Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hírkorcsolya 3.4

2011.03.25. 11:03 - TonyCaviar

  • Megérkeztek az amerikai sörpiac tavalyi számai, melyek azt mutatják, hogy tavaly is elképesztő ütemben hasított a kézműves sörpiac. A független kis sörfőzdék összesített termelése 11%-kal nőtt, míg pénzügyi eredményük 12%-kal nőtt. Az amerikai sörfőzdék száma is jócskán nőt. Míg 2009-ben 1630 db volt,  2010-ben már 1751. A Brewers Association további 618 épülő vagy tervezett főzdéről tud. Az USA-ban 2010-ben megtermelt sör 4,9%-át főzték meg a kis sörfőzdék, miközben a sörből megtermelt teljes jövedelem 7,6%-át vitték haza, ami konkrétan annyit jelent, hogy a tavalyelőtti 7 milliárd dollárról tavaly 7,6 milliárd dollárra ugrott. Mindezt úgy, hogy 2010-ben a teljes amerikai söripar 2,2%-ot csökkent a 2009-es méretéhez képest. >>>
    Most jelzem, hogy jövő héten érkeznek a magyar számok!
     
  • Bármilyen magasra hunyorogva nézzük innen a német sörkultúrát, bizonyos hangok szerint az is hanyatlóban van. Méghozzá, úgy fest, hogy a saját súlya húzza le: az 1516-os Reinheitsgebot, azaz Tisztasági törvény ma már nem segít a sörpiacnak, inkább gúzsba köti azt, miközben a németek vidáman pancsolják a sört kólával, fantával bármivel, és a Red Bull forgalma iszonyú ütemben növekszik. A kiutat most a bajorok is az amerikaiakkal való együttműködésekben keresik. >>>
     
  • Milyen érdekes, hogy Sertepertének is pont most jutott eszébe a Reinheitsgebot >>>
     
  • és a Sörbúvár is erről beszél >>>

 

  • A Fővárosi Blog a szétrohadt Dreher Villában ténfereg >>>
     
  • És új téma nyílt az Index fórumán a sörgasztronómiáról. Illik-e a szalonnás rántottához a Hel & Verdoemenis? Az osztriga és Aranyásóhoz? >>>

Címkék: hírkorcsolya

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr992770357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.03.25. 12:40:15

nagyon jó a német sörhelyzetről írt cikk. magam is hasonlóan gondolkodom a témáról, azzal a kivétellel, hogy nem kizárólag az un. tisztasági törvény az egyetlen kerékkötője a német sörpiac megújulásának. valójában elég kényelmesek, jól elvannak a cikk szerinti kb 20 féle bevált sörfajtával amire van még fizetőképes kereslet. ebből a szempontból a gond az új generáció(k) amelyeket akkor sem érdekelne sokkal jobban a sör, ha fűszeres ale lenne, nem jófajta pils. ez azonban világszintű tendencia: nem véletlen, hogy a kis mennyiségeket főző, rugalmas főzdék vannak feljövőben-mivel a mérleg a minőség felé billen (némileg már idehaza is). ráadásul ne feledjük: oké, néhány helyen sok új sörfajtát fedeznek fel és vezetnek be, de mondjuk 30 év múlva, a boom után mi lesz a helyzet? kik lesznek talpon? a multik? a mikrok? a közepes, tradícióra építő főzdék? mi lesz a tendencia? a nagyok felvásárolják a kicsiket? a kicsik összeállnak, hogy gazdaságilag erősek legyenek? a nagyokat feldarabolják? a németek csak csinálják a dolgukat, úgy ahogy az elmúlt néhány száz évben. a főzdék ritkulnak, a kereslet csökken, de hogy ki lesz a nyertese mindennek azt most még nehéz lenne megjósolni.

TonyCaviar 2011.03.25. 13:11:02

Sztem 30 év múlva nálunk még nem lesz vége a boomnak. USAban 30 éve kezdődött a craft-beer revolution, és most hágott a tetőfokára. Sztem a németek is kb 30 év múlva érnek a csúcsra. Akkkor már látszik majd, mi lett USAban.
Sztem aki minőséget csinál és megtalálja a szociális beágyazódását, az megmarad majd. Nyilván elsősorban a kicsik és a közepesek - azoknak pl. nem kell annyi pénzt keresniük. Azért ebbe már a történelem is beleszól, lesz-e háború, forradalom, államosítás...
van-e jövője a polgárságnak, a gasztronómiának, vagy tényleg irány kelet, és színarany szobrokat fogunk állítani a vezéreinkenk...
De ha minden szépen fejlődik, és a sör egyre jobb lesz, mihez kezdenek majd a nagyok? Egy idő után nem lehet több pénzt tolni a focimarketingbe. Elkezdenek-e majd másképp sört főzni, vagy megszűnnek?
És vajon mit csinálnak most USAban az Anheuser-Bushék, amikor ők szívnak, a craftbeer meg hasít? (Asszem kis főzdéket vásárolnak)
Az is lehet, hogy a sörforrdalaom előbb-utóbb megszül valami olyan új sörstílust, ami utána pár évszázadig uralja majd az italpiacot (akárcsak a komlós sör, vagy aztán a nagyüzemi láger tette), szép lassan elbutul, majd újra kell egy forradalom, hogy azt elsöpörje...

Serkoptató 2011.03.25. 13:20:36

@TonyCaviar: ez már színtiszta marxizmus!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.03.25. 14:06:25

@TonyCaviar: ha csak a sörnél maradunk és elszakadunk a vezetőknek állítandó aranyszobroktól :), akkor jelenleg a (idegen nyelvű szavak következnek) a core lager a mainstream, és ezzel még igen sokáig nehéz szembe menni. ok, hogy a nagyok érzik a visszaesést, viszont itt millió hektoliterekről beszélünk és néhány százalékos csökkenés még nem jelenti egy gyár tönkrementét az én felfogásomban. fenntartom, hogy a (magyar) multik (is) reagálni fognak a változásokra. persze könnyű ilyen kijelentéseket tenni, azt is meg kéne mondani, hogy mi és MIKOR következik be!

Ogreface 2011.03.25. 14:46:31

Az osztrákoknál tapasztalt dolgok alapján, ahol a kis sörfőzde igazán izgalmas és finom söreit csak Amerikában tudja eladni, mert a helyi lakosság csak is a régi fajta pils és lager sört issza. Kicsit tartok attól, hogy ez a nagy német boom, egyelőre maximum csak egy kis pukk lesz. Például a bajor bőrgatyások serege, még inkább ragaszkodik az ő általa gyerekkora óta megszokott fajtákhoz, minőséghez, ráadásul még a tradicionális sörfőzdékhez is. Azok meg nemfognak változtatni a jól bevált, akár több száz éves recepteken, ha ez üzletileg is folyamatosan megfelelő bevételt biztosít nekik. Kíváncsi leszek, hogy melyik OktFesten verik csapra az első hordó alet vagy bittert vagy melyik Starkbierfesten kezdenek el, belga stílusú quadrupeleket felszolgálni...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.03.25. 14:50:31

@Ogreface: boom alatt az egész glóbuszra kiterjedő változásokat értettem. a német piacon szerintem az várható, hogy néhány főzde kibúvót keres majd a tisztasági törvény alól, a többiek meg több mischungot gyártanak majd mint sört, már csak azért is, mert a bőrgatyás generáció véges, utánpótlás meg alig.
süti beállítások módosítása