Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.


Amerikai IPA-kat kóstolgatni egy kietlen februári estén, amikor az egyiptomi nép a szabadságért didereg, igazi drága bűn, emberiség elleni vétség, olyan, mint a szétlőtt Bejrút felett egy tetőteraszon madeirát kortyolni.


Egy rajzfilmfigurával dekorált első világháborús kézigránáthoz hasonlatos palack az első. Nem is IPA, hanem golden special ale, FRED néven egy karácsonyfadíszes német császári rohamsisakban feszítő bajszos buldoggal a címkéjén.
A Portland, Oregoni Hair of the Dog sörfőzde speciális arany ale-je világító narancsszínnel pompázik a frissen vásárolt tulipánpoharakban. Az illata felkavaróan gyümölcsös és édes. Percekig lebegünk tőle.



Végül beleiszunk, és visszatérünk a földre. Az íze az illatához képest visszalépés, vaskosan cukros és karamelles, majd oldalról fékezés nélkül beleszáll a komló, és végül elég tömény, szigorú édes komlószörpi lesz belőle.
Az első szigorú élményt persze szépen lazítja az oxidáció, úgy bomlanak ki az ízek, mint az összegyűrt, majd lassan kinyújtózkodó újságpapír. Érdekes, medvecukorhoz, marcipánhoz hasonlatos ízek jönnek elő a mélyéből, ezeket a szokatlan aromákat az árpa mellett felhasznált rozsmaláta okozhatja.



Fred, a névadó nem más, mint Fred Eckhart a (csak Amerikában) világhírű sör- és szaké-író, aki a Portlandet az USA sörfőző-fővárosává nyilvánította. Ő nagy híve volt az „all-grain brewing”, nak azaz az alternatív  maláták használatának, azonkívül meg vigyori biciklibajszos fejével extrém hitelesen képviselte a minőségi kézműves sör ügyét – ami az USA-ban gyakran kötődik a német sör-fennsőbbség gondolatához. Ha valakire, akkor rá illett az a jelző, amit az amerikaiak az efféle sörmániásokra használnak: beer-mensch.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr652646369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csobiG 2011.02.08. 12:36:43

Nehéz lenne megcáfolni, hogy Portland a világ kézműves sör fővárosa.Pl. nem csak fejenként hanem összesen is itt fogy a legtöbb kézműves sör, vagy egy másik jellemző példa amit Ken Wells ír le a Travels With Barley című könyvében:
Amikor egy gogo táncost invitált sörre a városban, a hölgy sokáig hezitált - a frissen érkezett cask conditioned IPA és a kedvenc trappista söre között.

A héten viszont Portland gyászba borult.
Don Younger a helyi sörfőzés keresztapja az Örök Sörök Földjére költözött.

Nyugodjék Békében.

beervana.blogspot.com/2011/02/don-younger.html

www.imbibemagazine.com/Brass-Tacks-Don-Younger

www.blueoregon.com/2011/02/making-portland-beervana-cheers-don-younger/

books.google.hu/books?id=ihpjXupC1B4C&printsec=frontcover&dq=Travels+with+Barley&source=bl&ots=uYt0ePfcfg&sig=M6wpm2Mq1E34YAIc-WekqikRtTU&hl=hu&ei=zSVRTf62D46XOs_B8IMI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CDIQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

mattphilips 2011.02.25. 08:34:01

Kedves Tony!

Nagy titok, hogy hol lehet ilyen tulipánpoharakat venni? Már nagyon régóta keresek ilyet is, meg klasszikus címke nélküli pinteset is...

TonyCaviar 2011.02.25. 09:49:29

@mattphilips: Én a MOM Parkban a Butlersben vettem, le volt árazva...

Ogreface 2011.02.25. 12:54:41

@mattphilips: A XVII. kerületben van egy használt holland bútorokkal foglalkozó áruház, ott elég sok fajta szokott lenni és jó áron. Majd megkeresem a pontos címet, de talán Főzdevadász úr fejből tudja...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.02.25. 14:56:59

többször voltam már ott, de a pontos címet meg nem tudnám mondnani...eléggé eldugott a gyalogosan járók elől, egy mellék-zsákutca végefelé leledzik...

Ogreface 2011.02.26. 15:00:49

Na, itt a címe a boltnak:
1173. Strázsahegyi dűlő utca 7. "Cégek Háza".
Jövőhét végén jön egy nagyobb szállítmány, addig most nem érdemes menni, ezt ma tapasztaltam. A tulaj mondta érkezésemkor, hogy "nem rég ment el egy nagydarab fiatalember, rövid vörös szakállal és elvitt három szatyornyi korsót és poharat. Jé, pont egy ilyen törpéset is keresett ami most az ön kezében van, biztos elkerülte a figyelmét!" :)
Szóval most némi készlethiánytól szenvednek... ;O)

mattphilips 2011.02.27. 21:22:09

Köszönöm szépen mindenkinek a tippeket! Habár én kifejezetten egyszerű, címke nélkülieket keresek. Olyanok is fellelhetők ott? A Butlersbe meg benézek a jövő héten, hátha még akad néhány darab.
süti beállítások módosítása