Takács Lajos hétfő esti sörvacsorája nemcsak az első igazán komoly magyar sörvacsora volt, de a sajtóvisszhangja is figyelemre méltó volt. Csak sör és sajtóínyenceknek következzen a HVG-Malackaraj-Dining Guide gyorsreagálású gasztro-hadtestje.
HVG (Vétek György):
A kérdés – lehet-e megalkuvásmentes sörvacsorát prezentálni? – nem kérdés többé. A mondatvégi írásjelet nyugodtan ki lehet cserélni pontra, de még inkább felkiáltójelre.
November utolsó hétfőjén Takács Lajos nyolc különböző típust képviselő sörhöz az Olimpia őszinte stílusában alkotott nyolc fogást. Ahogyan azt a múlt heti, sörvacsorákat beharangozó cikkemben már írtam, az eddigi magyarországi sörvacsorákkal az volt a legfőbb baj (esetenként még más is), hogy hiába a kreatív fogások, ha nincs mellettük a megfelelő minőséget megütő sörök sora. Takács Lajos most – másfél éves nyaggatás után – elvállalta, hogy nyolc, különböző típust képviselő sör mellé készít nyolc odaillő ételt... >>>
Malackaraj (Péter Anna):
Takács Lajos bebizonyította, a fine dining és a sör bőven elférnek egymás mellett, csak nagyon meg kell válogatni azt a sört. És azt a fine diningot, vagy mit, nincs még rá magyar szó.
Az Olimpia séfje nem kompromisszumkészségéről (szerinte igenis szokott kötni kompromisszumokat) híres, ha ő megtalál egy harmóniát, egy párosítást, az szépen szokott szólni, ezért nagyon örültem, hogy nála volt ez a sörös téma. A kalandot el tudom képzelni más éttermekben, több séfnek jól állna ez a feladat, remélem lesz még ilyen itt is, máshol is, bár a vacsora söreinek kiválasztásában segítő Vétek György szavaiban, hogy a sörök felvonultatnak annyi színt, mint a borok, kevésbé hiszek, de a sör-étel párosításokban annál inkább, és talán könnyebb pálya, mint a borok és ételek összeválogatása, ami éppen a borok veszedelmes sokszínűsége és változékonysága miatt olyan nehéz... >>>
Dining Guide Sörmustra (Homárosz):
Most, hogy túl vagyunk az első komoly budapesti sörvacsorán, érdemes tisztázni a fogalmakat. A sörvacsora egy adott sörsorra készített ételsor, melynek fogásai valamiképpen reagálnak a hozzá járó sör belső tulajdonságaira – legyen az hasonlóság, harmónia vagy éppen kontraszt. A sörhöz készített ételek nem feltétlenül sörrel készült ételek, bár gyakoriak az utalások a komlóra, malátára, sörhabra. A műfaj létrejöttében az a felismerés ölt testet, miszerint a söröknek számtalan érdekes íze lehet – akár egyszerre is -, az elterjedéséhez pedig az a fejlődés vezetett, melynek eredményeképpen mára mindenhol (itthon is) elérhető számtalanféle különleges, egyedi vagy tradicionális sörfajta.
Hétfő este az Olimpiában Takács Lajos mutatta meg kb. harminc vendégének, milyen az, ha a sörvacsora alapelveit komolyan vesszük, és nem kötünk kompromisszumokat semmilyen irányba. Nyolc fogást kaptunk nyolc sörrel – a sörökből két-három deciket. Csak a legjobbakat említem... >>>
+ 1 hír: Pest megye vonzáskörzetében bérbeadó sörfőzde kerestetik! Ha valaki tud ilyet, jelezze!