Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy rekesz cseh

2010.06.09. 09:20 - TonyCaviar

Egy palack híján egy rekesz sört hoztam haza Csehországból – nagyrészt a Pivni Galeriből, a merevrészeg csávótól, kisebb részben a Pivovarský Klubból, ami a Pivovarský Dum testvérintézménye. A Pivní Galeri Holesovicében van, a Pivovarský Klub Zizkovban, de nem ez a legfontosabb különbség a kettő között. Míg a Pivni Galeri egy szakadt, félhomályos helyiség, ahol még az eladótérben is dohányoznak (nemcsak a csapszékben), a Klub tiszta és világos, nemdohányzó intézmény színjózan csapossal, hatféle, folyton változó csapolt sörrel, és kétszer akkora választékkal, mint szakadt kisöccse. Ennek megfelelően drágább is annál.

Miután hazatérve készítettem egy tisztességes csoportképet a sörökről, nekiláttam a megivásukhoz, és noha nem mindegyiket sikerült korrekt körülmények közt megkóstolni, leírni, néhányat meg el is ajándékoztam, alant következnek a kóstolási eredmények, melyeket igyekeztem mielőbb közzétenni, hogy a ma kezdődő pesti Cseh Sörfesztivál kínálatához már tudjak némi tanácsot adni azoknak, akik még nálam is kevésbé vannak otthon a cseh sörben.

Herold Světlý březnický ležák – azaz breznicai világos láger


A zöldcimkás Herold az egyik legelegánsabb palack az amúgy jellemzően kicsit bumfordi designnal rendelkező cseh középsörök között. Átlagos világos rezes szín, kellemesen kövér, de hamar múló hab. A csehekre jellemző főzelékes, mustáros keserűségét némi füstölt, lencsés íz egészíti ki. Férfias, klasszikus cseh sör.


Dudák Strakonický Světlý ležák – azaz strakonicei világos láger

A vicces nevű sör egy a környéken élő legendabeli dudás emberről kapta a nevét. Ízét a Radebergerhez hasonló férfias, szabatos és éles keserűség jellemzi, szúrós szénsavassággal karöltve. Tisztességes, nem túl poétikus sör.


Ferdinand Sedm Kuli – Hét golyó

Mélyborostyán színű vörös sör. Nincs túl sok habja. Simogató mézes édessége lágyan simul markáns keserűsége ölébe, és új minőséget alkot – komlós, cukorkás, némi tölgyfaízzel. Budapesten is kapható a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházban.


Novopacké Pivo – podkrkonossky speciál (Podkrkonosi annyit tesz: az Óriás-hegység lábánál)

6,3 százalékos specialitás Novo Pakéből. Nem figyeltem eléggé, nyilván az alappal kellett volna kezdenem. A szőke lágernél eggyel borostyánosabb színe van. Az íze is édesebb és parfümösebb, van benne valami nehezen meghatározható – illatában és ízében is – valami halvány égett szag, nem kellemetlen, inkább olyan ismeretlen, mintha valami egzotikus, teljesen új ételt kóstolna az ember, aminek nem tudja hová tenni az ízét.  Rendesen keserű is persze, férfias meg minden, de be van parfümözve valami ismeretlen anyaggal.


Pepinova jedenáctka – Pepin bácsi kedvence tizenegyese

A Hrabal-fej keltette elvárások uán csalódás. Jellegtelen, semmi különös, édeskés, valahol a mélységben keserű, de kicsit nyálízű, testetlen, nyúlós – marketingsör.


Olivetinsky Opat – extra chmelené pivo – különlegesen komlós sör

A broumovi sörfőzde kolostori söre – el sem téveszthetném, mert rajta van a vigyori barát.
Egyszerre jellemzi szúros komlóillat és édeskés-malátás sörcefreszag. Jellegzetes, szinte kávésan savanykás komlóíz, közepes test, kellemes, íze közel a sörgyárhoz, nyers és ódon, van benne valami az alkoholmentes sörök fullasztó malátaízéből.


Ide most több nem fér, lesz egy következő kóstolás.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr482058509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mudd 2010.06.09. 09:34:23

krkonose - hegyseg eszakon www.czechtourism.com/hun/hu/docs/what-to-see/tourist-regions/all/giant-mountains/index.html

podkrkonossky - krkonose alatti

most nezem, breznice egykoron a palffy birtok volt

Serkoptató 2010.06.09. 09:39:57

Krkonos = A cseh Óriás-hegység, ami talán nem is a méreteiről, hanem a hegyen lakó óriásról, Krakonosról kapta a nevét.

Pepinova jedenáctka = Pepin bácsi tizenegyese, ami biztosan a kedvence is lehetett.

Gérard Duchemin 2010.06.09. 09:50:28

Hol látható a csoportkép az összesről?

falsestuff 2010.06.09. 09:52:38

Krkonos - avagy Riesengebirge, ha úgy ismerősebb, nem csak a cseheké.

ja és a jedenáctka (nem a Pepinova) az én kedvencem, mer a 11-es a legkedvesebb műfajom.

TonyCaviar 2010.06.09. 10:01:55

@Gérard Duchemin: folyekonykenyer.blog.hu/2010/05/31/praga_ii - itt a hosszúkás kép, bár most látom, hogy ezen sincxs rajta az összes... de ennél jobb nincs
süti beállítások módosítása