Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Érd Magyarország legnagyobb faluja, több mint hatvan ezren laknak benne, 1978 óta város, de még mindig falu. Egyetlen városi háza sincsen, csak kertes házak, autódiagnosztikák és meredek földutak és iszonyú durva kátyúk. Én is egy családi házat kerestem, meg is találtam, persze nincs még teljesen kész, épp a bejárót aszfaltozzák, a vakolatra még várni kell. Az udvarban két nagytestű kutya, az előszobában három macska, a konyhában két nő és egy csecsemő. Én és a házi sörfőző kolléga pedig lent a pincében készülődünk egy hatórás sörfőző szeánszra.

 




A házi főzdevonal impozáns látványt nyújt a pince frissen betonozott végében: egy háromszintes Salgó, rajta két fehér műanyag erjesztőtartállyal meg egy kis tízliteres kannával, egy lefűrészelt fejű, feltuningolt keg hordóval és egy pár nagy lábossal. A másik sarokban egy alacsony asztalon gázpalackról táplált gázzsámoly, rajta 40 literes óriás kondérral.



Első lépésben begyújtunk a vízzel félig teli kondér alá. A malátát a sörfőzőm előre megdarálta a százkilós tömör vasból öntött terménydarálón. Az új malátadaráló még nincs beüzemelve, de már majdnem kész: egy betonkeverő keretére van felszerelve egy fehérre mázolt kis elektromos daráló, külföldi darab, valamiért ilyet csak Amerikában lehet kapni.



A kondér szélére összesodort dróttal stabilizált tejhőmérőt lógatunk, amikor ötvenöt fokot jelez, beleöntjük a durvára darált malátát – fél kiló minőségi, pörkölt Münchenit, és 5 és fél kiló mindennapi Pilzenit, amit egy francia cég gyárt a régi nagykanizsai sörgyárban.
Cefrézünk tehát: hat kiló malátát öntünk háromszor annyi, azaz 18 liter vízhez, és némi kevergetés mellett egy fél órát állni hagyjuk, néha visszamelegítjük ötven-ötvenötre. Ez a fehérjepihenő – arra való, hogy a malátából felszabaduló enzimek lebontsák a fehérjéket.



Ennek leteltével feltoljuk a hőmérsékletet hatvanra – ez a β-amiláz pihenő, itt egy órájuk van a nevezett enzimeknek, hogy a keményítőt cukorra bontsák, az óra leteltével tovább emeljük a hőfokot 70-75 fokra, és átlépünk az ά-amiláz pihenőbe. Itt az amilázok a maradék kisebb keményítőláncokat is cukorrá bontják.



Az utolsó pihenő kb fél óráig tart, valójában addig, amíg a jódpróba be nem bizonyítja, hogy nem maradt keményítő a sörcefrében. Egy tálkába egy csepp cefrét öntünk, majd rá egy csepp jódot. A keményítő jelenlétében a jód feketére színeződik. Ha a jód vörös marad vége a főzésnek.



Tulajdonképpen itt következik a neheze: a tejbegrízre emlékeztető cefrét le kell szűrni a ragacsos malátamasszáról. A levágott aljú keget két deszkára fektetve, fejjel lefele a vaskeret felső polcára helyezzük, az aljára egy speciálisan kilyuggatott szűrőlemezt teszünk, majd rámerjük a hetvenfokos sörcefrét és várunk, hogy leülepedjen.



Amikor megtette, kinyitjuk a keg csapját és egy kis műanyagcsövön keresztül a szüredéket egy műanyag tartályba csorgatjuk. Mivel az első szüret még leves-szerűen sűrű, visszaöntjük a maláta tetejére és ismét leszűrjük – a maláta oldhatatlan kemény héja képez szűrőréteget. Ezt addig csináljuk, amíg viszonylag tiszta folyadékot nem kapunk.



Közben felfalunk egy tál frissen sült baconos kiflit, kinyitunk egyet-kettőt a régebbi sörök közül, - pl. egy herbáriás komlón hidegkomlózott nagyon kellemes pilst - majd hetven fokra melegítünk újabb 12 liter vizet, és ráöntjük a szűrőként szolgáló kegben lassan rugalmassá száradó malátatömbre. Ez a máslás, és arra való, hogy kimossa a malátában maradt sok finom cukrot.



Végül kevesebb, mint harminc liter szűrt sörlevet teszünk fel a gázra, és egyszerűen felforraljuk. Eddig a sörünk tejbegrízre, vagy zavaros tejesteára emlékeztetett, de a forralás közben megszépül, elsötétül, bebarnul, és szép nagy fehér habot emel. Amikor lobogva forr, elővesszük a komlót.



Egy visszazárható zacsiban uszkve húsz gramm barnás komlótoboz pihen. Vadkomló valahonnan a környékről, nem út mellől. A felét beleszórjuk a forró színsörlébe, megkeverjük, és egy órán át rotyogtatjuk, hogy kioldódjon belőle az alfasav - a komló keserű anyaga. A forralás utolsó tizenöt percében hozzászórunk 5 gramm Hallertau Hersbrücker aromakomló-pelletet. A pellet a legalapvetőbb komlókészítmény: szárított, granulált, tömörített komlótoboz.

A forró komlózott sörlé ezen a ponton egy igazi sörfőzdében örvénykádba kerülne, itt ilyesmi nem áll rendelkezésre, ezért inkább csak jól megkeverjük, hagyjuk leülepedni, majd lekanalazzuk a tetejéről a szétfőtt komlómaradványokat és a kicsapódott fehérjét. Ez a trutyi megy a komposztba.

Itt vetjük be a deszkamodellt: egy mosogépszivattyú és egy padlófűtésekhez használatos harmincbordás hőcserélő egy deszkára felcsavarozva, műanyagcsövekkel összekötve: ez a sörhűtő. A forró sörlevet ezzel a szerkezettel leszívjuk az edény fenekén összegyűlt aprószemű szárazanyagról, és már vagy tíz fokot hűl, mire belecsorog a végső erjesztőtartályba. Aztán önmagában cirkuláltatva tovább hűtjük, amíg el nem éri a húsz fokot.



Lassan a végére érünk. Ezután már csak megmérjük a kezdeti sűrűséget - csak azért, hogy tudjuk, mit végeztünk, és feljegyezzük, mert később még hasznos lehet tudni. Majd  szétszórjuk a sörlevünk tetején a por formájában érkező élesztőt, amitől intenzív kenyérszag tölti meg a pincét, megkeverjük, rácsavarjuk a fedelét, az erre a célra kialakított lyukakon beszúrjuk a kotyogót és a hőmérőt, és jó éjszakát kívánunk neki.



Egy duplabakot készítünk felsőerjesztéssel. A kondérnak való alágyújtástól az erjesztő fedelének rácsavarásáig 5 és háromnegyed óra telt el. Elhasználtunk 6 kg malátát, 15 dkg komlót, vagy 60 liter vizet és egy gázpalack tizedét. A lezárt erjesztőtartályban pihenő uszkve húsz liter sörlé egy hét alatt megerjed. Aztán jön majd a palackozás, némi utóerjesztéssel. Húsz-huszonöt nap múlva iható az első palack. Meg is kóstoljuk majd.



A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr572379705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

famester 2010.10.18. 10:34:58

Nagyon jó cikk.
Sok ötletes megoldást tartalmaz ez a garázs tuning.
Az eszközök (pl. cefre szűrő) és az alapanyagok beszerzési forrása érdekelne.
Keresem a Hungarohop elérhetősőgét, tud valaki segíteni?
Üdv Mindenkinek!

robian 2010.10.18. 11:25:52

Tony, ez aztán igazán hiánypótló post volt! Kőhalmi vetette fel egyik régebbi számában, hogy ha netán egy Földet sújtó kataklizma során elpusztulnának a sörgyárak, akkor a sörkészítés tudománya - amely régebben kb. általános műveltséghez tartozott és napjainkra méltatlanul feledett - újra felértékelődik. Az érdi szakinak üzenném innen, ha már barkácsol akkor építsen egy örvénykádat is, egy lapáttalanított ventilátor közepére aszimmetrikus felragasztott mágnes megforgatja a cuccot egy edény alá helyezve, így eltávolítható a seprő. elméletben. Mégegyszer zseniális poszt, köszi

Zorgo 2010.10.18. 11:57:23

Izé, a fűtermesztésről is szívesen olvasnák egy ilyen szépen illusztrált cikket..:)

Neménvótam 2010.10.18. 12:20:25

Nagyon érdekes leírás, a kóstolás után várjuk az értékelést. Bár megfelelő körülmények hiányában nem hiszem hogy én belevágok a sörfőzésbe.
Egy két apróság: amiben főztétek az nem kondér (annak más a formája), egyszerűen egy nagy fazék. A háromszintes Salgó nem Salgó, hanem hegesztett polcos állvány.
A végére be lehetne írni, hogy miért kell a kotyogó és a hőmérő.

czejp (törölt) 2010.10.18. 12:29:12

Nagyon jó cikk, majd kipróbáljuk. Legközelebb esetleg lehetne a kukorica pálinka házi főzéséről is irni ?

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2010.10.18. 13:06:16

Ilyen szépen összefoglalva, illusztrálva még nem láttam sehol, köszönet érte!

Ogreface 2010.10.18. 13:09:36

Izgalmas, érdekes és igen tanulságos délután lehetett. Gratulálok! Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre.

fullánkhegyező 2010.10.18. 14:07:08

@Neménvótam:
A 90-es években sokan belevágtak ennél komolyabb berendezésekkel ,de még mindig garázs méretekben sört főzni.
Rövid időn belül nem jöttek ki aköltségekből ,elkezdték kispórolni a nem olcsó alapanyagokat,a költséges kovaföldes utószűrést ,amiről itt nem volt szó.
Az utószűréstől lesz sör aranylóan csillogó,nélküle bizony az élesztőszemcsék ott lebegnek.
Azért nem kell bántani a szerzőt mert nem is SALGÓ ,meg nem is kondér ,mert a laikusoknak felkeltette a fantáziáját az írás.
Persze ilyen házi kócerájban nem lehet minden szabályt betartani.
A mosógépszivattyús képen is vigyorog a halál ha a villamos "szerelést" nézzük.
De sebaj a végeredmény biztos finom.
A részleteket meg senki nem fogja elárulni.pl az élesztő az poralalkú ,naná,hogy poralakú ,de milyen élesztő?

szanisz 2010.10.18. 14:22:23

@fullánkhegyező:

És az tragédia, ha egy sör utószűretlen (vagy akár teljesen), és nem aranyló? Ez valami újkori dolog inkább, nem? Úgy értem a pilzeni óta van mindenki oda az aranyló sörért, korábban nem zavart senki, ha nem teljesen áttetsző, vagy ha leülepedig az alján valami.

fullánkhegyező 2010.10.18. 14:39:28

@szanisz:
Persze,nem tragédia ,sőt ha van egy kis zavaros akármilyen lé a 45 fokos melegben,1 nap szomjazás után ,senki nem nézi mi úszkál a sörben.
A kovaföldes szűrés nagyon lassú folyamat ,amivel a pézforgalmat le lehet lassítani.A házi sörfőzdék ,helyhiány miatt nem nagyon engedhetik meg maguknak hogy az első 100 liter sör 25-30 nap után kerüljön forgalomba.
Még az utóerjesztésről sem írtak itt túl részletesen, pedig ott kapja meg a sör a széndioxid tartalmát .
Aztán ha tovább akrja tárolni akkor pasztőrözésről sem lehet lemondani.ami további pénz és idő.
Magam is jónéhány sörpasztőr berendezést csináltam kis sörfőzdéknek.
Ás jónéhány azóta befejezte a sörfőzést.
(No nem azért mert én csináltam a pasztőrt.)

Amexrap · http://amexrap.org 2010.10.18. 14:56:52

Kis sörfőző pártunk, az amexrap.org nevében gratulálunk:) Itt az angol változat: www.instructables.com/id/Make-Beer

krulis 2010.10.18. 14:57:30

@fullánkhegyező:
Szia!

Teljesen igaz amit leírtál, de:

Szerintem fontos szempont, hogy itt hobbiról van szó, saját fogyasztásra készül a sör.

Költségekről: nagy méretű malátás zsák 5000Ft, egy tasak élesztő 600 forint, 30 gramm komló 1500 Ft., az érzés: megfizethetetlen:)

A cikkből kimaradt, hogy itt nem lager sör készül, hanem felsőerjesztésű (ale). Erjesztéshez és utóerjesztéshez is elég neki 20 fok, 3 hét múlva iható.

Pasztőrözés: Ha az üvegek, tartályok fertőtlenítésére odafigyelsz, gond nélkül eláll egy évig, tapasztalatból mondom.

Ha jobban megnézed a belga söröket majdnem mindegyik alján ott a fehér élesztőréteg, na ezt is valahogy így kell elképzelni, ha óvatosan öntöd nem sok kerül a pohárba.

fullánkhegyező 2010.10.18. 15:40:02

@civ:
Na igen .erre is igaz: nem olyan nagy ,kicsit savanyú de a mienk.
A lényeg, igazi finom sört olcsón,ma nem lehet előállítani.
Ha jó sört akarok inni ,kisvárosban nem is tudom mit kéne keresni ,mert nem találok.Régebben még a piros címkés HOLSTEIN volt nálam a nyerő ,de ma nincs jó sör a boltban sem.

krulis 2010.10.18. 15:50:52

@fullánkhegyező: Azért kell otthon főzni, mert ha a késztermékhez hozzáadod a saját söröddel szembeni elfogultságodat, akkor jó sört kapsz végeredményül:)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.10.18. 16:18:59

az örvénykád az egyik legegyszerűbb darab, a szűrőkád sokkal nehezebb! Honnan volt a spéci lemez a KEG aljára? Kellene a kivitelezés mikéntje, mert KEG hordóm van...Örvénykádnak meg megteszi bármi, az a lényeg, hogy jól meg kell keverni a komlóforralás után a sörlevet, majd hagyni kell 15-20 percig, s akkor a közepére szépen besodródik a forró seprő...S esetleg egy csővel leszippantod, de ha merész vagyx, a tartály alját meg kell fúrni, nem középen, hanem kintebb, s onnan szépen le lehet szipákolni kevés veszteséggel a sörlevet...

szanisz 2010.10.18. 17:15:37

@fullánkhegyező:

Hát én ennyire nem vagyok benne a témában, megmondom őszintén.
remélem majd egyzer eljutok egy olyan szintre házisörfőzés terén, hogy ilyenekről diskuráljak érdemben.

szerintem amúgy túlságosan a középpontba kerültek a teljesen leszűrt, aranyló sörök, ez minden. belga söröknél az élesztő, ami az utóerjesztés miatt benne marad a végtermékben, konkrétan erény. nálunk meg undorító.

Daniel Ortega 2010.10.18. 17:27:11

Az első képen jobbra látható a 3 szintes SALGÓ, a kondér az tényleg fazék. Örvénykád is van, a SALGÓ-n a keg mellett, csak az már kicsi. Kovaföldes szűrés nélkül is tiszta lesz a sör, csak nem kell kiönteni az élesztőt, de élesztősen is ugyanolyan jó. Ja ehhez persze kell 1-2 hónap palackos útóerjesztés (amikor a CO2 is kialakul) És simán veri a hazai mezőnyt. Árban is és ízben is. Saját termékkel szemben meg kritikusnak kell lenni, nekem se ízlett mindegyik.

Ogreface 2010.10.18. 17:32:13

@civ: "A cikkből kimaradt, hogy itt nem lager sör készül, hanem felsőerjesztésű (ale)."
"Egy duplabakot készítünk felsőerjesztéssel."

De hiszen benne van...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.18. 18:10:15

@Daniel Ortega: lehet, hogy már kóstoltam is valamelyik itt készült terméket?

víz tamás 2010.10.18. 18:27:16

@fullánkhegyező:

sztem muntons gold. :)

de biztosan megírja majd a szerző, nem titok. sőt, sztem a teljes recept sem.

amerikában és európában is nagyra nőtte magát a házi sörfőző mozgalom. itthon is kezd alakulni a dolog, úgy gondolom. sok tematikus külföldi oldal van, mindenki segít a másiknak és senki nem titkol semmit. mert nincsen értelme.

sztem a piros dréhert -még a régi kukoricamenteset is - simán verni fogja ez a duplabak. :)

Daniel Ortega 2010.10.18. 19:54:12

@víz tamás: Hogy találtad ki? :)
Muntons gold szárított élesztő.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.10.18. 22:47:23

csak kötekedésként: hogy lehet egy duplabak felsőerjesztésű????
és ráadásul szerintem a legnagyobb baromság leszűrni a söröket, hiszen így egy csomó értékes anyagtól fosztjuk meg magunkat...
ez valami 19-20dik századik hülye elvárás, hogy kristálytiszta legyen a sör...az az igazi, tartalmas nedü, ami opálos, benne van az anyag és a test.
Sokkal tartalmasabbak és teltebbek azok a sörök, amik szűretlenek!

TonyCaviar 2010.10.19. 08:42:22

@fullánkhegyező: Sok mindenben nincs igazad, más dolgokat rossz fényben látsz. A szűretlen sör eleve veri a szűrtet (nem valami zavaros cucc úszkál, ami nem zavar, hanem az élesztő, amit szeretünk), a házi meg a magyar mezőnyt biztosan veri, de a külföldi nagyüzem nagy részét is.
A kisüzemek nem azért zártak be, mert lehetetlen volna kicsiben jót és gazdaságosan főzni, hanem azért, mert nem bírták visszafizetni a kölcsöneiket, és a nagyok leszorították őket a pályáról.
A sajáttal az ember tényleg kritikus, mert legközelebb jobbat akar inni.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.19. 14:02:48

@Daniel Ortega: akkor tutira jó volt az a keller amit utoljára próbálhattam-köszönet érte

Daniel Ortega 2010.10.19. 16:07:00

@főzdevadász: Már vártam a kérdést :) Fajsúly alapján duplabak, élesztő szerint meg felsőerjeszésű, nem jut eszembe más. Porter vagy stout a színe miatt nem lehet, akkor maradjon az erős ale kifejezés. Télen majd lesz duplabak.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.10.19. 19:53:41

@Daniel Ortega: dubbel? bár ahhoz nem simán ale-élesztő kell(alesztő-tocc), hanem belga cucc kell...

víz tamás 2010.10.19. 22:47:13

www.bjcp.org/2008styles/style18.php#1d

belga erős ale? persze az élesztő nem belga, de hasonlóan gyümölcsös észtereket termel a gold is, nem? komló stimmel, a cukor biztosan nem. :)

érdi erős ale és kész. :)

Daniel Ortega 2010.10.20. 00:25:19

Akár dubbel is lehet, de ez angol "alesztő". Legyen Érd után Hanselbock (Érd=Hanselbeck) Most jöttem rá, hogy a Hamzsabégi(hanselbeck)út =Érdi út :)

TonyCaviar 2010.10.20. 09:48:08

@Daniel Ortega: De akkor mi a helyzet Hamza Béggel? Nem volt egy ilyen török fószer?

krulis 2010.10.20. 12:55:11

@TonyCaviar: Hamza Bég alapította Érdet.:)
süti beállítások módosítása