Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Igaz, hogy a növekmény, de még maga a részesedés is csak mikroszkóppal látszik, de mivel a sörfőzés teljes volumene csökken, ez minimum azt jelenti, hogy a kisüzemi termelés nem csökken.
Ha már az amerikai sörpiac számait olyan bensőségesen ismerjük, illene ismerni a magyar söripar számait is.
 


Ezért levélben fordultam a NAVhoz, és arra kértem, hogy ossza meg a Folyékony Kenyér olvasóival a magyar söripar legfontosabb 2010-es számadatait.

A sör jövedéki adója nem külön számlára érkezik, hanem a „NAV egyéb termékek jövedéki adója” elnevezésű számlára, melyen a sör mellett a pezsgő, köztes alkoholtermékek, és egyéb (nem üzemanyagnak minősülő) ásványolajtermékek jövedéki adója is található. Ezért erről a számláról egzakt módon nem mondható meg a sör utáni adóbefizetések mértéke, azonban a szabadforgalomba helyezett sör mennyisége alapján nagyságrendileg kiszámítható.

Gyengébbek kedvéért a „szabadforgalomba helyezés” az a pillanat, amikor megfizetik a sörre a jövadót. A hektoliterballing fok az a mértékegység, ami után a jövedéki adót fizetik a sörgyárak.

1 hlbfok az 100 liter sörben 1 balling fok. (A ballingfok röviden a szárazanyagtartalom) Tehát 100 liter 1B-os sör után után 633 Ft a jövadó. De 1 ballinos sör nem létezik, egy 10 ballinos könnyű sör 100 literje után a jövedéki adó 6330 Ft.

Ha ezeket megértettük, akkor talán tudjuk értelmezni az alábbi táblázatot.
 
Szabadforgalomba bocsátott sör mennyisége 2009-2010. évben
(ezer hektoliter Balling)
Év        Adóraktár      Tagállam      Import      Összesen
2009.    60 303,430    3 895,705    221,489    64 420,623
2010.    55 819,061    3 252,504    275,903    59 347,468

A fenti adatok alapján számítva – figyelembe véve az időközben történt jövedéki adómérték változásokat – a sör szabadforgalomba bocsátott mennyisége után 2009. évben cca. 35 914 millió Ft, míg 2010. évben cca. 37 567 millió Ft jövedéki adó folyt be. Tehát kevesebb sört ittunk, az államnak mégis majdnem másfél milliárd forinttal több adót sikerült beszednie a sörből.

Az összes forgalom cca. 93,5-94 %-át a belföldi adóraktárak adják – azaz az itthon főzött sörök - , 5,5-6 %-át a tagállamból szabadforgalomba helyezett, míg a fennmaradó 0,3-0,5 %-ot az import teszi ki.

A belföldi adóraktárak részletes adatai alapján megállapítható, hogy 2009. évben a szabadforgalomba helyezett mennyiség 0,32 %-át, míg 2010. évben 0,35 %-át tette ki a kisüzemi sörfőzdék forgalma.
 

Címkék: magyar söripar

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr102781557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamilcar 2011.03.30. 10:16:36

Csak egy kis kukacoskodás... Ha már a kisüzemi sörfőzésről van szó, akkor miért a Magyarországon létezett legnagyobb söripari vállalatnak az alátétét kellett a cikkhez kirakni? Szerencsére vannak a kis főzdéknek is alátétjük, azokból is lehetett volna ide rakni.

cellimega 2011.03.30. 15:07:23

Miért van az, hogy a magyar söröktől megfájdul a fejem, külföldön meg sosem tapasztaltam ezt?
Ahol eddig jártam, mindenhol finomabbak voltak a sörök, mint itthon (kivétel Románia, ott egál volt).

TonyCaviar 2011.03.30. 15:46:22

@Hamilcar: Nem csak azokról van szó. Csak a címsort foglalják el. Az adatok nagy része nem róluk szól, hanem a teljes magyar sörfőzésről.
@cellimega: sajnos. reméljük, előbb-utóbb megváltozik.

P12_dCi 2011.03.30. 18:28:59

@cellimega: Az 1895-ös Soproni finom sör, egyébként én sem szeretem a magyar söröket. A románok közül viszont nagyon jó az Ursus, illetve a Silva.

Gérard Duchemin 2011.03.31. 11:52:38

@P12_dCi: "Az 1895-ös Soproni finom sör"

Volt. Lebutították, éspedig múlt nyáron.

Gérard Duchemin 2011.03.31. 11:53:27

@P12_dCi: "A románok közül viszont nagyon jó az Ursus, illetve a Silva."

Kitűnőek, és fajtáikon belűl eléggé egyediek.

Feri a hegyről 2011.03.31. 13:10:10

A kisüzemi sörfőzdékkel kapcsolatban a hónap elején elindult valamiféle diskurzus a parlamentben. Azzal kapcsolatban nem tud valaki valamilyen fejleményről beszámolni? Vagy csak a szokásos gittrágás megy még?

Gérard Duchemin 2011.03.31. 15:00:48

@cellimega: Már az is nagy dolog, hogy ezt valaki észreveszi. Mindig csodálkoztam, hogy tudják ezt inni az emberek? Vagy természetes nekik, hogy 2 korsó sör után másnap fáj a fejük, azt hiszik, ennek így kell lenni? Nekem megérne plusz pár száz Ft-ot egy szenvedés elkerülése. Igaz, hogy a denaturált szeszt és az arcszeszt is itták az emberek, de nehogy már ez legyen a mérce.

bulgárgyörgy 2011.04.02. 09:12:03

Gérard Duchemin · sorbuvar.blog.hu 2011.03.31. 11:52:38

ez infó megfogott, mert ezt a sört én is az egyetlen itthon gyártott iható sörnek tartottam!
viszont mostanában, mintha tényleg más lenne az íze!!
kérlek írj még erről valamit!

Gérard Duchemin 2011.04.04. 13:50:59

@bulgárgyörgy: Bevallom férfiasan, nem tudok erről többet írni. Egyszerűen csak azt, hogy ezek azok a "sörök", melyeket nem azért nem tudok meginni, mert nem ilyen az ízlésem, hanem mert pocsékok, lőrék. Pont olyanok a sörök között, mint a kannás borok a borok között. És abban is megvan a hasonlóság, hogy vannak bennük olyan félrefermentálódott anyagok, amelyek rossz ízt okoznak, és megfájdítják a fejet, gyomrot. Az meg kinek kell?

bulgárgyörgy 2011.04.05. 22:39:24

Gérard Duchemin:
"...Volt. Lebutították, éspedig múlt nyáron. ...
én erre a mondatodra gondoltam, hogy erről mit tudsz!

Gérard Duchemin 2011.04.06. 10:25:48

@bulgárgyörgy: Addig nem raktak bele kukoricát (tengerit, törökbúzát), utána meg igen. Rá is írták, érezni is lehetett. Tragikusan szar.

gilgalad 2011.04.08. 09:50:23

Sziasztok Kedves Sörkedvelő Úrak, Hölgyek!

Nagy segítségre lenne szükségem. Egy barátommal komolyan fontolgatjuk egy házi sörfőzde beindítását. Ehhez viszont megalapozott üzleti tervet eszkábálnék. Az lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki konkrét infóval szolgálni a tekintetben, hogy egy x kapacitású sörfőző sor (mondjuk kezdetben 4-5 fős vállalkozáshoz mért kapacitás) mennyibe kerülhet használtan és újonnan? Elsősorban német gépek érdekelnének!

Hálás köszönet előre is, ha tudnátok segíteni. Jövő héten bármelyik este, akár nyitott vagyok személyes találkára is a fentiekkel kapcsolatban!

Köszi!
HZ

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.08. 15:08:16

@gilgalad: ha a referenciákat nézem, akkor ez egész komoly cég
www.calvinsbeer.es/

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.04.08. 15:57:37

@Mantlesorrow: @gilgalad: jaja a Flecks elég jó, és sok referenciával rendelkezik számos országban. gilgalad: Vagy esetleg bérlés nem érdekel? Van leányváron egy sörfőzde eladó vagy kiadó. Ott annyi azt hiszem, hogy nincs pasztőrözőjük.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.09. 11:11:26

@gilgalad: azért jelezz nekünk, ha alakul valami. egységben az erő, hátha az MSE tud neked segíteni :)

gilgalad 2011.04.09. 12:17:38

@Mantlesorrow: Szia, online leszek mihelyt élesedik a projekt. Még tényleg az elején járunk a tervezésnek, de nem tudom meddig tart majd, de miután felpiszkálták az álló vizet, hát tajtékot fog vetni remélem .-)

Rolli: Köszi az infót neked is, és mérlegelni fogunk minden megoldást!

A megtérülés ideje kulcsmomentum, mert nem kis váltás lenne ez nekem sem!

Üdv.
süti beállítások módosítása