Olthatatlan tudásszomjam már megint jégre vitt. Ha hülyének is néztek a többiek, amiért Prágában kanadai sört veszek, illedelmesen hallgattak. Sosem ittam kanadai sört. Muszáj volt kipróbálnom a Moosehead Lagert.
Persze nem voltam teljesen gyanútlan, de amikor kitöltöttem, és megcsodáltam a szupertiszta, hihetetlenül világossárga folyadékot, rögtön tudtam, hogy ezek itt még a múlt században járnak, és teljes erőbedobással igyekeznek minél színtelenebbre, íztelenebbre, jellegtelenebbre főzni a sörüket.
Ezt az érzést tovább erősítette savanykás ipari lágerszaga, amin nagyon távolról átszűrődött valami jellegzetes komlóillat, mint a csempészárú az amerikai határon. Mondanom sem kell, a habja „close to nothing”.
Az első kortyok már nem sokat tesznek hozzá az előzetesen kialakított képhez, talán csak az a meglepő, hogy a szájban a sör teste felhabzik, kitölti azt, mintha szénsavpatronra harapnál, nem is akar egyhamar lecsúszni, miközben íze semmi. Ez tehát egy kellemetlen jelenség – szemben a kandiscukros belgák hasonló, ám selymes felhabzásával, ami azért nem csúszik le gyorsan, mert nehéz a boldogságtól búcsút venni. (bocs)
Kicsit a kínai Tsingtaóra emlékeztet, de annál azért eggyel elegánsabb, viszont befejezése hasonlóan édeskés, butuska. A kezdetben orrontott komló beleolvad a vizes malátaszörpibe, és egyre távolabb tűnik az esélye annak, hogy kihámozzam belőle, és megérezzem külön aromaként.
Minden rénszarvasos Kanada-hangulat ellenére ez egy elidegenedett sör, amit leginkább egy torontói bár választékán tudok elképzelni, nem kell rá odafigyelni, alkalmas arra, hogy az ember rendszeresen utánpótolja a nyálat a szájában, mely minduntalan kiszárad, miközben az ízlésesen erotikus műsort figyeli. Egy amerikai még örülhet is neki, hogy Mooseheadet iszik, hiszen a standard usapisánál tényleg egy fokkal testesebb, ízesebb, de akkor ugye még nem mondtam semmit.
Az alapító Oland család 1865-ben vándorolt ki Angliából Kanadába, és azonnal sörfőzdét alapított, hogy a helyi katonaságot és tengerészeket ellássa sörrel. A gyár később többször leégett, mint minden sörgyár, ám a Mooshead ennél többet is tett: 1917-ben részt vett az emberiség legnagyobb erejű véletlen robbanásában, a Halifax Explosionben, melynek keretében a halifaxi öbölben egy robbanóanyagokkal csurig pakolt francia hajó összeütközött egy másikkal, és egy fél-hirosimányi robbanást produkált, akkorát, hogy 2 kilométeres körzetben mindent letarolt. A sörfőzde is megsemmisült a tulajdonosokkal együtt.
Mint afféle legendás sörfőző-család, az Oland família ebből a csapásból is talpra állt, a mai napig ők viszik a céget, és így ma a Moosehead Kanada egyetlen független sörgyára. A minőséggel azonban már korábban is meggyűlt a bajuk. A hetvenes években az amerikaiak rákaptak a Moosheadre, és népszerű importsör lett az USA-ban. Olandék ettől vérszemet kaptak, és nekiálltak levinni az árat, hogy kiszorítsák saját piacáról a Bud Lightot meg a Coorst, amivel értelemszerűen a minőség is elindult lefelé. Csak annyit sikerült elérniük, hogy a korábban megszerzett pozícióikat is elvesztették, mert azok, akik úgy érezték, minőségi importsört vásároltak, amikor Moosehead Lagert vettek, többé nem vették az olcsó vacakot, hanem más minőségi importsör után néztek.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.