Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A júniusi árvizek letarolták Észak-Magyarországot, a legsúlyosabb helyzet Miskolc környékén alakult ki, pont azon a környéken, ami a magyar kisüzemi sörfőzés fellegvárának számít. Ráadásul az árvíz által legcsúnyábban érintett település, Felsőzsolca ad otthont hazánk egyik leghaladóbb szellemű főzdéjének, a Serforrásnak, melynek egyik sörét Prágában is csapolják. Vaskó György, a Serforrás Főzde tulajdonosa, a Korty atyja és a Magyar Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke a következő drámai sorokat küldte a vészhelyzetről:



2010 június negyedikén hajnalban tört rá a víz a Serforrás épületére.. Az előző napok figyelmeztetései alapján a többiekhez képest viszonylag alaposan felkészültünk. Már csütörtökön megkezdtük a sörfőzde védelmét A helyiek meg is jegyezték, hogy talán túlzott az elővigyázatosságunk. 36 órai védekezés után, be kellett látnunk, hogy a víz az úr.
2010 június 4.-én szombaton este hét óra öt perckor víz alá került a sörfőzdénk. A Miskolci Operafesztiválra elkészült India Pale Ale, a Serforrás Világos, a Serforrás barna, a Rakamazi Jonagold almasör, valamint a cég zászlóshajója a Korty került víz alá.
Több száz hektoliter sörünk veszett kárba. A víz alá került sört az állategészségügyi hivatal és a VPOP semmisítette meg. A Sajó teljesen elöntötte az ászokteret, de a zárt rendszer miatt a tartályokba nem tudott bejutni. Sajnos mivel az erjedő sörök kezelése, az erjesztés vezérlése, és az élesztőelvétel elmaradt, a sörök elromlottak, ráadásul az élesztő besűrűsödött a tartályokba, ami takarítási nehézségeket okozott. Az ászoktér állapotáról csak jegyzőkönyv készülhetett, de a boros raktárunkban ugyanolyan tartályok vannak és az illusztráció is ezt ábrázolja.



Az áradás első hete azzal telt, hogy vártuk, mikor vonul le a víz. A második hét a romok eltakarításával és a fertőtlenítéssel, a harmadik a takarítás és a belső bútordarabok pótlásával, gépek karbantartásával, javításával. A negyedik héten megnyitottuk a sörözőt a kisüzemi sörfőzdék segítségével. Az ötödik hét első napján pedig újra megkezdtük a termelést.
A három alapsör és egy vendég sör értékesítésével igyekszünk visszatalálni a régi kerékvágásba.
A Serforrás sörei várhatóan július harmadik harmadában kaphatók lesznek a megszokott ízekben és minőségben.

Fogjunk össze a zsolcai sörért! Már nem kell a gátakon megszakadni, azzal is tehet valamit a magyar sörfőzésért, ha lemegy megkóstolni a Serforrás frissen főzött, árvíz utáni söreit!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr782144277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2010.07.12. 09:17:59

Ez tényleg szomorú. Tudom, hogy rengeteg más ember élete verejtékes munkája is elúszott, de sörkedvelőnként ez akkor is eléggé fájdalmas.

T2006 2010.07.12. 10:46:07

1m mély és 2 m magas bordázott vasbeton kerítés körbe, a bejáratoknál zárási, zsaluzási lehetőséggel. A mélyebb pontokon szivattyú aknát építeni. Nagyon drága, de a másik alternatíva a költözés.

Hamilcar 2010.07.12. 11:08:47

Augusztus első hetében megyek! Iszunk, vásárlunk!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.07.12. 17:15:31

@T2006: azért azt is tegyük hozzá, hogy a környék vénei sem láttak még ilyet, szóval emberemlékezet óta nem volt ilyen mértékű víz azon a környéken (sem). Szóval nem hiszem, hogy holmi kocsordi bunkerekben kellene ezentúl minden mozzanatunkat eltölteni, mert jöhet valami katasztrófa. Mi amúgy mindent megteszünk a főzdékért!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.07.12. 17:16:07

@Hamilcar: ne haragudj, de még nem jutottam el győrbe....

informatikus · http://csakajosor.hu 2010.07.16. 22:17:55

Ez nagyon szomorú. Főzdevadász barátom, nekünk is illene látogatni. Amúgy is túl régóta tervezzük!

lamantingyomor (törölt) 2010.07.18. 19:36:26

Minden tiszteletem a Serforrás dolgozóié és a főzőmesteré! Pár hete voltam otthon - Csehországból - és még volt szerencsém inni az utolsó pár literből a Szinva-teraszon. Meg kell mondjam, felüdülés volt egy kis "hazai" ízzel találkozni az elrontott Borsodi után. Csak így tovább!

serpentin (törölt) · http://www.bridzs.hu/ 2010.07.18. 20:29:01

Csak most olvastam az eseményekről a Zindex Borsodi sörgyárral kapcsolatos cikkében, megdöbbentő...
Tavaly jártam feleségemmel a Kortyoldában, és felejthetetlen ízekkel lettünk gazdagabbak.
Tulzás nélkül állíthatom, hogy a Serforrás Világos a legjobb sör amit valaha ittam a kategóriában (10/10)

Remélem idén már nagyobb társasággal jutunk el Miskolcra, kimondottan a hely kedvéért
süti beállítások módosítása