Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Black Rose

2010.10.06. 11:38 - TonyCaviar



Kezdjük a Black Rose-zal, ha már ilyen egyértelműen verte az egész magyar sörmezőnyt – nem csak a sörbloggerek véleménye szerint. (>>>)


A csinosnak szánt fekete üveg valóban kiemelkedik a magyar kisüzemi sörök vizuális zagytározójából, de még így sem üti meg a szintet. A kupakot fekete műanyagborítás fedi, ezzel nincs is semmi gond, de a vörös háttérfénnyel alávilágított fekete betűk nem szépek, a bélyegben jin-jangszerűen egymásba tekeredő clipartos rózsák egy szerény szívecskével kiegészítve valami időskori társkereső klub hirdetését idézik.
A tartalmi részben a legfurább a műfajmegnevezés: „pezsgő jellegű, szűretlen fekete sör”. Nem értem, hogy jön ide a pezsgő, ezt azóta sem magyarázta meg senki.
A pohárba szép meleg mélyfekete folyadék csorog, tisztességes  habot fejleszt, és a pohárból azonnal heves mazsolaillat száll az orr felé. Belekortyolni kifejezetten kellemes élmény. Tömény folyadék, harsanó, aprós szénsavbuborékokkal, igazi energiadús alkotás. Mindenekelőtt édes és gyümölcsös, ezt erős, de nem tolakodó pörköltség támasztja alá. Ahogy melegszik, a gyümölcsök egyre tisztábban körvonalazódnak: mazsola, meggy, szilva. Az íz biztosan áll valami férfias, kenyérszerű aromán, és nagyon jól áll neki a pörköltség, és az egészet igencsak ünnepélyessé teszi a minden korty végén feltámadó alkoholos hő. A komló nem erős, de jelen van, főképp arra való, hogy ne legyen gejl, és jól itassa magát. Az utóíze halványan alkoholos, füstös, finoman komlókesernyés. Sűrű, vastag teste sok melegséget ad, igazi téli sör. További leírások itt
>>>
>>>
>>>
>>>

Ez a sör kétségkívül világszínvonalú alkotás, ha nem is férne be a világ 100 legjobb söre közé (csak Belgiumban kb. 3000 féle sört főznek), hazánkban szinte egyedül áll a dobogón. Ilyen az, amikor egy sörfőzőnek van koncepciója, és tudja, hogy kisüzemiként nem a multikkal kell felvennie a versenyt, hanem igazi minőséget produkálni. Ebbéli meggyőződésében fájdalmasan kevés sörfőző osztozik – vagy legalábbis kevesen támasztják alá tettekkel. Meglátásom szerint ez egy belga jellegű sör – leginkább egy abbey dubbel – igaz, nem olyan kifinomult és törékeny, de nem is olyam magamutogató, finomkodó. Erős lendület van benne, alföldi vagányság, biztos kéz, és sok szeretet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr872350357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2010.10.06. 12:20:18

"(csak Belgiumban kb. 3000 féle sört főznek)," -- nemrégiben összeszámolták: az idénysöröket is beszámítva kb. 8700 félét!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.10.06. 13:32:24

A pezsgő jellegű azt jelenti, hogy palackban is erjedt. Azaz a buborék nem feltétlen hozzáadott szénsav, hanem saját.

Hivatalosabb és megbízhatóbb helyről: It is a champagne-type beer, whose final fermentation takes place in the bottles. (www.bernard.cz/sub_page.php?page=149&parent=147)

A hol lehet kapni kérdése engem is izgat.

vodi 2010.10.06. 13:36:07

hol lehet kapni?! :D

Serkoptató 2010.10.06. 14:13:46

@lilakutyak: Tisztességes sörnek minden esetben sajátja a CO2.

Szerintem -- de meg lehet őket kérdezni -- itt inkább arról lehet szó, hogy a magasabb alkoholtartalom miatt pezsgő élesztőt (is) használnak.

Jerky_Master 2010.10.06. 14:14:43

@Serkoptató: tehát minden 10. házban van valami kis sutyi serfőző, aha, azért olyan magas ez a szám?

capor_ 2010.10.06. 14:16:34

Nagyon finoman fogalmazott a posztoló, ugyanis a cimkéje kimondottan gagyi!
De a tartalma biztos jó lehet, ha hazamegyek mindenképpen kipróbálom :)

Serkoptató 2010.10.06. 14:36:29

@Jerky_Master: Nem, a sörmárkák száma 800+.
Legtöbbjéből van különböző alkoholtartalmú, színű, + ilyen-olyan alkalomra, Húsvét, Karácsony, évforduló stb. főzött. Van, amit nyáron főznek, van, amit télen, és vannak az évjáratos sörök.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.10.06. 14:42:09

@Serkoptató: ez új, főleg a csapolt söröknél fura az eredeti CO2, de tényleg csak Arany Ászok típusú sört láttam még csapra tenni. Meg valahogy a sörpalackozók sem úgy néztek ki, mint ha CO2-es túlnyomás alatt működnének (mint pl. a tankpezsgőknél), egyszer elmegyek egy ilyen kézműves helyre kiokosodni.

Akkor a válaszom felét visszavonom: a pezsgő jellegű azt jelenti, hogy palackban is erjedt. És most bármennyire is erőltetem magam, nem ugrik be, hogy a költségek emelkedésén túl, miért is faszább a palackban érlelt pezsgő a tankpezsgőnél.

Serkoptató 2010.10.06. 15:22:36

@lilakutyak: a CO2-vel való csapolás talán ha van száz éves, de talán még annyi sincs. Sört meg ugye ittak már korábban is.

A B. R. palackos erjesztésének nálam ellent mond az, hogy akkor valami szutymónak kellene a palack alján összegyűlnie. Vagy a pezsgőhöz hasonlatosan degorzsálni vagy mit kellene, azzal meg nem hiszem, hogy vacakolnának B.szentandráson.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.10.06. 15:27:35

@Serkoptató: OK, bár a hivatozott Bernard alján sem volt semmi, de lehet, hogy ők elbohóckodtak ezzel. És tényleg elég macerás, erre még emlékszem a pezsgőgyártásból.

TNJ 2010.10.06. 15:50:50

Akit érdekel, tudtommal pesten a 8&8 boltokban kint van. Békésszentandráson, a Rózsa Sörözőben lehet kapni a többi termékükkel együtt. A cím: Békésszentandrás, Szent András utca 9. A polgármesteri hivatallal szemben. Itt van a sörfőzde is.

valterekurc 2010.10.06. 16:06:08

@Serkoptató: Amilyen szar a belga csapvíz nem is csoda...

Littleplanet 2010.10.06. 19:16:24

ha hazamegyek kipróbálom, ott lakom nem messze, de erről sajnos nem hallottam, de öröm-bódottság

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.10.06. 19:32:07

A normál sörök mindegyikénől az ászokolás során, a nagyon kevés még erjeszthető szénhidrátból, a nagyon lassan erjesztgető élesztőcskék anyagcseréje lévén jön létre az a CO2, amit érzel a sörben. Ez azért nem mondható el a nagyipari sörtermékekről, mert ezeket a söröket a mindenféle optimalizálás okán töményre főzik, majd a palackozáskor higítják vissza a kellő mértékre, szódavízzel....
Amógy ha valamelyik sör pezsgő jellegű(1615%ig), az a DeuS, na persze az is belga...

Serkoptató 2010.10.06. 19:39:10

@főzdevadász: de francia nevelőnője volt!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.10.06. 22:55:09

@lilakutyak: Azért jobb a tankpezsgőnél a palackban érlelt, mert 1. ennek is meg vannak a szabályai, hány napig kell érlelni (több hónap különbség van) ill. élesztőn tartani, illetve, a Methode Classic és Traditionelle pezsgők a palackos érlelés miatt jóval több gondoskodást kapnak
@Serkoptató: Ezért valóban nekem sem tűnik életszerűnek, hogy Békésben állványokon tartják a B.R. palackokat és az érlelés végén degorzsálják belőlük a seprőt...
süti beállítások módosítása