Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pliny the Elder

2011.02.22. 10:49 - TonyCaviar


Az amerikai újhullámos sörfőzés világítótornya, sokat hallottunk már róla, most végre meg is kóstolhattuk, és nem is kellett csalódnunk: idősebb Plinius nekünk is mindenféle meglepetéseket okozott.
 


Első körben azt kell mondanom, hogy nagyon jó a neoprimitív design, nem is annyira a címke hangsúlyozott egyszerűsége, mint inkább az alap Kőbányais egyenüveg sokkoló hatása ebben a high-tech sörkultúrában. Kaliforniában, ahol a Russian River Brewing Company ezt a sört készíti, ez az üveg legalább olyan fura lehet, mintha amfórából innánk a tokajit.

Érdekes, hogy az amerikai IPA-őrület egyik központi söre a mainstreammel tökéletesen ellentétes irányba indul. Sötétsárga színét fehér, szépen csipkéződő hab koronázza. Az illata először intenzív sárgadinnye, vagy inkább sárgadinnye-rágó, majd lassan némi sajtos lábszag társul hozzá, ami a legkomolyabb IPA-k velejárója.

Az első korty aztán színesíti a képet valami nagyon határozott kenderes jelleggel. A sárgadinnye és a kender aromái együtt egy kifejezetten üdítő ízképet adnak ki. Noha ez egy 8%-os dupla IPA, a teste közepes, kifejezetten könnyen iható sör, nem is emlékeztet a dupla IPA-k fülledt exkluzivitására, olyan, mintha egy mindennapi ivásra szánt sört innánk, aminek gyönyörű és szokatlan ízei vannak.

A komlóképlet szintén az amerikai álom cáfolata. Határozottan európai földes komlók viszik a primet, melyek némi gyomnövényes ízen át a kenderhez is szépen idomulnak (vagy lehet, hogy a kenderesség is csak valamelyik komló tudománya?). Tehát egy sárgadinnyés, kenderes, férfiasan komlózott sör válik nagyon közérthetővé, elegánssá és egyszerűvé. Szerintem le kéne váltani a core-lágereket erre az ízre. Jó, nem vagyok teljesen hülye – az ára ezt sosem tenné lehetővé, de magában a sörben semmi olyasmi nincs, amit bárki ne tudna befogadni. Viszont közben tökéletes.

Idősebb Plinius azért került a címbe, mert annak idején ő nevezte el a komlónövényt Lupus Salictariusnak, ami annyit tesz „Farkas a bokorban”, ami állítólag arra utal, ahogy a komló nő, átbukdácsolva a bozóton, befonva, indázva a bokrokat – settenkedve, akár a farkas. Később szegény Plinius a tényfeltáró újságírás korai áldozataként 79-ben odaveszett, miközben Pompei pusztulását tanulmányozta.

 

Címkék: ipa sörkóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr552679128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.02.22. 12:06:01

ez gyönyörű lehet, de hogy sokan nem fogják többé "a legkomolyabb" IPÁ-kat keresni, az biztos :D

Gérard Duchemin 2011.02.22. 12:28:15

@Pável: sokan nem fogják többé "a legkomolyabb" IPÁ-kat keresni

Miért véled így? (Nem kötözködés, egyszerűen csak nem tudom, azért kérdem)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.02.22. 12:29:16

olvas vissza, milyen képekkel (csak neked: szagokkal) ajánlja Tony :D

TonyCaviar 2011.02.22. 18:05:12

Eredetileg lábujjközt akartam írni, csak nem mertem...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.02.23. 12:30:40

@TonyCaviar: ne is...
a varródani már úgyis megverselte a lábujjköztszöszt :D
süti beállítások módosítása