Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.




Odakint süvölt a hódarás szél, odabent meleg van és gyerekek, apuka éppen most ért haza egy rekesz sörrel, az asszonyka nem bír magával, odahagyja a visítozó porontyokat és megtámadja a rekeszt. Van egy-két különleges alakú palack is a szállítmányban, asszonyka nem csípi a barley wine-t, ezért inkább a szent ereklyéhez hasonlatos domborműves csatos palackra veti rá magát: az Altenmünster Winterbier semeddig sem tartott.


Miután kellő tisztelettel lefényképeztem az ereklyét, felpattintom a csatot az üvegen – amiről Michael Jackson ’Sör’ című könyvében a fordító egy zseniális megoldással ezt írja: „…országszerte árul … lepattintható és visszazárható palackokban”.
Az Altenmünster sörcsalád egyetlen dunkel tagja, sötét diófaszíne van, de teljesen tükrösen tiszta. Habja kevés és hamar múlik. Illata a savanykás malátáé, és a sűrű német barnakenyéré.



Az Altenmünstereket az Allgäuer Brauerei főzi Marktoberdorfban, az osztrák határon, Svábföldön, azon belül is Ostallgau körzetben, nem messze Rettenheimtől, ahol Paul Schlausch, a Nagygörbőre elszármazott sváb sörmester tanulta az ipart.
Az Allgauer Brauerei az Altenbmünstereken kívül 17 féle sört főz, alapsörük a Teutsch, főhelyen az Allgäuer Cambonator, és a St. Magnus Heller Bock. Ehhez jön az öt Alltenmünster, melyek erős történelmi hangulatot árasztanak már megjelenésükben is. De nem csak a külsőségekben.
A szép barna sörnek apró szénsavjai vannak, a túlkarbonált ipari lágerekhez szokottak erre már azt mondják lapos. Szerintem csak nyugis, érett, lágy. A gabonás édesség némi kávés pörköltséggel párosul, de ebben a joviális baráti erőtérben minden csak finoman történik. A sör nem is túlzottan testes, de az íze erősen lekerekített, gömbölyded, kiegyensúlyozott. Az én ízlésemnek leginkább a nagyobb test hiányzik, de számításba kell venni a német sörivási hagyományokat.
Az utóízében jóféle keserűség feszít, ami egyre erősebb lesz, és végül egyetlen kis kemény csomóba gyűlik a torokban, ami már nem vicc. Keserű méz fekete kenyéren. Ez az íz aztán itatja rendesen a sört, ami persze egyre jobban ízlik, a kulcs ez a végső komlós csomó volt, ami egyre erősebb lesz, és amikor a sör elfogy, szinte fáj a hiánya.
Az Altenmünster Winterbier nagyon kellemes ital, és nagyon sokat elmond a darabos, régi német sörkultúráról. Egyszerre drabális és egyszerre illatos, mint egy 16 századi Landsknecht asszonya két gyerek és két háború után:



 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr612519187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.12.16. 13:28:53

> A sör nem is túlzottan testes, de az íze erősen lekerekített, gömbölyded, kiegyensúlyozott.

Ez annyira szép. Ahogy az ember ízlése finomodik (az enyém egyelőre inkább borban), az egyre elegánsabb, kisebb testű, kevésbé hivalkodó, de mégis az apró részletek miatt összetéveszthetetlenül egyedi, kiegyensúlyozott, könnyedebb cuccok jönnek be. Érdekelne, hogy mit fogok, mit fogunk inni 10-20 év múlva. (Szívgyógyszerre vizet:))

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.12.16. 17:37:41

és végre nem matricázott a csat kupakja, igaz? :)
adnak magukra.

TonyCaviar 2010.12.17. 09:38:05

@Mantlesorrow: Design: 5-ös, ehhez nem fér kétség. A vörös festékkel nyomott csat-kupaknál nincs is szebb - a kék és a fekete utána jönnek csak.
@lilakutyak: tényleg van egy ilyen folyamat:)
süti beállítások módosítása