Sokáig csak legendákat hallottam erről a kérdésről, most azonban megtaláltam a legenda forrását, és a választ is a kérdésre.
Egy kannabisz-szakácskönyvben találtam rá a legenda eredettörténetére:
„A korai 1940-es évek alatt, Warmke és Davidson kutatók annak a módját keresték, hogyan javíthatnák a kender rostját háborús célokra. A japánok elvágták a manilai kender ellátási útvonalát. Megpróbálták ráoltani a marihuána növényt a komló tövére (a komló a marihuána egyetlen ismert rokona). A háborús törekvések sajnálatára, egyik oltás sem fogant meg. Amikor azonban megfordították a folyamatot és komlót oltottak marihuána tövekre, az oltványok életben maradtak, és nőttek. Amikor beértek, a növények a legális komló külső megjelenésével bírtak. Még az aromájuk és a kesernyés ízük is a komlóé volt, de ugyanannyi THC-t tartalmaztak, mint bármelyik marihuána növény. 1970-ben a nyilvánosság tudomására hozta ezt a homályos információt Mary Jane Superweed (nom de plume) The Super Grass Grower’s Guide című könyvében, és William Drake, Jr. The Connoisseur’s Guide to the Cultivation of Cannabis című könyvében. Azóta a szövetségi kormány aggódik a fűtermesztők száma miatt, akik oltással felismerhetetlen kannabiszos komló növényt állítanak elő. A Mezőgazdasági Minisztérium utasításokat (nem törvényeket) adott ki minden komló termesztőnek és kereskedőnek, hogy ne adjanak el komló növényt senkinek, aki nincs benne a kereskedelmi komló termesztésben, vagy a söriparban.„
Egy angol nyelvű marijuana-termesztő oldalon pedig megtaláltam a választ,
„Az, hogy a kannabiszt rá lehet oltani legközelebbi rokonára, a komlóra, nem legenda. A megfelelő fajtapárosításokkal próbálkozván a kannabisz alany 40%-os eséllyel elviseli a komló nemest. Ám a nemes az csakis komló lesz, és nem lesz benne a kannabisz hatóanyaga a THC. Ha viszont kannabiszt oltunk komlóra, az is működhet, ám abből meg nem lesz komló, csakis kannabisz. Ezt egy 1975-ös Crombie és Crombie által végzett tudományos igényű kísérlet igazolja, melyben szofisztikált módszerekkel mérték a THC és a lupulin jelenlétét a növényekben.”
Nem úgy, mint a negyvenes években végzett háborús kísérletek esetében, ahol nem a megfelelő módszerekkel próbálták kimutatni a THC jelenlétét. Bolhákat és más kis állatokat eresztettek vízbe, melybe a kender acetonos kivonatát különböző koncentrátumokban adagolták, és azt mérték, hány állatka pusztul el egy bizonyos idő alatt. Az állatok azonban nem csak a THC-tól pusztulnak el, ez a kísérlet tehát csak a kender, illetve komlókivonatban megtalálható általános értelemben vett toxinok mennyiségét tudta lemérni.
A témával foglalkozó források elsődleges kérdése az, hogyan lehetne egy ártalmatlan komlónak látszó növényt nemesíteni, melyben ott az értékes THC, ám mi egy kicsit más oldalról szemléljük a történetet. Minket nem a THC érdekel, hanem a kannabisz szatíva ízanyagai, melyek erősen hasonlítanak a komló ízanyagaihoz.
Erre azonban az internet nem adott választ. Mert természetesen készülnek sörök kenderből, ám azok szigorúan ipari, alacsony THC tartalmú fajtákat használhatnak erre a célra, melyeknek ezzel párhuzamosan valószínűleg az íztartalmuk is alacsony – legalábbis erre utalnak az eddig általam kóstolt kendersörök, melyekben megjelenik valami fura szénás, spenótos, gyomos aroma, ami azonban cseppet sem hasonlít a komlóhoz. Márpedig a kender virágának aromája erősen hasonlít a komlóéhoz, ami nem véletlen: a két növénynek hasonló mirigyei vannak, csak abban különböznek, amit termelnek, miközben persze abban is vannak átfedések.
Ha mi is elindulnánk a biológiai álmodozás ösvényén, akkor olyan komlót szeretnénk látni, mely legalább részben átveszi a kannabisz ízbéli tulajdonságait. Itt hívnám fel a figyelmet rá, hogy nem beszélünk semmi törvénytelenről! Egy ilyen kenderkomlóból készült sör továbbra sem tartalmazna THC-t – még akkor sem, ha maga a komló igen - hiszen a THC csak erős alkoholban vagy zsírban oldódik, a sörben nem.
A THC-tartalmú sör – nem kétséges, lehet ilyet készíteni - egy másik téma, melyre most nem térünk ki, pláne, hogy nem tudunk róla semmit. Esetleg egy következő ismeretterjesztő írásban.