A Főzdefeszt szervezői összefogtak a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel és 2011 Május 13-14-én pénteken és szombaton, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren tartják meg a másfeledik Főzdefesztet. Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál célja, hogy reflektorfénybe állítsa a lassan ismét magára találó hazai sörfőzést, és egy hétvégére összehozza a fogyasztókat, a kocsmárosokat és a sörfőzőket, hogy kóstoljanak és beszélgessenek, és szövetkezzenek a magyar sör jövője érdekében. Kulcskérdés a személyes jelenlét, ezért ragaszkodtunk hozzá, hogy a sörfőzők személyesen mutassák be a söreiket.
Május második hétvégéjén 10 hazai kisüzemi sörfőzde hoz a fővárosba, több mint 200 hordó sört. Itt lesz többek közt a messze földön híres, hétköznapokon csak Prágában és Miskolcon kapható, Tokaji Aszúval készült Korty, vagy a 10%-os békésszentandrási fekete, áfonyás sör, illetve a Főzdefeszt kedvéért dupla erősségűre főzött Köleses Sör. Vendégeink lesznek az osztrák Gösser a maga utolérhetetlen szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker többek között egy füstölt sörrel, és a világklasszisnak számító, örök kísérletező prágai Pivovarsky Dům egy zöld színű, húsvéti csalános sörrel.
A Mikszáth téri vendéglátóhelyek – akik voltak olyan kedvesek, hogy magukra vállalták a sörök kicsapolásának nehéz és sok szakértelmet igénylő feladatát – mind külön az alkalomra optimalizált különleges ételválasztékkal várják a vendégeket. A modern sörgasztronómia egy váratlan fordulatát a Malackaraj pultja fogja bemutatni.
A színpadon délután szakmai beszélgetések lesznek, este pedig koncertek. A szakmai programon a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari tanszékének docense, Vecseri Beáta, Vétek György söríró és Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, illetve Bereczki István, az egyetlen magyar komlótermesztő fogja megtárgyalni a hazai kézműves sör múltját, jelenét és jövőjét a sörfőzők és sörbloggerek társaságában. A szakmai beszélgetés után nyilvános sörkóstoló és sörértékelés a szakma nagyjaitól ajándék kóstolóval és ajándék sörfalatkákkal. Végül ismert közéleti személyiségekkel ülünk le beszélgetni, és igyekszünk ledönteni az összes áporodott sörös közhelyet, igyekszünk megcáfolni az összes sörrel kapcsolatos városi legendát. A pénteki ünnepélyes megnyitón csapra verjük a fesztivál első söröshordóját, a szombati fesztiválzárón pedig bejelentjük a Fesztivál Sörét, amit a közönség fog megszavazni. Péntek este a Cabaret Medrano és az Artézis játszik, szombat este a Fit Fat, a Cocklers, majd végül a Grabanc zárja a fesztivált.
A Főzdefeszt 2011-en bemutatkozó Sörfőzdék:
Agro-flott (Békésszentandrás)
A dél-alföldi Szarvas melletti főzde készíti Magyarország legjobb sörét – legalábbis a milliós látogatottságú nemzetközi sörkóstoló közösségi oldal – a Ratebeer szerint. A Black Rose mélybarna, olajos folyadék, mely aszalt szilva és kávé jegyei mellett teljesen elzsibbasztja ínyünket. Szent András könnye nevű stb…
Kissler Sörfőzde (Dombóvár)
A déli főzde kitűnik a társai közül koncepciózus férfias, száraz és keserű fekete sörével, mely már-már a Guinness babérjaira tör.
Serforrás Sörfőzde (Felsőzsolca)
A hazai sörfőzés zászlóshajója, Korty nevű, szigorúan Miskolcon csapolt, Tokaji Aszúval készült sörkülönlegességüket Prágában Tokajske néven csapolják, miután számos külföldi díjat bezsebelt. A fesztiválra nemcsak a Korty jön, hanem Jan Surany, a cseh vendégsörfőző által Felsőzsolcán főzött India Pale Ale is.
HBH Sörfőzde (Táborfalva)
A hazai sörfőzés hagyományosan legnépszerűbb irányzata, a könnyű és friss bajor világos sörökben keresendő. A HBH ennek egyik leghitelesebb képviselője. A fesztiválra szűretlen sörrel érkeznek.
Bors Sörfőzde (Győrzámoly)
Hazánk legifjabb sörfőzdéje tavaly nyitotta meg újra kapuit, és azonnal egy magyar búzasörrel színesíti a palettát.
Kárpi (Soltvadkert)
A Kárpi a Magyarországon leginkább elterjedt, hagyományos friss bajor világos sört főzi, megbízható minőségben, mennyiségben. A fesztiválra a Kárpi szűretlen változata érkezik.
Osterbrau (Fót)
Az Osterbrau sörfőzde-család ősforrása egy családi ház pincéjében üzemel és a hagyományos világoson kívül gyömbérest és direkt a sörgurmékat megcélzó szuper-komlós söröket is főznek.
Osterbrau (Domony)
A domonyi Osterbrau, a sörfőzde család másik túlélő tagja, melynek biztos hídfője van egy budai kocsmában szintén több megbízhatóan működő sörkülönlegességgel dolgozik.
Kaltenberg (Budapest)
Hazánk nyolcvanas évekbeli első látványsörfőzdéjében a mai napig főznek sört, nem is egyfélét, és nem is rosszat, mégis kicsit elfeledkeztünk róla. Itt az ideje újra felfedezni!
Dupla Köleses Sör (Jázsdózsa)
A Köleses sör nem főzde, hanem egy sör, ami a jászdózsai sörfőzdében készül. A vállalkozó kedvű sörmester, aki az ősi magyar sör nyomait kutatva jutott el a Kölesesig, a Főzdefesztre megfőzte a mindennapi Köleses duplaerejű fesztivál-változatát.
Grabanc IPA
Az India Pale Ale az amerikai sörforradalom ikonikus sörtípusa. Extrém módon komlózott, zsibbasztó illatú, erős világos sör, melyet britek a 18. században az indiai gyarmatokra exportáltak. A Grabanc IPA az első magyar fejlesztésű IPA a most alakuló első magyar vándorfőzde, az armando_otchoa sörmesterétől.
A Fesztiválban részt vevő vendéglátóhelyek: Darshan Café, Fiktív Pub, Don Leone Pizzéria, Leonardo Pizzéria, Blues Pub, Mixart, M2, Zappa