Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 


A sörleírás tulajdonképpen maga a sörkóstolás, hiszen mit ér egy sörkóstolás, ha nem írjuk le. Csak a legedzettebb játékosok képesek hosszabb ideig egy-egy korábban kóstolt sör pontos jellemzőit leírás nélkül észben tartani. Próbálja ki magát egy új műfajban és nyerjen izgalmas német söröket!

A sörleírás játékszabályai tehát nagyjából megegyeznek a sörkóstolás játékszabályaival. Az érzékszervi vizsgálat klasszikus rendjében kell megfogalmazni egy sörleírást is, azaz a külcsíntól (szín, hab, illat) haladva a belső tartalmakig (szénsavasság, édesség, keserűség, ízek), egészen az utóízig, amire a sör testének elharapdálása után a szájpadlás, a garat és az orr emlékszik. És végül jöhetnek a szubjektív megállapítások, ráérzések, értékelés, besorolás. Ez a folyamat egyike a legkellemesebb művészeteknek, amivel kezdőknek is érdemes kísérletezniük, hiszen itt a ráérzések, meglátások jócskán fokozzák a sör élvezeti értékét.

Ezt a jelenleg heves fejcsóválástól kísért, inkább arisztokratikusnak tűnő művészeti ágat szeretnénk maholnap népművészetté tenni, ezért hirdette meg a német sörök specialistája a sörleíró versenyt, melyre bárki nevezhet, aki hajlandó arra az áldozatra, hogy nyugodt körülmények között kinyit egy általa is árult német sört, közepes habot generálva kitölti egy erre a célra elmosott, csinos pohárba, a szájához emeli, megkóstolja, elemezgeti, majd megírja, milyen volt.

A pályázatokat küldjétek az info@sorspecialista.hu-ra. A zsűri tagjait gyakorlott kóstolók és leírók alkotják (Mantlesorrow, Duchemin, Ogreface, Tonycaviar). A boltban a nyereményeket annak az e-mail-címnek a bemondásával lehet átvenni, melyről a nyertes pályamű érkezett. A verseny időtartama két hét, július 15-én eredményt hirdetünk, és ha minden jól megy, egy abszolút győztest is kihirdetünk, aki három üveg sört kap ajándékba, plusz a leggyönyörűbb söröspoharat, amit a boltban talál.

A legjobb sörleírásokat Sörspecialista ezután a weboldalán a hivatalos sörleírások között fogja szerepeltetni, illetve a győztesek a Kacsa utcai boltban átvehetik jutalmukat: egy példányt az általuk leírt sörből, és még egy úgynevezett „recenziós példányt”, ami a lelkiismeretes sörleírók természetbeni jutalma és egyben a következő sörleírás tárgya is lehet. Ezt a második üveget az éppen adott készletből választhatják ki a nyertesek.

Én csak annyit tennék hozzá, hogy, az igazán jól sikerült sörleírásokat a Folyékony Kenyér is közli.
 
A szerencsés kóstolók ily módon ingyen juthatnak hozzá egy-két üveg legendás német sörhöz, mint pl. a méltán világhírű búzasörgyártó Schneider cég Aventinusához, ami a világ egyik legismertebb és legtöbbre értékelt búza bakja, vagy a már sokszor, sokhelyen megénekelet füstöltsörhöz, a bambergi Aecht Schlenkerlához, a jókora extrakttartalommal bíró, egyik legerősebb (a német tisztasági törvény alapján készült) német sörhöz, az EKU 28-hoz, vagy a közkedvelt, kakaóporosan száraz pilsnerhez, a Jeverhez, a kellerbier.de webcímet nem érdemtelenül birtokló St. Georgen Kellerhez, a legöregebb kolostori főzde duplabakjához, a Weltenburger Asam Bockhoz, a Folyékony Kenyéren éppen a napokban megénekelt Weihenstephaner Hefe Weisshez, és a hazánkban egyetlen elérhető kölsch típusú sörhöz, a Gaffel Kölsch-höz.

 

Címkék: játék német

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr702122629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.01. 16:25:40

EKU 28-at tolnék szívesen :)

lyia (törölt) 2010.07.01. 19:29:15

Talán nem a világ legjobb sörét ittam egy kb. félkilós, félig nyers bélszín után, valahol az emhetesről a Székesfehérvár központjába bevezető út mentén, mégis tíz éve újra és újra kívánom az ír Kilkenny-t, akkora vallásos érzülettel, mint Savonarola.

Azt is őszintén bevallom, hogy ekkor - kb. tíz évvel ezelőtt - ittam először vörös sört, vagyis nem világost és nem barnát, hanem a kettő közöttit valahol félúton, és élveztem is, felfokozottan, mint a szociáldemokraták Kéthly Annát, vagy a konzervatívok Margaret Thatchert.

Természetesen csapolt sör volt és nem üveges, így aztán szemüveg nélkül is élvezhető volt, és az egész marhát maga alá temette, mintha nem is ettem volna meg.

Ekkor kértem ki a narancsos kacsasültet édesburgonyával.

A többire nem emlékszem.

Gérard Duchemin 2010.07.05. 12:03:05

@lyia: A Kilkenny jó, igen jó. Bár sokan becsmérlik, mert alig szénsavas. Nem baj, jó és ez elég. :-)
süti beállítások módosítása