam szaritom az ures korso elott, abbol neki sincs haszna. vendegkent en erzem magam kenyelmetlenul, amikor hozzak a sort es nem kerem (ritkan esik meg :D). ha kerdezi, hogy hozhatja e a kovetkezot, akkor bizalmatlan veled - stamgaszttol ilyet szinte illetlenseg kerdeznie. a negyedosztalyu kesdobaloban (altalaban ott a legjobb a sor, nem a flancos helyeken)sem tegez le a pincer, csak ha pertuban vagy vele.

Ogreface 2010.06.04. 12:24:26

Novoměstský Pivovar
Ahogy beléptünk először azt hittem hogy panoptikumba jöttünk, ugyanis egy a kinézetéből ítélve súlyos kínzásokkal másvilágra segített múmia ült a bejárattal szembe,kezében egy tangóharmonikával.Az első rémület után gyorsan leültünk és kértünk egy kör Lezákot és elégedetten csettintettünk,ez bizony finom!Aztán jött a mosolygós pincérünk /akiről később derült ki a fizetésnél hogy egy báránybőrbe bújtatott farkas és minket olyan birkának néz,akikről több bőrt is lelehet húzni/ és ajánlotta nekünk a a különleges sörkóstolót.Egyszer élünk,gondoltunk és úriasan legyintettünk: Legyen!Közben elfogyott a helyi világos az asztalunkról és így kértünk a sötétből is,amiről meglepetésünkre a felszolgálónk megpróbált lebeszélni,de mi nem hallgattunk rá.Perceken belül kiderült hogy igaza volt mert ennek a feketének se íze se bűze nem volt.Aztán jött az igazi fekete leves a négyféle sörnek álcázott "Többet ide be ne tedd a lábadat" típusú méreg.A cseh kémia minden egészségre és az ízlelő bimbókra veszélyes mesterséges aromája benne volt ebben a négyszer két deci folyadékban!Miután mindenki megkóstolta a megkóstolhatatlant és még mindig bőven volt az egyébként kis űrméretű poharakban az ártalmas levekből,előkerült egy pakli magyar kártya.Sorban mindenki húzott egy lapot és aki a legkisebbet húzta,annak innia kellett valamelyik löttyből egy mérhetően nagy kortyot.Így lassan elfogytak az ártó levek és akik kimaradtak a "jóból" /köztük jómagam is/,kaján mosollyal nézték a többiek sápadt arcát.Szerintem jó móka volt! :) A kaják rendben voltak,a fizetés körüli cécót pedig már meg sem említem mert tudom hogy mi voltunk a hibásak hogy utaztunk kb. 540 kilométert hogy felhőtlenül jól érezzük magunkat...
U Fleků
Ismert és rettegett turista csapda,de most valahogy ez nem működött.A kerthelyiségben volt üres asztal,a pincér gyorsan jött,udvarias volta sör finom volt és rendesen megmért és a fizetés körül sem volt semmi gond.Szerintem még eltudtunk volna ücsörögni még pár korsó erejéig a helyen.Én benéztem a termekbe is amik szerintem 20 év alatt semmit sem változtak,ránéztem az egyik teremben bőszen mulató csoportra is,akik artikulátlan hangon énekeltek valamit egy gyanúsan vidám harmonikás kíséretében,aztán siettünk tovább mert még aznap sok dolgunk volt.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.06.04. 22:55:26

csak azt nem értem Laci, te miért nem írsz blogot :)

Gérard Duchemin 2010.06.05. 23:12:24

@szamárfül/pável: Hát igen. Amikor Ogre úr az egyik szarsörről írt kritikájában a lötty szagát mosdatlan rinocéroszhoz hasonlítja, az felülmúlhatatlan. Talán csak kk raklapnyi gabonazsizsikes hasonlata mérhető hozzá. Örömmel olvasok ilyeneket blogokon. :-)
süti beállítások módosítása