Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Végre azt látni, hogy valaki rendesen pörgeti a sörkultúrát Magyarországon. A Szív utcai Ferdinándban szombaton nyilvános sörkóstolót tartottak a cseh sörgyár legújabb söréből.


Nagy élmény volt ránézni a fenti cseh mondatra és egy pillanatra beleszédülni abba az érzésbe, hogy sikerült annyi cseh sört innom, hogy megtanultam csehül, aztán lehűtöttem magam, ebben a mondatban csak latin és orosz eredetű szavak vannak, és valószínűleg bárki megérti, aki a magyaron kívül tanult más nyelvet is. Persze azért nézegettem egyáltalán ilyen mondatokat, mert a benesovi sörfőzde honlapján angol leírást nem adnak az újdonságról.
A lényeg, hogy a Fredinánd Monarchia Sörházban szombat délután a nagyközöünség is megkóstolhatta a benesovi Ferdinánd Sörgyár legújabb termékét (absolutní novinka z produkce našeho pivovaru…), a város utolsó kényuráról, Ferenc Ferdinándról elnevezett Benešov Ferdinand Ferdinand d’Este 15° světlý speciál nevű speciális világos sört, amiben az a speciális, hogy 15 ballinfokos, és 6,5 % alkohol van benne.
Ezzel együtt, mint kiderült, jó sokat meg lehetett inni belőle. Hasonlít az alap-Ferdinánd sörre, de annyival jobb, amennyivelé kevesebb benne a víz, és több benne a sör. Erősebbek, karakteresebbek benne az ízek. Savanykás, édes és nem túlzottan keserű. Visszafogott, gyógyfüves keserűsége a maláta édességét valamiféle akár gyümölcsösnek is nevezhető harmóniává oltja át. Jó sör és jellegzetes, könnyen megjegyezhető íze van.
A sörkóstolást Martin Imre vezette, de ezt nem úgy kell érteni, hogy a vendégtér közepén sznoboskodott egy kis pohárral a kezében, hanem inkább úgy, hogy minden érkezőnek vitt egy pohárral, és elmondta, mit iszik. Martin Imre egyúttal a söröző tulajdonosa és kitalálója.
Megragadtam az alkalmat, hogy megkóstoljam a Prágában frissen megismert Nakládaný Hermelín helyi inkarnációját is, amit állítólag szintén egy cseh szakács készített a színfalak mögött. Kicsit kevés volt, és borzasztüó csípős, de amúgy autentikus. A Novoměstský Pivovarban kétszer ekkora volt, a kérge kemény, belül bársonyos, hozzá marinált paprika járt, madársaláta, jégsaláta egy háromszögnyi vaj és erős ízű balzsemecet-pöttyök, valamint a csípős szuttyadt káposzta kevesebb volt, csak afféle szósz-szerűen helyezkedett el. A Ferdinand Sörházban a köret két darab közepesen ízetlen negyed paradicsomcikkely volt és egy nagy lapos, pergamenszerű salátalevél. A kicsi sajtdarabok alatt nagy halom csípős, fokhagymás káposzta rejtőrködött. A csípősség ellensúlyozására kellemesen vékonyra vágott, nem száraz, de tökéletesen érdektelen, és egy cseppet sem finom másnapos CBA-s fehér kenyér szolgált. Hermelin-ügyben még van hová fejlődnünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr402060450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.08. 11:00:44

Pedig házilag nem is oly nehéz hermelinhez hasonló dolgot csinálni. Végy egy kerek camembert sajtot és vágd félbe úgy hogy két kör maradjon. A lágy, belső oldalát fűszerezd meg tetszés szerint - én durva borsdarabokat, kevés zöldfűszert, esetleg kis pirospaprikát javasolnék, no meg némi akár kis olivában megszuttyongatott, apróra vágott zöldséget (paradicsom, pritaminpaprika stb.) néhány csepp oliva, balzsamecet - és minimális oliván (csak jelzés értékkel, hogy ne égjen egyből oda) süssük meg. A titok az, hogy nagyon föl kell forrósítani a serpenyőt, hogy ne folyjon szét a sajt. Így lesz egy kéreg az alján, amikor ez megvan utána már lejjebb lehet venni a gázt/villanyt és a belső szépen összesül a rádobott fűszerekkel zöldséggel. Dobrohuty!(tudom, nem így köll írni)

TonyCaviar 2010.06.08. 11:59:45

Nekem is pont ilyen gondolatok jártak a fejemben! köszönöm a receptet, magamtól eszembe sem jutott volna megsütni a sajtot. Nem találtam a receptedben a sok fokhagymát, az hogy kerül bele? Mennyi ideig kell pácolni, miben?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.08. 13:02:49

@TonyCaviar: "hasonló dolgot" írtam. Én úgy pácolnám be, hogy csinálnék egy olio picantet - apróra vágott fokhagyma, csípős pepperoni, kis bazsalikom pár napra egy üveg olivába. (ez jó máskorra is)Ha gyorsan kell, akkor csak beledobálni az olajba, és ebbe bepácolni a sajtot pár órára, aztán egy papírtörlőn lecsepegtetni, hogy te tocsogjon. Ha marad rajta kis olaj, akkor a serpenyőbe nem is kell külön olaj, már nem ég oda. Sztem - bár a lehetőségek tárháza végtelen - kis nyers gombát még rá lehet dobni a sajtra sütéskor...
Hajrá!

mudd 2010.06.08. 13:05:34

a jo kocsmai pacolt hermelin ritka madar csehorszagban is. a leggyakoribb hibaja, hogy eretlen :(. termeszetesen szamtalan recept van, szinte az osszes a gyors erlelesurol szol. itt a hermelinhez hagymat es fokhagymat szornak (+ tetszoleges fuszert) es egy het alatt megerik a spajz aljaban. a hatranya, hogy gyorsan is romlik a hagymatol, max. egy tovabbi hetet bir ki a hutoben. (ez csak akkor problema, ha egyedul eszi az ember, aztan harmadnapjara mar unalmas ugyanazt vacsorazni).
a masik lehetoseg: kb. 6 hetig erlelni, csak olajban es szarazfuszerekben (hagyma tilos! minden, ami nem szaraz tilos!). tokeletes, kremes. csak a fene se birja kivarni.

mudd 2010.06.08. 13:08:55

pif, te grillezed a hermelint, nem pacolod. (amugy az is finom, jobban szeretem, mint rantva. kb fel deci olajba szarazfuszert keverek, oszt bekenem vele a hermelint. alufoliaba csomagolom es lehetoleg egy napra bedobo a hutobe. alufoliastol sutom, salataagyon szep is)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.08. 13:16:47

@mudd: Ezt megpróbálom egyszer. Mennyire forró sütőbe teszed, és hány percre?

Ogreface 2010.06.08. 15:01:22

Hermelint a magam részéről inkább csak pácolva. Úgy beszéltük meg Cila bácsival /Prágai útitársunk,vad sörissza és jó barátom/ hogy a közeljövőben Ő "Vízbe fúltakat" gyárt én meg Hermelint,aztán veszünk egy "csekély" adag cseh sört és rendezünk egy házi fesztivált.

mudd 2010.06.08. 15:51:44

@pif: nem sutoben, hanem a platnin/gazon. vagy palacsintasutoben, de inkabb valami csikos alju "grillezo" alkalmatossagon. a homerseklet a szteksutes homerseklete alatt (palancsinta felett), felidoben forditok rajta egy negyedet, hogy racsos legyen a rasult minta. oldalankent kb 2 perc, a fene tudja, sosem mertem. nem kell felni, hogy elfolyik, hisz a hermelinnek szep kerge van nyersen, nem engedi szabadjara a dolgokat. egy kicsit aztan varni kell vele, hogy visszahuljon - en szemely szerint nem szeretem, ha a sult hermelin kozepe tul folyos, oszt ragad az eszcajgra.

Ogreface 2010.06.08. 19:57:30

Egyébként kiderült hogy mitől volt másnap fejfájása a kóstoló csapat egy részének?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.09. 10:07:34

@mudd: ok, vettem. Bepróbálom szabadtéri grillen. Köszi

mudd 2010.06.09. 10:54:46

cseheknel arulnak direkt sajt grillezos fuszerkevereket, de azt hiszem hogy szintetikus natriumglutamat nelkul megleszel valahogy.

aztan johetnek a kovetkezo, szabadon valasztott, gyakorlatok:
tvaruzky - olmutzi tvragli
pivni syr - sorsajt
romadur - nem tudom a magyar nevet, vorospeneszes.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.09. 12:58:35

@mudd: a sörsajthoz jóféle mustár kell, és vajjal bekeverve pirítóson isteni.
Romadurt még nem ettem, de ez alapján (ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/2010/04/palpusztai-vs-romadur.html) nincs is nagyon kedvem.

mudd 2010.06.09. 13:05:56

static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/687750/687512.jpg azt hiszem ezt szoktam a romadurbol venni. budosnek budos, de ammonia nelkul. jo, hidd el! ;)

amugy gyakori sorkorcsolya meg a disznosajt. amugy oszinte leszek: sorozni szoktam, nem korcsolyazni :) pl. a pacolt hermelint inkabb egy stampedli palinkaval csapom szet

mudd 2010.06.09. 13:07:17

a fene bele, hogy nem tudom editalni a hozzaszolasom :( persze, eleg lenne elolvasni, mielott elkuldom... amugy, amugy, tudom, tudom...

bcn2008 2010.06.10. 18:55:55

Prágában a "leglepukkadtabb" helyen ettük a legjobb hermelint és vízbefúltat.
Egyébként a ferdinánd-ban nekem előbbi nekem is kicsit csípős volt, de az edzettebb kollégák szerint velem volt a baj.
A helyről még itt is:
szindbad.blog.hu/2010/05/14/ferdinand_monarchia_cseh_sorhaz_vi_sziv_utca_30
süti beállítások módosítása