Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Budapesten a sör igencsak szubjektív dolog. Hozzáállás kérdése. A jó sör meg véleményes. Kinek ez ízlik kinek az. Ezért olyan sikeresek a német precizitást és objektív minőségi-mennyiségi szemléletet megidéző események – mint pl. a városszerte elszaporodó Oktoberfest ünnepségek.
Mert az Oktoberfest nagyszerű hívószó, mindenki egyből a sörre meg az üvöltözésre asszociál, de az ordenáré képzeteket valamiképp szentesíti a németek iránt érzett nem teljesen indokolatlan irigységünk/csodálatunk. Feltűnt, hogy ez már a hatodik budapesti Oktoberfest ezen az őszön, hát tegnap este vettem a bátorságot és beléptem az Astoria Szálló ajtaján, és benyitottam a fülledt eleganciát árasztó Mirror étterembe. Este fél nyolckor olyan hangulat fogadott, mint a jóféle magyar filmek végén, amikor a mulató disszidens a hajnalban elhúzott utolsó nóta végén főbe lövi magát.
Talán azért, mert mint megtudtuk, aznap délután le is szerelték az Oktoberfest ünnepséget jelképező egyetlen csapot, noha a program október 31-ig tartott volna. A dolog nyilván totális érdektelenségbe fulladt. De vajon miért? Sorolom:

1.    a forgalmas utcára néző kirakatukba ezt a programot elfelejtették kitenni, úgyhogy az arra járók nem értesültek a dologról.

2.    ha valaki mégis értesült róla, és elment, akkor azt láthatta, hogy noha az Oktoberfesten hat cég söreit mérik, itt csak egy cég egyetlenféle sörét mérik, és ha valaki belekóstolt, arra is hamar rájött, hogy az az egy cég még csak nem is egy német sörgyár, hanem a Dreher, hiszen itthon főzött Hofbrau Münchent csapoltak, amit ehelyütt nem kezdenék el értékelni, kb. azért mert értékelhetetlen.

3.    az emberek nem hülyék: megtanulták már mit jelent a magyar Oktoberfest: semmit. Ezért, ha értesültek róla, sem nagyon törték magukat össze azért, hogy odajussanak. Köszönettel tartozunk a messze földön híres magyar vendéglátásnak, hogy sikerült az Oktoberfest fogalmát laposra taposni, akár egy pillepalackot.

Miért van az, hogy felnőtt emberek összefognak és ostobaságokat csinálnak? Erre nem tudom a választ.

Mivel a magyar Oktoberfestről lecsúsztunk, átmentünk egy másik ivóba a Nyugati vonzáskörzetébe. Itt még cifrább szubjektív sörjelenség fogadott. Az amúgy nem a legkellemetlenebb fajtához tartozó, de jócskán agyonbrandingelt tinédzseritató pincehelyiségben kértünk egy korsó Tuborgot, és megkóstoltuk. Elég döbbenetes volt. Nem arról van szó, hogy állott volt, vagy buggyant, nem: egy másik sör volt a pohárban. A Tuborgot nem nehéz felismerni: száraz, ízetlen, mustáros, szúrós. Ami a poharunkban volt, az hamisítatlan vacak házisör volt. Éretlen, szalmás, édeskés, lohasztó – a régi típusú alkoholistaellátó sör. De miért volt Tuborgos pohárban?
Amikor visszavittem, a pincér korrekt volt, mondta, hogy baj van a minőségével, adott helyette mást, és amikor kérdezgettem, hogy tényleg milyen hordó van azon a csapon, akkor majdnem azt mondta, hogy Tuborgos, és hogy jöjjek be a pult mögé megnézni, ha nem hiszem el, de a mondatot az utolsó pillanatban elharapta. Nem mentem be, annyiban hagytam.
És most se írom le a kocsma nevét, mert nem akarom, hogy miattam megszívassanak bárkit, esetleg bezárják a kocsmát, vagy egy magyar sörfőző elveszítse az utolsó belvárosi csapját. De, mint fogyasztó enyhén szólva átverve érzem magam.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr812407269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alainx 2010.10.29. 12:11:20

1.Így viszont csak te lettél megszívatva.
2.Egy gyáva alak vagy.

tomm 2010.10.29. 12:20:30

Sajnos a dolog nem új keletű. Pár évvel ezelőtt, Józsefváros nyugisabb részén járogattam egy vendéglátóipari egységbe, ahol csapolt Dréhert árultak, 200-ért egy pohárral. Mindig is éreztem valami mellék ízét, de a csapos a sörcsapra fogta, hogy nincsen rendesen kitisztítva. Azt sem értettem, hogy két utcával odébb, hasonló csapolt Dréhernek miért jobb az íze, miért 300 Ft.Elvileg ott, azon a környéken ekkora eltérések nem lehetnek. Addig, addíg ment a dolog, míg egyszer elkottyantotta magát a csapos, hogy tulajdonképpen házi sört mérnek Dréheres sörcsapból! Na, ja! Így már világos...

jet set 2010.10.29. 12:30:56

Én azt nem értem, hogy miért jó tömegben drágán sörözni. Mert kb. erről szól az Oktoberfest.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.29. 13:38:25

azért volt Tuborgos pohárban, hogy Tuborg áron adják a jóval olcsóbb házit :)

pákozdy 2010.10.29. 14:13:56

Csapolt sört soha ne igyál! Ezt az aranyszabályt még a Sziget fesztiválon is betartom. Nem is fostam-hánytam soha mint óvatlanabb haverjaim.
Csak palackos söt szabad inni, esetleg a kissé aluízű dobozost. Attól nem lesz bajod.

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2010.10.29. 15:34:52

És még mi panaszkodunk, hogy alig lehet házisöröket kapni...lehet, hogy többször találkozunk velük, mint gondolnánk?

TonyCaviar 2010.10.29. 20:24:57

@pákozdy: Ez sima butaság. A csapolt sör sokkal jobb, mint az üveges. Én, amíg egy mód van rá, biztos, hogy csapoltat iszom. Egyetlen egyszer volt ebből bajom - kb 20 év alatt.

Hamilcar 2010.10.29. 21:30:30

Egyszer volt egy hasonló esetem még jó pár évvel ezelőtt Keszthelyen. Beültünk egy helyre és valami import sört rendeltünk. Az első korty után kiderült számunkra, hogy abban bizony házisör van (a közelség miatt valószínűleg vonyarci Blonder). Erre felhívtuk a pincér figyelmét is (legalább hogy tudja, mindenkit nem vághatnak át) de ő váltig állította a maga igazát. Egyszerűen kiröhögtük.
Másik témára: egy optimális világban tényleg sokkal jobb a csapolt, de Magyarországon élni kell a gyanúperrel! Még főiskolás koromban annyi pocsék csapoltba futottam bele rövid időn belül, hogy utána évekig csak üvegest ittam, ha csak lehetett.

Hamilcar 2010.11.02. 16:43:36

@Mantlesorrow: Az egészben az a legszebb, hogy ha szerepelt volna az itallapon, akkor tutira alapból azt rendeljük...
süti beállítások módosítása