Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sokáig csak legendákat hallottam erről a kérdésről, most azonban megtaláltam a legenda forrását, és a választ is a kérdésre.
 


Egy kannabisz-szakácskönyvben találtam rá a legenda eredettörténetére:

„A korai 1940-es évek alatt, Warmke és Davidson kutatók annak a módját keresték, hogyan javíthatnák a kender rostját háborús célokra. A japánok elvágták a manilai kender ellátási útvonalát. Megpróbálták ráoltani a marihuána növényt a komló tövére (a komló a marihuána egyetlen ismert rokona). A háborús törekvések sajnálatára, egyik oltás sem fogant meg. Amikor azonban megfordították a folyamatot és komlót oltottak marihuána tövekre, az oltványok életben maradtak, és nőttek. Amikor beértek, a növények a legális komló külső megjelenésével bírtak. Még az aromájuk és a kesernyés ízük is a komlóé volt, de ugyanannyi THC-t tartalmaztak, mint bármelyik marihuána növény. 1970-ben a nyilvánosság tudomására hozta ezt a homályos információt Mary Jane Superweed (nom de plume) The Super Grass Grower’s Guide című könyvében, és William Drake, Jr. The Connoisseur’s Guide to the Cultivation of Cannabis című könyvében. Azóta a szövetségi kormány aggódik a fűtermesztők száma miatt, akik oltással felismerhetetlen kannabiszos komló növényt állítanak elő. A Mezőgazdasági Minisztérium utasításokat (nem törvényeket) adott ki minden komló termesztőnek és kereskedőnek, hogy ne adjanak el komló növényt senkinek, aki nincs benne a kereskedelmi komló termesztésben, vagy a söriparban.„

Egy angol nyelvű marijuana-termesztő oldalon pedig megtaláltam a választ,

„Az, hogy a kannabiszt rá lehet oltani legközelebbi rokonára, a komlóra, nem legenda. A megfelelő fajtapárosításokkal próbálkozván a kannabisz alany 40%-os eséllyel elviseli a komló nemest. Ám a nemes az csakis komló lesz, és nem lesz benne a kannabisz hatóanyaga a THC. Ha viszont kannabiszt oltunk komlóra, az is működhet, ám abből meg nem lesz komló, csakis kannabisz. Ezt egy 1975-ös Crombie és Crombie által végzett tudományos igényű kísérlet igazolja, melyben szofisztikált módszerekkel mérték a THC és a lupulin jelenlétét a növényekben.”

Nem úgy, mint a negyvenes években végzett háborús kísérletek esetében, ahol nem a megfelelő módszerekkel próbálták kimutatni a THC jelenlétét. Bolhákat és más kis állatokat eresztettek vízbe, melybe a kender acetonos kivonatát különböző koncentrátumokban adagolták, és azt mérték, hány állatka pusztul el egy bizonyos idő alatt. Az állatok azonban nem csak a THC-tól pusztulnak el, ez a kísérlet tehát csak a kender, illetve komlókivonatban megtalálható általános értelemben vett toxinok mennyiségét tudta lemérni.

A témával foglalkozó források elsődleges kérdése az, hogyan lehetne egy ártalmatlan komlónak látszó növényt nemesíteni, melyben ott az értékes THC, ám mi egy kicsit más oldalról szemléljük a történetet. Minket nem a THC érdekel, hanem a kannabisz szatíva ízanyagai, melyek erősen hasonlítanak a komló ízanyagaihoz.

Erre azonban az internet nem adott választ. Mert természetesen készülnek sörök kenderből, ám azok szigorúan ipari, alacsony THC tartalmú fajtákat használhatnak erre a célra, melyeknek ezzel párhuzamosan valószínűleg az íztartalmuk is alacsony – legalábbis erre utalnak az eddig általam kóstolt kendersörök, melyekben megjelenik valami fura szénás, spenótos, gyomos aroma, ami azonban cseppet sem hasonlít a komlóhoz. Márpedig a kender virágának aromája erősen hasonlít a komlóéhoz, ami nem véletlen: a két növénynek hasonló mirigyei vannak, csak abban különböznek, amit termelnek, miközben persze abban is vannak átfedések.

Ha mi is elindulnánk a biológiai álmodozás ösvényén, akkor olyan komlót szeretnénk látni, mely legalább részben átveszi a kannabisz ízbéli tulajdonságait. Itt hívnám fel a figyelmet rá, hogy nem beszélünk semmi törvénytelenről! Egy ilyen kenderkomlóból készült sör továbbra sem tartalmazna THC-t – még akkor sem, ha maga a komló igen - hiszen a THC csak erős alkoholban vagy zsírban oldódik, a sörben nem.

A THC-tartalmú sör – nem kétséges, lehet ilyet készíteni - egy másik téma, melyre most nem térünk ki, pláne, hogy nem tudunk róla semmit. Esetleg egy következő ismeretterjesztő írásban.
 

Címkék: kender komló

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr812413839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baliquez 2010.11.02. 17:31:19

FYI "marihuána növény" valamint "kannabisz növény" nem létezik, kender, az van. Több fajtája van neki, a C. indica, C. sativa, C. ruderalis például alapvetően eltérő mennyiségben termelnek THC-t, kívánt tulajdonságaik érdekében különböző hibrideket hoznak létre kutatók: igen hasznos lenne például egy nagyon szárazságtűrő, kevéssé maghullató fajta humánélelmezési célra, és folynak is ilyen kutatások.

Ide kapcsolódik hogy fent idézett bolhák nem a THC-től pusztultak hanem az acetontól, nyilván azért mert a THC nem mérgező, sőt, magában a kenderben sincsenek mérgező vegyületek.

Söröket kenderolajjal ízesítenek (a kenderolaj roppant egészséges, már pár csepp is kellemesen átmelegíti a gyomrot), amit kendermagból préselnek - azért nem szükséges "szigorúan ipari, alacsony THC tartalmú fajtát" használni erre a célra, mert a bármilyen fajtájú kendermag nagyjából nulla százalék THC-tartalmú.

Olajütéshez magtermelésre optimalizált hibridet használnak, az "ipari kender" viszont még ma is a rostkender, aminek közeli rokona a mezőszéleken is látható vetési kender (->VADkender*), aminek dettó szinte nulla a THC-tartalma.

*A vadkender NEM azonos a szénanáthás tünetek zöméért felelős Ambrosia eliator nevű parlagfűvel, semmi közük egymáshoz. Vadkender az amiben szinte nincs THC és vadon terem. A THC-termelésre keresztezett hibrideket épp ellenkezőleg, talán nemeskendernek kellene hívni, hiszen célzatosan nemesítették.

Sajnos érdekek fűződnek hozzá hogy ne legyen egyértelmű még az elnevezés sem kenderfronton, a média pedig boldogan kokettál ebben is a népbutító hatalommal. Ezért bátorkodtam egy hevenyészett és amatőr botanolingvisztikai hozzászólást írni egy általam nagyrabecsült blogon.

TonyCaviar 2010.11.02. 18:41:59

Köszönöm a sok pontosítást.
Igazából nem tudtam, hogy minden kendersört kendermagolajból készítenek, azt hittem az a kisebbség. Azért is, mert az általam kóstoltaknak volt valami zöld levél-ízük.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2010.11.02. 20:27:52

"Keresztezhető-e a komló a kannabisszal?"

Nem tudom, de jó ötlet! :)

kvadrillio 2010.11.02. 21:47:34

...ÉS AZ EMBERI AGY VAJON KERESZTEZHETŐ KANNABISSZAL ???!

:o)
süti beállítások módosítása