A Főzdefeszt legkedvesebb vendége a rozsnyói Kaltenecker sörfőzde, és annak sörmestere, Kovács László! A Zappa Caféban fogják csapolni a söreiket - konkrétan 4 félét - Rauchot, Maibockot, Chiliset és Meggyest! Alant a rozsnyói riport utánközlése.
Rozsnyó felett fekete fellegek gyülekeztek az alkonyatban, a hegyek lábánál könyörtelen lakótelepfal, egyedül a tájékozódási pontként megadott Shell-kút világít a sötétben. A benzinkút és a lakótelep határán áll a vicces lakótelepi posztmodern stílusban megépített Kaltenecker söröző.
Kovács László, a Kaltenecker tulajdonosa és sörmestere hamar bevezet a vendégtérbe, ahol meleg van és világos, azonnal kapunk egy kiadós felvidéki vacsorát, és egy pohár szívmelengető portert, illetve IPA-t. Mint kiderül, ez a két sör ma kapható először – ezeket ugyanis csak decemberben csapolják.
A 14 éve működő Kaltenecker szinte sportot űz a szezonális sörökből, évente 12 féle szezonálist főznek. Nyáron négyféle búzával támadnak: limetteweisse (lime-os búza), rauchweisse, világos és barna. Télen IPA-t és portert főznek, márciusban egy english pale ale-t, májusban pedig maibockot és rauchbier-t. Nemcsak a legtöbb félét, de a legtöbb sört is ők főzik Szlovákiában. Ami viszont tényleg kiverte nálunk a biztosítékot, hogy 10-félét ráadásul állandóan tartanak. A sor a 10fokos világossal kezdődik, aztán jön a 11,5 fokos világos, van egy marzen, egy 13 fokos, sokszoros díjnyertes barna Brokát, egy mézes gyömbérsör, meggyes sör, kávés sör, egy vaníliás, és a nagyágyú, a B27, amit később elmagyarázok.
A 25 ezres Rozsnyó persze önmagában képtelen volna eltartani ennyi sört, nem véletlen, hogy a Kaltenecker Kassától Prágáig 10 helyen is csapolja a sörét. Prágában a Pivovarsky Dumban, Brnoban pedig a Fledában. Május végén pedig házi sörfesztivált rendeznek, ahol külön versenyt tartanak az otthonfőzőknek – Slovak Homebrewing Star néven. Évente több száz féle igazi házisör vetekszik itt. Hét kategóriában nyilvánítanak győztest, a nyolcadik kategória pedig ezek közül a legjobbakat tartalmazza. A nyolcadik kategória győztesét a Kaltenecker a házi sörfőzővel együtt megfőzi nagyban.
Ha lehet még ennél is jobban irigykedni, akkor mi még jobban irigykedtünk, amikor Kovács azt mesélte, hogy Szlovákiában az elmúlt évek tapasztalata szerint évente két otthonfőző válik mikrosörfőzdévé. Az amerikai modell tehát működik: itt a szomszédban!
A meglepetéseknek azonban nem akart vége szakadni: a jelenleg 2000 Hl-es kapacitású sörfőzde már évek óta full kapacitáson üzemel, azaz inkább szét akar robbanni, annyit főznek vele. Az is kiderült, hogy itt egy Osterbrau főzővonal működik, ami valaha az egyik azóta bezárt magyar kisüzemi főzdében teljesített szolgálatot. Jövőre azonban új üzemegység építése kezdődik, egy 15 000 Hl-es bővítés van kilátásban.
Szlovákia legerősebb és minden bizonnyal a legfinomabb söréről, a B27-ről legközelebb, amikor ki is nyitom.
Folyékony Kenyér nagyobb térképen való megjelenítése