Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hrabal

2011.03.17. 08:55 - TonyCaviar



Most végre jól néz ki a Puskin utca. Amióta minden kocsmáját bezárták, kicsit kietlen lett, és felülkerekedett a pápaszemes klasszicista szigor. Most azonban a vége felé két reklámfény is jelzi, hogy pislákol benne az élet.
 


Közelről látszik, hogy egy apró kocsmához tartoznak, az egyik a Rudolf Jelinek termékeit hirdeti, a másik pedig a Postřižinské söröket. Ráadásul Hrabalnak hívják, úgyhogy talán eddigre mindenki rájött, hogy a legifjabb pesti csehkocsmában járunk, ami most nyitott február elején.

Ez azonban maximum a wc-n látszik, mert amúgy olyan kellemesen, szinte otthonosan kitaposott helyiség, mintha már évek óta szolgálná a törzsvendégeit. Egyszerű sör- és étlapjáról több üveges sör mellett háromféle csapoltból is lehet választani, én korábbi mellényúlásaim után, tudom, hogy a Francinův ležák-ot, a 12-es világost kell választani, mert az a legfinomabb. Azaz pontosabban csak ez ízlik, mert a Něžný barbar és a Tmavý ležák az én ízlésemnek mind túl édesek.



Leülök a pult előtti asztalhoz, és hamarosan tökéletes kövér korsó érkezik, tökéletes habbal, mellé egy cetli rajta egy kis firkával és egy vonással – eddig tiszta Prága. A söröm közepesen testes, közepesen száraz, igazi sörszerű sör, egyszerű, és szép, mint egy szál tökéletesen pácolt deszka. Aztán szép lassan dől bele a komló, a kortyok vége egyre keserűbb és keserűbb lesz, és egyre finomabb, csípősebb, karakteresebb. A teljes összekomlózódás egy szép pillanatában mintha szilvapálinka ízre harapnék.

Közben látom, hogy sörkorival is készültek, a négy alap cseh harapnivalót tartják, ami még így is több, mint amire számíthattunk volna egy bármilyen kocsmától: - nakládaný hermelín (olajban pácolt camembert, itt hagymával), utopenec (ecetes-hagymás pácolt szafaládé), zavináč (ruszli), kvargli

Az, hogy ezeket nem kóstoltam meg, annak köszönhető, hogy időközben befutott tesztelőtársam a cigarettafüstös helyiségben, autentikusan viselkedő (értsd: részegen ordibáló) kocsmai társaságban nem óhajtott ételt fogyasztani, inkább azonnal távozni kívánt. Ez persze nem más, mint személyes érzékenység, mégis némi optimizmusra hangolhatja azokat, akik attól félnek, hogy a dohányzás betiltása ellehetetleníti majd a kocsmáikat.
 
A nymburki sörgyár azért formál előjogot Hrabal fejére, és a Postřižinské (Rövidre Vágva) névre, mert Hrabal gyakorlatilag ebben a gyárban nőtt fel, melyben apja könyvelőként dolgozott, és ha nem tévedek, ez a gyár adta az általa írt Sörgyári Capriccio című halhatatlan műhöz az ihletést – és talán a forgatási helyszínt is.

Amúgy a sörgyár termékei nem számítanak a legjobb cseh söröknek, de annyi biztos, hogy a lágerükért nem érheti őket kifogás.

Serteperte is járt itt >>>

KK még a cseh sörfesztiválon kóstolta a fenti sört >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr312741522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hrabal söröző 2011.05.02. 11:08:19

Helyszín: 1088 Bp., Puskin u. 22. Látogatás: 2011. április 6. 17:10-21:30 > Érdekes, hogy a fiatal költők másra sem gondolnak csak a halálra, a sok vén marhának pedig cs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vettmalac 2011.03.17. 10:00:49

A Sörgyári capriccio című Hrabal regény eredeti címe Postriziny, ami azt jelenti, hogy rövidítések. Ez a cseheknél egyfajta pogány tavaszünnep féleség. Ilyenkor mindenből levágnak (asztalláb, nadrágszár, haj, stb...) mint az a filmben is látható.
Valószínűleg erről nevezték el a sört is.
Hiszen a 10-es sört például Pepinova Desitka-nak hívják, aki szintén az egyik szereplője az adott regénynek.

traktakoma 2011.03.17. 10:29:52

A jó sör szerelmesei olykor részegen ordibálnak és olykor telefüstölik a kocsmát. A Hrabalban ebbe a kettőbe én is belefutottam. Szívem szerint mindkettőről lemondanék, de úgy látszik ez az ára, hogy egy jó világost ihassak.

worldmuzsik 2011.03.17. 11:09:37

A sörgyári capricco forgatási helyszíne Dalesicében( www.pivovar-dalesice.cz/ ) volt. A régi sörgyárat a 90-es években helyi vállalkozók felújították. Azóta ismét lehet ott helyben sörözni, sajna a sört nem palackozzák.
A Hrabal sörözőt meg megnézem majd közelebbről is.

dzsedi 2011.03.17. 11:13:30

Én Rudolf Jelinek munkásságába több soron belefutottam már, és nem voltam túlzottan megelégedve, alkoholfok rendben volt de az íz nem, csúnya mellékíze volt.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.03.17. 12:09:53

tényleg a világos a legjobb sörük
persze mind a 3 finom
és a hermelin is...
egy baja van csak, hogy kicsi a hely

2011.03.17. 16:49:23

A cigifüsttel meg az ordibálós közönséggel én is úgy vagyok, hogy kerülöm, ha egy mód van rá. A füsttel sajnos nincs mit tenni, mindenütt büdös van. Az az egy kivétel, ami erősíti a szabályt, Debrecenben van. A Casablancában még Staroprament is csapolnak, palckban barna is van, ami nem elvetendő. És nem szabad bent bagózni. És még meg is fizethető. Minden egybevág. Csak én vagyok Győrben. :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.17. 19:19:38

a filmm hatalmas
a cseh sort kedvelem
/nem is lesz az olyan nagy baj, ha cigit otthon is kitiltjak a sorozokbol is
itt sem lehet mar sehol szinte
tessek kimenni a kocsma ele /ragyujtani,vagy kerthelyseget fenntartani/

Serpocak 2011.03.18. 13:19:44

Tegnapi tapasztalataim alapján sajnos a Hrabal Söröző is több sebből vérzik, nemcsak kicsi és füstös. A csapolt mennyiség...hm.. hát hagy kívánnivalót maga után. A sörhöz kínált ételek sem állnák meg a helyüket egy cseh kocsmában, de soha rosszabbat: a műanyag tányér és a műanyag evőeszköz viszont...hm... kritikán aluli. A sör azonban olyan vonzerő, amely megtölti a kocsmát.

Ogreface 2011.03.18. 17:02:30

@Serpocak: Holnap kora délután megvizsgálom, aztán irány a Pivo, Platan kóstolásra...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.19. 15:59:31

Ami a füstöt illeti: én legutóbb déltájban estem be, tök üres volt a hely, mégis áradt a szúros, markáns bagószag. Nekem nem fájna egy tilalom.

A múanyag evőeszköz tényleg snassz, de a kvargli nem volt rossz, bár a lila hagyma egy időre elvette a sör ízét.

Egyébként nekem a félbarna ízlik a legjobban eddig, de majd még tartóstesztnek is alávetem a kínálatot. ;-)

gilgalad 2011.03.21. 12:18:53

@worldmuzsik:
Szia,

A filmet valóban Dalesicében forgatták, érdemes ellátogatni oda, nagyon hangulatos sörözőt rittyentettek a gyár mellé, amikor ott jártam még talán szállás lehetőség is volt. Az étel is maximálisan tökéletes volt, és nyáron a boltíves hűs kocsmában iszogatni a friss 12-esüket, hát örök élmény :-)

Oda találni nem könnyű... Mi Brno-ból indultunk, ott természetesen a Pegas Hotelben szálltunk meg, ami egyben sörfőzde is (nagy két literes csatos palackokban elvihető a 4 féle portékájuk)!

Tatavs 2011.03.23. 14:20:22

Bizony, Dalesice király hely! én is voltam ott. Mi Znojmoból indultunk, onnan nincs messze.

hegyilany 2011.10.27. 13:11:25

Csatlakozom promontorhoz: a pácolt hermelín isteni, de a műanyag evőeszközt el kéne felejteni. És kéretik valami normális kenyeret adni a sörkorcsolyák mellé. Legalább egy lipóti parasztkenyér. A délutánra morzsálódó teszkós sütőipari termék egyszerűen nem éltó a helyhez.

hegyilany 2011.10.27. 13:24:51

mármint: nem méltó
süti beállítások módosítása