Csehország északi fülecskéjében, Varnsdorf faluban működik a Kocour, a közép-európai szinten jelentős, posztmodern cseh kézműves sörfőzde. A posztmodern sörfőzdét onnan lehet megismerni, hogy nem a helyi tradíciókat követi szolgaian, hanem mániája az újítás, a tradíciók remixelése, a különlegességek, a nemzetközi trendek, a nemzetközi együttműködés, és így tovább.
A cseh sörkultúra persze mindennél erősebben épít a hagyományokra, mégis úgy fest, hogy az erős hagyományokra mégis inkább lehet építeni az újítást, mint azok hiányára. Legalábbis ezt jelzik a magyar sajtóban is visszhangzó cseh sörfogyasztási trendek (nőklapja). A sörfőzdét egy szállítmányozó és egy internetes sörguru alapította valamikor az elmúlt tíz évben, azóta nagyszerű kapcsolatokat építettek ki nemcsak Amerikával és Japánnal, de Németországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, ezekben az országokban mind rendelkeznek partnerekkel, akikkel vendégfőzetnek, és akik terjesztik a Kocourt otthon. Magyar oldalról a miskolci Sörforrás a kapcsolat, Varnsdorfban Tokajske néven főzik az itthon Kortynak nevezett aszús sört. Egy japán sörmester főzte náluk a Samurai IPA-t, amit volt szerencsénk megkóstolni a Kis Budai Sörversenyen, melynek Kocourral dúsított anyaga természetesen a miskolci sörverseny maradék söreiből származott.
Nem ez az első Kocour főzet, amit kóstolok, de egyértelműen ez a legjobb, noha a többi sem volt rossz. A Kocour Saurusról annyit lehet előre tudni, hogy 19 ballinos, és 7,2 % alkohol van benne. Illetve csehül rá van írva mindenféle – vélhetőleg jópofaságok – melyeket nem tudok elolvasni. Valójában azt sem tudom, milyen sört várjak, mert műfajmegnevezést nem találtam. A Retbeer azt írja, „smoked”, de ez csakis valami tévedés lehet.
Az első meglepetés a döbbenetes hab, ami a normális csorgatás nyomán a pohárban kifejlődik. A mélysárgaréz színű folyadékot két-három ujjnyi sűrű, sárgás dunyha fedi, és nem is igen akar elmúlni. Én legalábbis nem bírom kivárni, inkább nagy harapásokkal lefalom a habot a sör tetejéről, és nekiesek a meztelen testnek. Csodálatos teste van, ahogy a számba veszem felhabzik, mintha robbanócukor volna benne. Kitölti a szájat, pezseg, élvezkedik, hentereg.
Ízre is nagyon finom, nem IPA, messze nem oly merészen keserű, de mintha lenne benne IPA is, mert finoman megjelennek a jegyek, talán csak simán egy amerikai komló, amit eddig csak IPA-ban ittunk. Az IPA-n túl pedig belgásan előkelő íze van. Ugyanaz az elegánsan csípős élesztő-íz, az egzotikus maláták parfümillata. Az egész mézesen, csípősen édes, egy nagyon karakteres, mégis bújkáló keserűség háttere előtt. Nagyszerű sör. A cseh posztmodern ékköve.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.