Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Ez a figura csak azért volt kint a nürnbergi Brau Bevialén, hogy hordókat adjon el sörfőzőknek. Fejlettebb sörkultúrákban jólismert jelenség a hordóban érlelés sörök esetében is. A Wilhelm Eder árul mindenféle hozzávalót is, plusz különféle fachipseket is, melyeket erjedés közben a sörbe szórva különféle jellegű fás ízeket hozhatunk előtérbe! Magyar sörfőzők, könyörgöm erjesszetek ti is hordóban, vagy legalább használjatok fachipset! A hordós ember elérhetősége a szerkesztőségben.

Címkék: német fahordó fachips

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr422470083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.25. 10:58:09

> használjatok fachipset!

Ez mutatja a magyar borkultúra és a sörkultúra közti különbséget. A borászokat inkább eltiltani igyekeznek a fachipstől.

Nem is tudom, ittam-e már hordóban erjesztett sört. Magyar hyperekben van ilyen? Vagy az ismertebb belgák között?

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.11.25. 11:33:20

A Brewdognak(kimásnak?:) van egy olyan palackos söre,láttam pár hónapja ami egy korábbi whisky hordóban pihent.A whisky ráadásul híres a sherrys karakteréről vagyis ex sherry hordóban érlelődik.Ha jól emlékszem két évig volt a sör benne.
Ott lehet ízkavalkád:)

TonyCaviar 2010.11.25. 12:16:30

Tudtommal honunkban nincs hordós sör, és a hiperekben sem árulnak ilyesmit. Olaszországban, Skóciában, Angliában nem ritka.
A fachips amúgy az illető elmondása szerint csak hordóval együtt használható - a hordóba belemegy az oxigén,. és az aktiválja - és akkor szokták alkalmazni, ha a hordó már nem új és elvesztette az ízét. De, mint mindent ezt is lehet innovatívan használni...

a borászokat miért akarják eltiltani tőle?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.25. 13:00:34

@TonyCaviar: Európában sokkal jobban szabályzott a borkészítés, mint máshol a világon. Amiért pl. az egri Vincze Bélát pellengérre tették (glicerin a borban a testességért) az bevett szokás pl Chilében. A tradicionális nagy bortermelő országokban nem tiltott, de nem igazán kedvelt (már a nagy termelőknél) eljárás a chips - egyébként főleg német földön reklámozzák ezt. Mivel jóval olcsóbb, mint mondjuk egy tölgyfa hordó ár és hely szempontjából a chips így takarékosabb.
Hogy a hatása milyen? Én még nem kóstoltam ilyen bort, sört pláne. A sörnél még elfogadnám - lásd ízesített sörök, a bornál nem igazán. A barrique-olást is inkább divatnak gondolom. Ez egy "olcsó barrique", és csak a hibákat fedi el sztem. A sörnél ettől még lehet izgalmas...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.25. 13:07:57

@TonyCaviar:

> a borászokat miért akarják eltiltani tőle?

Ez jó kérdés, és csak spekulatív tippjeim vannak.

1. A hordólobbi marketingje.
2. A tapasztalatlan fogyasztó (lehet, hogy a tapasztalt sem) nem tudja megkülönböztetni az igazi hordós érleléstől, és akkor a drágább hordóhasználók szopóágon maradnak.
3. Divat: biodinamikus meg egyéb biotermesztés, kézműves módszerek, saját élesztő, spontán erjedés, ezekhez nem annyira passzol a hordó helyett fachips. Pedig lehet, hogy valamivel környezettudatosabb választás.

Sz'al lövésem sincs.

@pif: ja, nagyjából egyetértek. Bár az ízesített sör mellé odasorolhatnám a sangria-t (Ausztriában tán ízesített fröccsöt is láttam már), és akkor az már nem érv. Majd ha ugyanolyan színvonalú lesz a sörkultúra, mint a bor, akkor vélhetően az igazi sörkedvelők (vagy az igazi sörsznobok) ugyanúgy kerülni fogják. Gondolom a belgák fejében meg sem fordul az ilyesmi.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.25. 13:15:32

@lilakutyak: a Sangria sztem inkább premix ital már - bár valóban a lambicok is gyümölcs ízesítésűek, de azt nem érlelik, mint a lambic-et, hanem csak összekeverik.

Én azt gondolom, hogy a tartályban is lehet jó és hordóban is lehet gyenge pancsolt italt készíteni. A fachipset fogjuk fel inkább ízesítésnek...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.11.25. 13:22:18

@pif: OK, ez így korrekt, félreértettem.

Serkoptató 2010.11.25. 14:50:22

Bár nincs feltétlenül ráírva, egynémely itthon is kapható belga cucc hordós érlelésű.
És ugyan itthon nincs, de a Medvidku Old Gott-ja és X33-asa garantáltan hordós érlelésű.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.26. 13:01:21

elnézegetné az ember, ahogy közvetlenül a fahordóból csapolják neki a sört
süti beállítások módosítása