Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A Keserű Méz egyike az újhullámos magyar söröknek, melyek a Főzdefeszten mutatkoznak be. Valójában a Fóti Ostrebrau főzde - Sörapu - újítása, és egy érdekes kísérlet eredménye. A kísérlet lényege, hogy egy kellemesen erős és édes lágersört addig komlózunk, ameddig csak lehet, és nem is a komlózás hagyományos, egyensúlyra törekvő módján, hanem inkább valamiféle feszültséget, extrém, kifejező ízt teremtve. A hagyományos sörfőzés mindig igyekszik kiegyenlíteni a keserű komló egyszerű, erős keserűségét az aromakomló illatos virágosságával. A Keserű Méz lemondott az egyensúlyról és a hatásban érdekelt. Brutális mennyiségű keserű-komló - Magnum - és rendesen odarakott - Spalter - aromakomló is van benne, de a titok itt inkább az, hogy ezeket a komlókat leveles formában kapja meg a sörlé, így olyan friss, lehengerlő komlóaromát tud produkálni, amihez foghatóan sűrű ízélményt a gasztronómia világában ritkán taapasztalunk, nemhogy sörben.

Először akkor találkoztunk a sörrel, amikor a főzdéről szóló riportot írtam. Szinte azonnal beugrott az új műfaj neve: hoplágernek neveztem, mert amikor megértettem a koncepciót, úgy éreztem, ez nem más, mint Magyarország válasza a nemzetközi IPA-őrületre. Az IPA ugye felsőerjesztésű, míg ez alsó. Az IPA ugyan alkalmaz sok keserűkomlót is, de azért az igazi varázslat ott a mértéktelen aromakomló-használatban van. Tehát a szellemiség hasonló - kompromisszummentes, extrém, kifejező sört akarunk főzni - de a koncepció, az alapanyagok hűen tükrözik a helyi adottságokat, és azokból jó érzékkel hozzák ki a maximumot! Ha a pletykák igazat beszélnek, a Keserű Mézet a Főzdefeszt után hamarosan állandóan lehet majd kapni a SzimplaKertben. Kóstoljátok meg!

Ja: és, aki volt olyan szerencsés, hogy helyet kapott a beer-bike-on, vagy a blog.hu révén nyert sörbiciklizést, az biztos, hogy meg fogja kóstolni, mert szerdán és csütörtökön ez lesz csapon a bringán!

Címkék: főzdefeszt

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr52887817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamilcar 2011.05.09. 12:18:50

A cikkben lévő kép, az címke vagy plakát vagy mi a fene?

TonyCaviar 2011.05.09. 12:28:09

Jól látod. Pontosan az:)

Gérard Duchemin 2011.05.09. 14:45:31

@Hamilcar: Szerintem nem fene, hanem inkább plakát vagy címke, és a két ezen utóbbi közül inkább plakát ;-)

Hamilcar 2011.05.10. 07:32:23

Ha a "belsősök" közül az ilyen relikviákból egyet-kettőt el tudna nekem tenni valaki, azzal nagy örömöt szerezne egy magamfajta gyűjtőnek!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.05.10. 12:28:01

ebből a plakátból én is szeretnék ...
(Sörapu?)

Kortyondiak 2011.05.10. 21:39:13

Én meg a sört szeretném inni palackból,címkével!
Bárhol,bármikor a sarki boltból!

Sörapu 2011.06.16. 09:08:53

A Főzdefeszt egyik leghangosabb sikere a Keserű Méz akkor nem várt gyorsasággal elfogyott. Következő héten főzőmesterünk nekilátott a pótlásának, de mint egy tömény sörnél az szokásos az átlagosnál jóval hosszabb érési idővel kell számolnunk.
Jó hír azonban, hogy remekül sikerült a sör utókomlózása és a mindennapos kóstolás során látszik, hogy tartani tudjuk a július eleji megjelenését.
Addig is még van a Hammurapi Álmából, a Cheersben és a Mátyáskert vendéglőben kóstolható!

malvin1 2011.07.13. 17:48:33

@Sörapu:
mi a helyzet a julius elejei megjelenessel?
Lehet mar valahol kapni a Keseru Mezet?

Sörapu 2011.07.13. 20:34:07

Igen lehet! Szimplakert. Kazinczy 14. Pénteken még promó is lesz úgy tudom.

mattphilips 2011.07.14. 15:44:00

@Sörapu: A Cheerz-ben is lehet majd kapni? Csak mert oda elég szívesen járunk társasággal, de a szimpla szellemisége eléggé távol áll tőlem.

Sörapu 2011.07.14. 20:44:56

Igen lesz majd a Cheersben is. Még van a Hammurapi Álmából, de ha elfogyott jön a Keserű Méz.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.08.27. 08:58:55

csütörtökön próbáltam a Szimplakertben. Érdekes. A kedvencem nem lesz. Valóban csúszik, szerintem az eleje bodzás,a többiek szerint hársfatea vagy hársméz ízű, de a vége (utóíz, kb.) keserű, mint a háborodás. De úgy néz ki, hogy ilyesmi volt a koncepció, extrém, meg miegyéb, szóval gratuláció illeti a készítőket.
süti beállítások módosítása