Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 A Főzdefeszt szervezői összefogtak a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel és 2011 Május 13-14-én pénteken és szombaton, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren tartják meg a másfeledik Főzdefesztet. Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál célja, hogy reflektorfénybe állítsa a lassan ismét magára találó hazai sörfőzést, és egy hétvégére összehozza a fogyasztókat, a kocsmárosokat és a sörfőzőket, hogy kóstoljanak és beszélgessenek, és szövetkezzenek a magyar sör jövője érdekében. Kulcskérdés a személyes jelenlét, ezért ragaszkodtunk hozzá, hogy a sörfőzők személyesen mutassák be a söreiket.
 


Május második hétvégéjén 10 hazai kisüzemi sörfőzde hoz a fővárosba, több mint 200 hordó sört. Itt lesz többek közt a messze földön híres, hétköznapokon csak Prágában és Miskolcon kapható, Tokaji Aszúval készült Korty, vagy a 10%-os békésszentandrási fekete, áfonyás sör, illetve a Főzdefeszt kedvéért dupla erősségűre főzött Köleses Sör. Vendégeink lesznek az osztrák Gösser a maga utolérhetetlen szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker többek között egy füstölt sörrel, és a világklasszisnak számító, örök kísérletező prágai Pivovarsky Dům egy zöld színű, húsvéti csalános sörrel.
A Mikszáth téri vendéglátóhelyek – akik voltak olyan kedvesek, hogy magukra vállalták a sörök kicsapolásának nehéz és sok szakértelmet igénylő feladatát – mind külön az alkalomra optimalizált különleges ételválasztékkal várják a vendégeket. A modern sörgasztronómia egy váratlan fordulatát a Malackaraj pultja fogja bemutatni.
A színpadon délután szakmai beszélgetések lesznek, este pedig koncertek. A szakmai programon a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari tanszékének docense, Vecseri Beáta, Vétek György söríró és Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, illetve Bereczki István, az egyetlen magyar komlótermesztő fogja megtárgyalni a hazai kézműves sör múltját, jelenét és jövőjét a sörfőzők és sörbloggerek társaságában. A szakmai beszélgetés után nyilvános sörkóstoló és sörértékelés a szakma nagyjaitól ajándék kóstolóval és ajándék sörfalatkákkal. Végül ismert közéleti személyiségekkel ülünk le beszélgetni, és igyekszünk ledönteni az összes áporodott sörös közhelyet, igyekszünk megcáfolni az összes sörrel kapcsolatos városi legendát. A pénteki ünnepélyes megnyitón csapra verjük a fesztivál első söröshordóját, a szombati fesztiválzárón pedig bejelentjük a Fesztivál Sörét, amit a közönség fog megszavazni. Péntek este a Cabaret Medrano és az Artézis játszik, szombat este a Fit Fat, a Cocklers, majd végül a Grabanc zárja a fesztivált.
 



A Főzdefeszt 2011-en bemutatkozó Sörfőzdék:

Agro-flott (Békésszentandrás)
A dél-alföldi Szarvas melletti főzde készíti Magyarország legjobb sörét – legalábbis a milliós látogatottságú nemzetközi sörkóstoló közösségi oldal – a Ratebeer szerint. A Black Rose mélybarna, olajos folyadék, mely aszalt szilva és kávé jegyei mellett teljesen elzsibbasztja ínyünket. Szent András könnye nevű stb…

Kissler Sörfőzde (Dombóvár)
A déli főzde kitűnik a társai közül koncepciózus férfias, száraz és keserű fekete sörével, mely már-már a Guinness babérjaira tör.

Serforrás Sörfőzde (Felsőzsolca)
A hazai sörfőzés zászlóshajója, Korty nevű, szigorúan Miskolcon csapolt, Tokaji Aszúval készült sörkülönlegességüket Prágában Tokajske néven csapolják, miután számos külföldi díjat bezsebelt. A fesztiválra nemcsak a Korty jön, hanem Jan Surany, a cseh vendégsörfőző által Felsőzsolcán főzött India Pale Ale is.

HBH Sörfőzde (Táborfalva)
A hazai sörfőzés hagyományosan legnépszerűbb irányzata, a könnyű és friss bajor világos sörökben keresendő. A HBH ennek egyik leghitelesebb képviselője. A fesztiválra szűretlen sörrel érkeznek.

Bors Sörfőzde (Győrzámoly)
Hazánk legifjabb sörfőzdéje tavaly nyitotta meg újra kapuit, és azonnal egy magyar búzasörrel színesíti a palettát.

Kárpi (Soltvadkert)
A Kárpi a Magyarországon leginkább elterjedt, hagyományos friss bajor világos sört főzi, megbízható minőségben, mennyiségben. A fesztiválra a Kárpi szűretlen változata érkezik.

Osterbrau (Fót)
Az Osterbrau sörfőzde-család ősforrása egy családi ház pincéjében üzemel és a hagyományos világoson kívül gyömbérest és direkt a sörgurmékat megcélzó szuper-komlós söröket is főznek.

Osterbrau (Domony)
A domonyi Osterbrau, a sörfőzde család másik túlélő tagja, melynek biztos hídfője van egy budai kocsmában szintén több megbízhatóan működő sörkülönlegességgel dolgozik.

Kaltenberg (Budapest)
Hazánk nyolcvanas évekbeli első látványsörfőzdéjében a mai napig főznek sört, nem is egyfélét, és nem is rosszat, mégis kicsit elfeledkeztünk róla. Itt az ideje újra felfedezni!

Dupla Köleses Sör (Jázsdózsa)
A Köleses sör nem főzde, hanem egy sör, ami a jászdózsai sörfőzdében készül. A vállalkozó kedvű sörmester, aki az ősi magyar sör nyomait kutatva jutott el a Kölesesig, a Főzdefesztre megfőzte a mindennapi Köleses duplaerejű fesztivál-változatát.

Grabanc IPA
Az India Pale Ale az amerikai sörforradalom ikonikus sörtípusa. Extrém módon komlózott, zsibbasztó illatú, erős világos sör, melyet britek a 18. században az indiai gyarmatokra exportáltak. A Grabanc IPA az első magyar fejlesztésű IPA a most alakuló első magyar vándorfőzde, az armando_otchoa sörmesterétől.



A Fesztiválban részt vevő vendéglátóhelyek: Darshan Café, Fiktív Pub, Don Leone Pizzéria, Leonardo Pizzéria, Blues Pub, Mixart, M2, Zappa


 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr52841697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nadiposzata 2011.04.20. 10:39:10

Egyébként a szomszédos Baross utcában is valamelyik kiskocsmának a tulaj által főzött söre van.

Gérard Duchemin 2011.04.20. 11:34:46

Pénteken hány órakor kezdődik?

Gérard Duchemin 2011.04.20. 11:56:36

Csak az örömködés kedvéért. Így néz ki a Pivovarsky Dům csalánosa (a kávés mellett):

4.bp.blogspot.com/-DA1SqKu_-hs/TX5_aKH7NjI/AAAAAAAADZg/AbJarClLYfk/s1600/pivovarskydumnettle%252Bcoffee.jpg

rezo_O 2011.04.20. 12:23:37

A szennyandrasi sor melyik kocsmaban lesz kaphato?

JanDítě 2011.04.20. 12:33:05

jobb hétvégi programot el sem tudnék képzelni

sovesztomesz 2011.04.20. 15:41:09

Kösz az infót! Felcsigázott; remélem eljutok oda enni-inni szombaton!

sublett 2011.04.20. 15:56:39

Ideális program lenne, de "sajnos" épp nyaralok, erről jut eszembe: svéd sörből mit ajánlotok? (állítólag ott még a világmárkák is visszafogottabb alkohol tartalommal kerülnek a piacra, ezért érdekel, hogy van-e tradicionális svéd sör)

Japi 2011.04.20. 16:31:19

kimérve lehet majd kapni a söröket? vagy csak hordóból csapolva?
mert nehezen tudnék végigkóstolni annyit egy hétvége alatt... :)
De amúgy kötelező program még Debrecenből is! :P

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.04.20. 17:11:41

Sörapu megkeresztelte már legújabb alkotását?

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.04.21. 00:05:09

Bocs ha hülye a kérdés..de elmondaná valaki mi is pontosan a vándorfőzde?És armandó otchoa a neve a főzdénel?

Gérard Duchemin 2011.04.21. 09:00:00

@Barman's Choice: Én nem vagyok ideológiailag képzett, de úgy tudom a vándorfőzde azt jelenti, hogy agy sörfőzőmester nincs lecövekelve egy helyre, hanem elmegy különböző főzdékbe, és ott megvalósítja az álmát.
armando otcha a főzőmester nickneve a ratebeer-en, de a főzdét is így fogják hívni, ha jól tudom.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.21. 22:32:47

armando_otchoa az én nevem, mely néven fogom dobálni a söröket. A mai főzés után sokkal bizakodóbb vagyok, mert az első főzet botladozásai után ma már szinte mintaszerűen toltuk le a folyamatokat, s a nehezen beinduló erjedés is kezdi összeszedni magát;-)
És hát igen, a vándorfőzde(ékes angolsággal gipsy-brewer, lásd Mikkeller) azt jelenti, hogy ott főz az ember, ahol megengedik neki, most a fóti főzde Sörapujának jóindulatából tehetem meg ezt;-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.21. 22:56:00

@pif: mámint a Narke - de az alig kapható pár helyen, valami iszonyat áron. Be be kell menni egy Systembolaget-be(állami alkoholmonopólium...), csak ott kapsz piát, s be kell vásárolni pl. Nils Oscar-ból, mert azok is jók...A systembolagetben lehet találni nagyon jó söröket, s nem is mind veszedelmes árúak...

sublett 2011.04.22. 13:24:23

pif, főzdevadász, nagyon köszi!
irány a legközelebbi systembolaget! :)

Sörapu 2011.04.24. 20:46:29

@Pável: Még nem. Illetve nem is tudom, mostanában csak alkotok. Van aminek van neve, van aminek nincs. Segítséget szívesen fogadok.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.04.26. 23:24:22

@főzdevadász: tehát van egy elméleti portfoliód,és ezt főzik le a te instrukcióid,alapanyagjavaslataid,technológiai elképzeléseid alapján?és ha nem titok pl mi a szisztémád?hogy pl ismered a bszandrásiak stilusát és ott egy olyan sört főzől ami hasonlit az ottani stilusra benne a te személyes "csavaroddal",vagy pont egy teljesen más stilusut főzől,stb..

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.04.26. 23:26:38

@Sörapu: nevekben jó vagyok,szivesen ötletelek én is ha elfogadod egy outsider ideáit is:)hol lehet olvasni illetve mondanál valamit a sörödről amire Pável rákérdezett?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.26. 23:32:21

@Barman's Choice: Sörapunál, Fóton történt a főzés, mindent én szereztem be. A főzésnél jelen voltam, mivel nem ismerem-ismertem a vonalat, fogalmam sem lett volna, hova nyúljak. A technológia homlokegyenest más az ő lager-söreihez képest, ezért is kell imitt-amott varázsolni. nem ismerem a stílusát senkinek, hiszen egyes főzdéknél mindíg csak egy fél órát-órát tartózkodtam;-)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.04.27. 02:15:16

@főzdevadász:úgy értettem a stilust,hogy te mint vándorfőző mindig ugyanazt a receptedet használod vagy van több pl mittudomén ipa elképzelésed,stout elképzelésed,stb és azokat valósitod meg "ahol tudod" vagy ahova meghivnak vendégfőzőnek?
Illetve úgy is értem,hogy ha a fóti főzde teszem azt jellegzetesen mondjuk testes vagy épp édeskés söröket készit,akkor te hasonlót készitesz majd ott a magad finomitásaiddal,hogy mégis csak egyedi legyen vagy totál mást tipusú sört is "főzhetsz" ott?

Sörapu 2011.04.27. 06:57:20

@Barman's Choice: Nem tudok sokat beszélni a söreimről, de szerintem nem is kell. Inkább kóstold őket!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.05.06. 15:12:34

A rozsnyói kaltenecker véletlenül maradt ki a felsorolásból vagy ők nem jönnek?

@főzdevadász: És lesz Grabanc IPA a csakajósörben?

TonyCaviar 2011.05.06. 17:12:57

@promontor: De jönnek. A bevezetőben meg vannak említve. A részletes felsorolásban csak a magyarok vannak. Most kiderült, pontosan mit hoznak:
1. Rauch
2. Brokát
3. Chilli
4. Meggyes

csiszlikek dáridója 2011.05.14. 10:51:57

Az első este tapasztalata:
Katasztrofális szervezés. Sört egyáltalán nem kapsz - hacsak nem vagy angol, és szeretsz sorban állni. Főleg egész este. Kilométeres sorok mindenütt, tömegnyomor. Több helyen jegyrendszer - jegyért szintén sorba kell állni. Ilyen rendezvényt a városligetben kell tartani, nem ott ahol alapban sokan vannak. Balkán az egész. Az estnek egy tanulsága mindenképp volt: Egymást éri a sok lőrefesztivál de a bornál láthatóan jobban szeretik a sört az emberek. Kéne egy nagyszaqbású házisör-fesztivál, de nem ilyen amatőr módon.

Hamilcar 2011.05.14. 17:12:53

Pénteken voltam kinn. Három körül értem ki, akkor nem volt gond. Kb. fél 5-ig végig is kóstoltam a többségét, nagy élmény volt! Viszont kétségtelen, hogy onnantól kezdve tömegnyomor volt és sört szinte lehetetlen volt szerezni. Szerencsére fél 7 felé egyébként is le kellett lépnünk. Ezen a legközelebbi alkalommal komolyan változtatni kell!
süti beállítások módosítása