Az embernek előbb-utóbb szembe kell néznie valódi jellemvonásaival: mostanáig igyekeztem titkolni, de valójában akkor vagyok boldog, ha olyasmit főzhetek, amit nem volna szabad. Valamit, ami halványan emlékeztet a gyermekkori extatikus kotyvasztásokra, gasztronómiai határátlépésekre. Szerintem az még senkinek nem jutott eszébe, hogy Gösser Zitronével főzzön csirkét.
Pedig a citromos csirke nem egy nagyon elrugaszkodott gondolat, és olyat is láttunk már, hogy sörös csirke. A Gösser Zitronés csirke tehát elemeiben már többször megvalósult, így együtt mégis perverzül hangzik: Radler Huhn, vagy Radler Chicken, azaz Bicikliző csirke.
Igyekeztem a lehető legegyszerűbben megoldani a feladatot. Egy csirkemellet és egy csirkecombot egy tálba helyeztem, öntöttem rá kevés ízes olívaolajat, megszórtam tengeri sóval, rászeleteltem egy újhagymát, szórtam rá kapribogyót, majd ráöntöttem egy üveg Gösser Zitronét, és egy éjszakára betettem a hűtőbe.
Csábító volt a gondolt, hogy citrom- vagy lime-héjat reszeljek/vagdossak rá, de az túl sok segítség lett volna, én arra voltam kíváncsi milyen ízt tud a Gösser-féle citrom a csirkének adni.
Másnap fogtam az előre beáztatott római cseréptálat, és a csirkét a páclével együtt beleborítottam. Másfél óráig sütöttem teljes gázon (tulajdonképpen árammal), majd levettem a fedelét, kimertem az elfőni képtelen lé nagy részét, és a helyére behelyeztem a közben megfőzött újkrumplikat, majd visszatettem a sütőbe fedél nélkül, hogy piruljon. Egy fél óra alatta nagyon szép pírt kapott – a sörös kajáknál ebből sosincs gond, és a krumpli is kellemesen megsült itt-ott. A kimert levet egy serpenyőben forraltam kb. harmadára, majd beledobtam egy leveseskanálnyi vajgömböt és azzal hagytam összesűrűsödni.
A végeredmény nagyon finom lett, a ropogós, pirult héjon egyfajta mézes hatás érződött, mintha méz és sör keverékével locsoltam volna, a hús pedig illatos, hűs, citrusos lett, ami egyértelműen a limonádé következménye. Az édeskés-savanyú szósz íze kellemesen kiemelte a citrusos íz harmóniát. Mindazonáltal úgy éreztem, hogy még eggyel jobb lett volna, ha beleteszem az apróra vágott lime-héjat. Esetleg citromfűt, majorannát, zöldfűszereket, de akkor sosem tudom meg, amit így bizonyítottnak érzek: a Gösser Zitronés csirke jó dolog, és nemigen lehet elrontani.
Önök főztek már mondjuk fantáscsirkét, kólásmarhát?
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.