Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hírkorcsolya 6.4

2010.06.25. 09:15 - TonyCaviar



Jóságos kormányunk bölcs döntése alapján most már mindenki aggodalom nélkül főzheti otthon a méregerős szeszeket, de ha véletlenül valaki 20 liter sört találna főzni, amiben összesen nincs annyi alkohol mint egy üveg pálinkában, akkor továbbra is egymillióval tartozik a vpopnak.

A törvényhozás és a bürokrácia intelligencia-deficitje nem új jelenség, ami sokkal fárasztóbb, hogy kormányzati szintre emelkedett az a fajta élet-ellenes banalitás, ami a szeszeket hagyományosság alapján osztályozza. Pedig, aki gondolkodik, az tudja, hogy a hagyomány döntés kérdése, akárcsak a történelem, amit a győztesek írnak – mint az köztudott. Vajon mennyivel nemesebb hagyomány az, hogy a mezei munka előtt, alatt, utána felhörpintünk két felest, mint az, hogy az asszonyok sert főznek a nagylábosban az egész család számára, az, hogy az egyházi kórházak évszázadokon át gyógysert főztek a betegeiknek, mint általános gyógyhatású készítményt, hogy az alföldi ártereken élők évszázadok óta sört ittak a malária ellen, hogy a honfoglalók – akik sosem hallottak a borról -  ha megálltak egy napra, azonnal főztek egy hektó bozát (+), a seresszabadság intézménye, miszerint házhellyel rendelkező polgár nemcsak főzhet, de ki is mérheti a saját sörét, az, hogy a rendszerváltás után pillanatok alatt vagy 500 házi sörfőzde nyílt Magyarországon, amit aztán csak a nagyberuházóknak kedvező törvényhozás, meg a szemét adószabályok tudtak úgy-ahogy elnyomni. Sorolhatnánk az érveket. Persze jól tudjuk, hogy egyszer egy labancellenes nemzeti pillanatban valaki kitalálta, hogy a magyar ember itala a bor, de ez puszta porhintés. Az igazság az, hogy több sört iszunk, mint bort – a söripar kb. 6,3 millió hektoliter sört ad el évente, míg a borászat maximum 4-et.
A jó hír az, hogy végre a sörtudat is megmozdult, és nyílt levelet írt a törvényhozásnak, valamint létrehozott egy facebook csoportot is ez ügyben – ne sajnáljuk lájkolni.


A sörgurmék amúgy örülhetnek, mert végre valahára felkerültek a modorosblog céltáblájára, és kőkeményen ki lettünk osztva – meg is érdemeljük.


Általában rühellem a sörhirdetéseket, de ezt a Sapporo-reklámot kétszer is megnéztem.
 

Címkék: hírkorcsolya

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr412105380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2010.06.25. 10:24:21

Arról meg nem is beszélve, hogy ezt a pálinkásizétörvényt csak azok a pálinkafőzők fogadták örömmel, akik csak felületesen ismerik, ugyanis ezen túl jobban ellenőrzik, hogy csak méregdrága, bevizsgált berendezéssel desztillálhassanak. Mondjuk nekem mindegy, mert nem fogyasztok töményet, de arra én is örömmel hivatkozok, hogy az ember már akkor is vígan serezett, amikor még borról sem volt szó, nemhogy töményről.

mudd 2010.06.25. 12:01:21

csehorszagban a tavasszal volt pampogas arrol, hogy par sorfozde malatabornak (sladove vino) szerette volna a sort nevezni - a bor utan ugyanis kisebb adot kell fizetni.

a hazi sorfozes szerintem sokkal bonyulultabb, mint a palinakfozes (palinkat foztem, vagyis fozettem), de hat ez is tanulhato. persze, ez szerintem sem indok a hazi sorfozes hatranyos megkulonboztetesere.

mudd 2010.06.25. 12:03:55

@Gérard Duchemin: tudtommal ez elso "iktatott" pias noe. aki bortol volt beilluminalva, mezitelenul doglott hottreszegen es elkergette a fiat, aki ezt latta es kinevette.

Gérard Duchemin 2010.06.25. 22:57:45

@mudd: Ez jól ismeretes számomra is. De amiképpen eltúlzott történet a teljes Földet elborító víz, ugyanúgy nem kell azt gondolni, hogy Noé előtt nem volt más csak özönvíz. :-) Na de félretéve a tréfát, valószínűnek tűnik, hogy az ember előbb nemesített gabonát, mint gyümölcsöt.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.26. 20:54:50

"hogy a honfoglalók – akik sosem hallottak a borról" - Már ilyet azért ne mondjunk elhamarkodottan, mert maga a BOR szó is teljesen ősi magyar, olyannyira, hogy nekünk ez saját szavunk. A többi európai nyelv a latin vino-ból (ez meg a görög oinos-ből) kapta a saját bor szavát. Az ősi magyar vallásban a Nappal Isten (Kök Tengri) és az Éjszaka (Kara Tengri) mellett a harmadik Bor Tengri (a szürkület, az alkonyat a mámor, az átváltozás istensége)

@mudd: Noé apánk - mint tudjuk - nemcsak a fiát kergette, hanem a lányokkal is volt némi dolga a bor kapcsán...

TonyCaviar 2010.06.27. 20:11:43

@pif: ez szép, fogalmam sem volt róla...

Gérard Duchemin 2010.06.27. 21:19:50

@pif: Csak annyi kiegészítés, hogy a latin alak nem a görögből átvétel, hanem mindkettő azonos indoeurópai gyökre megy vissza. És még egy érdekesség: Az indoeurópai és a sémi nyelvek vagy nem rokonok, vagy ha igen, akkor nagyon távoli a rokonság. És ennek a nagyon távoli rokonságnak az egyik bizonyítéka lehet pár gyök megegyezése, ilyen pl. a boré is: Héber: Jájin, Görög: Oünosz.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.27. 22:16:59

@Gérard Duchemin: Meghajolok, nyelvészetből már korábban is bizonyítottál. Majdnem olyan jól, mint sörimádatból...
:o]

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.06.28. 09:37:19

@pif: Ezt a Noé sztorit kifejtenéd részletesebben. Kerestem egy időben a neten, sőt a Bibliába is belelapoztam (virtualice, persze), de én is csak mudd verziójáig jutottam. Világosíts fel, légyszi!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.28. 10:27:57

@lilakutyak: Pardon, nem Noé, hanem Lót. A lányai azt hitték, hogy ő az utolsó férfiú a Földön, ezért leitatták és elcsábították.
erről emlékezi meg Francios Villon is:
mek.oszk.hu/00500/00528/00528.htm#17 a fenti vers felütésében...

Gérard Duchemin 2010.06.28. 11:25:46

@pif: Igen. És bár a Bibliát rengetegszer idézik borügyben, kevesen tudják, hogy az ószövetség a jájinon kívül használ egy másik szót, melyet Károli "részegítő ital"-nak fordít, de valójában ez a mi haverunk - a sör.

mudd 2010.06.28. 11:55:59

na, megaszondom a tutit: a bor volt elobb
magyarazat: mint tudjuk, sorre bor - mindenkor, borra sor, meggyotor. ez nem igenyel bizonyitast. hogy jon ez ide? a zsido-kereszteny kulturaban a foldi let - a siralom volgye. a keleti bolcseleteknek is az egyik alapvonasa, hogy az elet szenvedes (de meg kell erteni, el kell fogani). a let gyotrelme a bizonyitek arra, hogy sor kerult a borra, a bor regebbi voltara.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.28. 12:29:42

@mudd: A régészeti kutatások alapján - persze 3-4 ezer év az hipotéziseken (is) alapul, az látszik, hogy a bor valószínűleg előrébb volt, de ez is csak onnan derül ki, hogy a legtöbb vallási szertartás rituális része vmilyen szempontból a borivás, mely egyfajta módon a lélek átváltozása. Kapocs a mi világunk és a Túlvilág között. (Többek között lásd az Osirishez kapcsolódó hiedelmeket az ókori Egyiptomban.) Bár fölvetődik, hogy a sör inkább a köznép itala volt, ezért nem került bele a forrásokba ill. ezért található kevesebb régészeti lelet. De erről Gaál Ernő ill. Kákosy többet és jobban írtak...

Gérard Duchemin 2010.06.28. 14:59:34

@mudd: Hű, ez ütős vala. :-) De viccnek nem rossz.
süti beállítások módosítása