Csütörtök délután a 40 fokban totálisan beállt a városi forgalom, az árnyas tabáni Keresztúton tizesével totyogtak a turistabuszok, iszony, iszony, iszony, végül gyalog jutottam át a hídon, fél órát mentem, és sivatag nőtt a torkomban, csak a hűvös cseh sör képe tartotta bennem a lelket. De amikor megérkeztem a fesztiválra, azzal szembesültem, hogy már a kuponokért is félórás sor áll, aztán a sörcsapoknál még egyszer annyi.
Első gondolatom az volt, hogy akkor én most elmegyek valahová sörözni. Végül persze kiálltam mind a két sort, és hozzájutottam a sörömhöz, de addigra már mindenkit elmondtam mindennek. Az az igazság, hogy az én fejemben a vendéglátás és a sörözés valami teljesen másról szól. Itt úgy kezdődnek a dolgok, hogy beledörgölik az orrod a valóságba, miszerint nem egyedül vagy, sőt egy vagy a nagyon sok közül, aki mind cseh sört akar inni, és ezért bizony kivárod a sorod. Nekem a vendéglátás és a sör pont arról szól, hogy akkor és ott csakis én számítok, a sör, a pincér, a világítás, minden azért van, hogy az én sörömet az én örömömre a lehető legtökéletesebb formájában jutassák el méltóságos ajkaimhoz. Ez persze nyilván nem egy sörfesztivál feladata, de azért egy pár minimális elvárást talán megfogalmazhatunk.
1. Ne kelljen hosszan sorban állni a kuponokért.
2. Ne kelljen hosszan sorban állni a sörökért.
3. Ne kelljen műanyagpohárból inni.
4. Ne legyen langyos a sör.
5. Legyen hová leülni.
Ennyi az egész. Ha ez a pár csekélység megvalósulna, jó mulatság volna a cseh sörfesztivál.
Persze így is az, csak túl sok benne az izzadt tolakodás. A sörök nagyobb része még így is finom, miközben a hűtők nyilvánvalóan nem bírják kapacitással. Ha két hűtött sörcsap közt benyúlsz a műanyagpoharadért, valószínűleg leég a szőr a karodon a csúcsra járatott hűtőkből dőlő tűzforró levegőbuborékban. A hosszú soroknak is ez az oka. Ha a jelenleginél gyorsabban csorogna a csapból a sör, akkor menten habbá változna a pohárban, ugyanis nem elég hideg, hiszen a hűtők nem bírják a gyűrődést. Technikai kérdés, beruházás, jövőre kéretik abszolválni.
De mint mondtam a cseh sörök még langyosan, műanyagpohárból is finomak tudnak lenni. Ott van például a kimagaslóan jó Jarosov, nekünk egyértelműen ez volt a kedvencünk. A Nova Paka-i Kumburak és Podkrkonossky szintén szép emlékeket hagyott. A Starobrno hozza a nagy átlagot. A Breznák kicsit emlékeztet a Borsodira, ezt nem ajánlanám. A Nymburk félbarnája és 7%-osa édeskés volt, ez langyosan kellemetlen – lehet, hogy ideális körülmények közt ízlene. Igyunk tehát Jarosovot, amíg ki nem fogy. Illetve hallottam olyan pletykákat miszerint a Pilsner Urquell – ami ugye sosem fogy ki – komoly hűtőkapacitással készült az eseményre, és azzal szeretnének kitűnni, hogy ők a hidegek a langyosak közt. A csütörtöki – nem általam végzett - érzékszervi teszt ezt nem igazolta.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.